Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 23.03.2012.
13:28
Beta A

Nastavak procesa rehabilitacije Draže 11. maja

U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

 Postupak prate protesti ( plakat iz Novog Sada)
 

U nastavku postupka biće saslušani članovi Komisije za tajne grobnice i Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanja Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.


Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.


Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.


Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.


Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

Pravni zastupnik predlagača Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg saslušanja da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.

"Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju", kazao je Živković.

Kako je naveo, Slobodan Marković je na današnjem ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.

"Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama", kazao je Živković.

Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.

Ispred Viseg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića danas se okupilo nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate današnji postupak i dešavanja ispred suda.

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2012. 13:32
Ziveli Cetnici.Ziveo cetnicki pokret.Zivi bili svi Cetnici.
Petak 23.03.2012. 14:09
ZIVELI MI SVI GRADJANI SRBIJE! Ne delimo se vise na cetnike i partizane pobogu! KADA CITAM OVE PODELE MNOGI MIDELUJU KAO ONO DECA KADA SU SE DELILA NA PARTIZANE I CETNIKE PA JEDNI DRGE *UBIJALI*! DOSTA PODELA! CEKA NAS ZAJEDNICKI VELIKI POSAO! DA OTERAMO OVE KOJI NAS ZAVADJAJU OPET!
Petak 23.03.2012. 14:43
Zene u crnom, deca komunizma i ustase, svi protiv Draze. I opet istina pobedjuje. Drazo tebe Srbi vole !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online