Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 05.02.2012.
19:32
Beta A

Ko može, neka dođe na posao; većina škola neće raditi

Zaposleni koji mogu da stignu do svojih radnih mesta trebalo bi da se pojave na poslu i u slučaju proglašenja vanredne situacije, izjavila je danas direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt. U skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji naredne nedelje neće raditi.

Foto: Ilustracija

"Rad u zatvorenom prostoru se može obavljati, naravno, u zavisnosti da li se može doći do radnog mesta", kazala je Božić-Trefalt agenciji Beta i dodala da nije moguće izdati naredbu o prestanku obavljanja svih poslova.

Trefalt je dodala da poslodavci, ipak, mogu da odluče i da prekinu sa radom, ukoliko, zaposleni ne mogu da stignu do radnog mesta, ili radi uštede energije.

Prema njenim rečima, u vanrednoj situaciji moraju se obavljati i oni poslovi na otvorenom, koji su od elementarne važnosti, a poslodavac je dužan da obezbedi posebne uslove za to.

"Sneg se mora rašćišćavati, a i javni gradski prevoz treba da funkcioniše u okviru mogućnosti", kazala je Trefalt i dodala da bi poslodavci u takvim situacijama trebalo da drugačije organizuju rad, omoguće kraće smene, obezbede zaštitnu opremu i tople napitke.

Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele zemlje.


Većina škola neće raditi naredne nedelje

Većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji naredne nedelje neće raditi, u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete i nauke da se nastava ne održava zbog izuzetno loših vremenskih uslova, bezbednosti dece i uštede energenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović saopštio je da je najveći broj obrazovnih ustanova odlučio da postupi po toj preporuci, a u pripremi je plan nadoknade časova koji će biti propušteni zbog vremenskih neprilika.

U Beogradu neće biti nastave, ali će u osnovnim školama biti organizovana dežurstva u produženim boravcima za đake od prvog do četvrtog razreda.

Škole neće raditi ni u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Beloj Palanci i Babušnici, dok prekida nastave neće biti u Ložnici, Pirotu i Dimitrovgradu.

Fakultetima je preporučeno da odlože ispite koji su planirani za sledecu nedelju ili grupišu polaganja u jednom danu, a da predškolske ustanove rade najmanjim mogućim kapacitetom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2012. 19:40
poslanici verovatno nece uspeti doci do posla,ljudi koji rade kod privatnika(vecina zaposlenih) ce morati da se pojave na posao pa makar dosli uz pomoc skija.
Nedelja 05.02.2012. 21:36
"Ko može, neka dođe na posao..." - a ko ne može..?? Mislim, stvarno ne razumem ...a ko ne može, šta sa njim...?? Hoće li mu poslodavac opravdati taj dan ili šta li već...?? Stvarno bih volela da je tzv. idejni tvorac ove visokoumne izjave bio precizniji i konkretniji, a ne mene da dovodi u zabludu i stanje neinformisanosti ... jer ja sad ne znam da li treba sutra da odem ili pak, ne odem na posao...???? xD
Nedelja 05.02.2012. 19:52
Eh,a kako cu ja do svoje mesare,valjda ce stati prokletinja,uh,umorih se danaske od ciscenja,snega !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online