Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 08.03.2012.
15:50
B92 A

Odzvonilo državnim agencijama?

Iako se još zvanično ne zna na čemu će se, po najavi premijera Mirka Cvetkovića, štedeti, beogradski mediji pišu da bi prve na udaru mogle da budu državne agencije.

Foto: Ilustracija
 

Samo premijer Srbije Mirko Cvetković i njegovi najbliži saradnici znaju koje će nove rigorozne mere štednje da donese Vlada Srbije u narednih nekoliko nedelja.

Ali, kako saznajemo, prve na udaru mogle bi da budu državne agencije kojih je čak - 130.

Ministarstva još nisu dobila nacrt tih mera koje se pažljivo pripremaju. Izvesno je samo da se plate neće smanjivati, tako da novi teret neće pasti preko grbače zaposlenih činovnika.

Na snazi su, još od pre dve godine, rigorozna pravila štednje koja važe za sve članove Vlade i zaposlene po ministarstvima. Kafe i sokove koji se piju po kabinetima i dalje ministri plaćaju iz svog džepa. Službeni telefoni su im limitirani na 5.000 dinara ”na štetu” države, a ukoliko je više - plaćaju sami.

Ukinute su sve novčane nagrade i stimulacije za zaposlene, troškovi na službenim putovanjima se rigorozno kontrolišu, a ministri nemaju pravo ni na službene ručkove sa važnim gostima bez - računa.

Na pozadini kafanskih računa, odskora, ministri čak moraju da napišu i sa kim su bili, da li je to bio zvaničan ručak i šta je bila tema razgovora.

Prostora za takvu vrstu ušteda više praktično nema, pa članovi Vlade mahom predlažu da se sada udari na agencije i razne vladine kancelarije kojih ima više stotina:

"Predlažem da nova vlada ukine sve diskrecione troškove u resornim budžetima. Vladine agencije bi trebalo srezati na najmanju moguću meru", rekao je Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade.

I Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, tvrdi da su agencije te na kojima bi moglo da se uštedi:

"Ima agencija koje rade isti ili sličan posao. Imate organe uprave u okviru ministarstava koji rade takođe sličan ili isti posao".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 16:24
Da su brinuli o Drzavi kao svaki domacin i stedeli kako treba , do sad bi bili mala Svajcarska ...naravno bez EU
Četvrtak 08.03.2012. 16:40
pa kako ih nije sramota da se sad pred izbore sete da stede i da imaju nekoliko stotina agencija,kancelarija itd.,LICEMERJE Nece ih narod vise i to moraju da osete na sledecim izborima!
Četvrtak 08.03.2012. 16:47
Штедите сада пред изборе, а до сада сте се разбацивали. Не само да треба позатварати све те агенције у којима сте ухлебили партијске другове, него и смањити број министарстава , број посланика и наравно свима њима скресати плате до нивоа просечне зараде. Они ваљда раде за добробит народа и државе, а не због личне користи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online