Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.01.2012.
09:53
Večernje novosti A

U narodnim kuhinjama 30.000 ljudi

Centri za socijalni rad su počeli da koriguju liste korisnika narodnih kuhinja. Iz Ministarstva rada i socijalne politike poručuju da će biti dovoljno novca za obroke najugroženijima, pišu beogradski mediji.

Narodne kuhinje neće zatvarati vrata ni u ovoj godini, ali će se na spiskovima onih koji imaju pravo na topli obrok promeniti mnoga prezimena. Reviziju lista - sa imenima oko 29.500 najugroženijih građana koji se hrane na državnim kazanima - već su počeli da sprovode centri za socijalni rad širom Srbije, navode ''Večernje novosti''.

Neće biti gladnih, kaže Ministarstvo

Međutim, u Ministarstvu rada i socijalne politike uveravaju da - gladnih neće biti.

“Iz budžeta je već opredeljeno 600 miliona dinara za namirnice u sve 73 narodne kuhinje, kao i za podelu prehrambenih paketa najugroženijim građanima,” kaže Ljubomir Pejaković, savetnik ministra za rad i socijalnu politiku. “Upravo će se raspisati tender za kupovinu osnovnih namirnica i, čim se završi taj posao, kreće distribucija.”

U Crvenom krstu Srbije kažu da je Ministarstvo odredilo novac na osnovu spiskova koje su im upravo oni i dostavili. Te su liste daleko duže, ali su svesni ”budžetskih ograničenja”.

“Tražili smo da se finansira kupovina duplo većeg broja paketa, tačnije 70.460, kao i da se oni distribuiraju u svaku opštinu Srbije,” objašnjava Dragica Kljajić, iz Crvenog krsta Srbije.

“Sa ovim paketima i obrocima u narodnim kuhinjama pomogli bismo 300.000 najsiromašnijih domaćinstava. A novac koji je država odredila biće dovoljan da se obezbede obroci za 30.154 najsiromašnija građana u narednih devet meseci. Potom će se tražiti nove donacije.”

A ko će se sve naći na listi korisnika narodnih kuhinja, određuju stručnjaci u centrima za socijalni rad. Oni najmanje jednom godišnje revidiraju spiskove i proveravaju da li je u međuvremenu nekome podignut standard, da li je ostvareno pravo na penziju ili neku drugu naknadu ili su, pak, izgubili socijalnu pomoć.

Novim zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da pravo na topli obrok ne mogu da imaju vlasnici jednog hektara zemlje, iako je ranijim propisima ovaj limit bio upola manji. Ipak, prognoziraju i u ministarstvu i u CKS ove revizije neće bitno promeniti spiskove korisnika.

Utorak 10.01.2012. 10:39
Туга, јад и беда. Ево чиме може да се поноси "демократска" власт. Ово је апсолутно и искључиво њихова заслуга, и наравно њихових западних ментора и спонзора. Плачи Србијо!
Utorak 10.01.2012. 11:23
vrednost jednog obroka sa crvenog krsta nije vise od 3 evra....a da ne govorimo o kvalitetu,,,sve su neke corbice od mesnog otpada i povrce iz konzervi...Bog sami zna kad im je prosao rok upotrebe... jedna starija gospodje iz mog komsiluka tamo se hranila, pa sam imala priliku da vidim kako to izgleda...sve u svemu jad i beda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online