Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2012.
12:23
Lj.I. A

Kasnili 16 sati, a ne daju odštetu

Čitalac "Vesti" iz Pariza Ivan Nikolić uputio je našoj Redakciji pismo u kojem je izneo probleme i neprijatnosti sa kojima se suočio na redovnom letu Jat ervejza između glavnog grada Francuske i Beograda.


 

Kako u pismu navodi, Nikolić je 9. februara ove godine sa suprugom trebalo da odleti iz Pariza za Beograd, ali je avion srpske državne kompanije kasnio punih 11 sati! Umesto u 13 sati, avion je poleteo u ponoć. Kad se sabere satnica kašnjenja i leta, teoretski putnici bi u Srbiju stigli brže iz Meksika nego iz Francuske.


"U povratku slična stvar, pet sati čekanja na aerodromu! Najviše nas boli kao Srbe koji lete sa svojom kompanijom godinama, taj bezobrazluk zaposlenih na aerodromu, u Jatu, gde niko ne nalazi za shodno da obavesti šta se dešava", navodi u pismu Nikolić.

Vanredne i redovne kontrole Jatovih letelica u Parizu nisu novost, a razlozi za kašnjenje aviona mogu biti različiti. Recimo, ako samo jedan avion bude iz tehničkih razloga isključen iz saobraćaja, kompletan red letenja tog dana se poremeti. Šta je konkretno u ovom slučaju bio razlog zapravo uopšte ne mora da brine putnike. Oni, prema Pravilniku o pravu putnika kod uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja letova i velikog kašnjenja letova imaju precizno regulisana prava.

Znajući ovo, Nikolići su pokušali da prava ostvare u Jatu, ali su naišli na hladan prijem.

"Naišli smo na drskost i laž. Rečeno nam je da nemamo prava, da mi ne razumemo taj pravilnik i slično. Obratili smo se Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo i čekamo odgovor", navodi Nikolić.

Kako saznajemo u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva (DCV) u Srbiji, Pravilnik o pravima putnika je na snazi i sve kompanije, pa i Jat, dužne su da ga poštuju.

- Postoji precizna skala odšteta po kilometraži i satnici kašnjenja, kao i drugih obaveza koje aviokompanije imaju prema putnicima u ovakvim situacijama. Nemamo informaciju da li je i zbog čega Jat odbio da izađe u susret putnicima, ali ako je avion kasnio po bilo kojem osnovu izuzev elementarne nepogode, zemljotresa ili nečeg sličnog, putnik ima pravo na ostvarenje prava regulisanih pravilnikom - kaže za naš list Katarina Andrić-Milosavljević iz DCV-a.

U Direktoratu ističu i da rade na velikom broju prigovora putnika, te da će svako ko je poslao prigovor dobiti odgovor što je pre moguće.

- Kazne za kompanije koje ne poštuju pravilnike su velike. Razumem da su neke kompanije u finansijskim problemima, ali pravila su ista za sve - dodaju u DCV-u.
 

Pravilnik na snazi

 

Prema članu 8 Pravilnika, putnici imaju pravo na naknadu štete od 250 evra u lokalnoj valuti za letove koji kasne dva sata ili duže na razdaljini do 1.500 kilometara, odnosno 400 evra za letove duže od 1.500 kilometara. Postoji i čitav niz drugih usluga koje je kompanija dužna da pruži putnicima, od preusmeravanja na druge letove, do hotelskog smeštaja i slično.


Bankrot Maleva i Spanera

 

Dve aviokompanije koje su saobraćale za Beograd - mađarski Malev i španski Spaner, bankrotirali su i obustavili sve letove. Mađarska kompanija je u nekoliko navrata primala državnu pomoć, što je suprotno pravilima EU jer neravnopravno tretira kompanije, te su dosadašnje operacije morale biti prekinute. Putnici koji su kupili karte kod ovih kompanija, za refundaciju treba da se obrate ili samim kompanijama, ili agencijama preko kojih su kupili karte. Malev je držao liniju Budimpešta-Beograd, a Spaner je leteo iz Barselone i Madrida za Beograd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online