Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.04.2012.
12:39 >> 13:21h
B92, Beta A

Institut Vinča: Radnici ozračeni i ućutkani?

Zaposleni u "Nuklearnim objektima Srbije" izloženi zračenju a ko se žalio Vladi učutkan, pišu "Novosti". Ministar Dulić "nije obavešten".

 "Nije bilo većeg zračenja u Vinči"
 

U krugu "Instituta Vinča" pre nedelju dana radnici su prekomerno ozračeni u incidentu pri važenju iz bazena radioaktivne šipke, a na zatraženu pomoć odgovoreno im je ućutkivanjem, pišu beogradske "Novosti".

Inžinjeri tvrde da su obavestili nadležne, sve do Vlade Srbije, ali u kabinetu resornog ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Olivera Dulića kažu da "pismo nikada nije stiglo".

Sporan posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v.d. direktora dr Jagoša Raičevića.

"Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija", navedeno je u pismu u koje su "Novosti" imale uvid, a koje je mr Snežana Pavlović, direktor sektora za radijacionu sigurnost, uputila u četvrtak ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

Navedeno je i da je odmah posle incidenta započelo zataškavanje i, preventivno, ljudima za koje se veruje da bi smeli da govore o tome zaprećeno otkazom.

Ovaj posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v. d. direktora dr Jagoša Raičevića, prenose "Novosti".

Raičević je povodom navoda u "Novostima" rekao da o incidentu postoje svi zapisi i snimci i da on "sa punom odgovornošću stoji iza reči da incident nije bio takav da je bilo potrebno o njemu pisati pisma".

"Radnici Nuklearnih objekata Srbije nisu izloženi velikim dozama zračenja u incidentu u Institutu Vinča", tvrdi za tv B92 Jagoš Raičević direktor NOS.

On je dodao da je količina zračenja kojoj su bili izloženi "reda veličine zračenja na jednom interkontinentalnom letu i da nije opasna".

Raičević je rekao da je u pozadini izlaska u javnost sa ovim incidentom "lični sukob sa njim".

"Koleginica koja je pisala to pisma je nedavno smenjena zbog toga što je bila umešana u mnogo gore stavri od onih koje su objavljene, a koje je pokušala da zataška", rekao je Raičević.

Novosti citiraju neimenovane radnike koji kažu da "u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti".


Dulić: Nisam dobio pismo

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da još uvek nije dobio pismo radnika Nuklearnih objekata Srbije u kome traže intervenciju nadležnih tvrdeći da su ozračeni prošle nedelje.

"Ja lično još nisam dobio to pismo. Sigurno ćemo da reagujemo u skladu s našim nadležnostima, ako se utvrdi da je to tačno", kazao je Dulić novinarima i dodao da je veoma osetljiv prema takvoj vrsti problematike.

On je naglasio da, ako su tvrdnje radnika Nulkearnih objekata tačne, nadležni organi treba da utvrde ko je za to kriv, a oni koji su odgovorni treba da snose adekvatne posledice.

POVEZANE VESTI

Petak 27.04.2012. 16:27
Ova drzava je prsla jod vise nego sto smo mislili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online