Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 20.12.2011.
09:04
Alo A

Zukorlić podiže spomenik Dražinom četniku

Bošnjačko nacionalno veće blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću odlučilo je da se u Komaranu kod Brodareva podigne spomenik komandantu Komaranskog četničkog odreda Huseinu Rovčaninu, koji je poginuo 1944. godine boreći se protiv partizana na strani četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Sandžački muftija: Moamer Zukorlić
 

I Đurišić i Rovčanin bili su pod komandom generala Draže Mihailovića.
Kapetan Rovčanin sa nekoliko stotina svojih boraca tokom Drugog svetskog rata držao je teren između Brodareva, Bijelog Polja i Prijepolja i lokalno stanovništvo mu pripisuje zasluge što je ovaj kraj sačuvan od velikih civilnih žrtava, karakterističnih za ostale mešovite nacionalne sredine. Novoizabrani predsednik BNV-a Samir Tandir kaže za "Alo!" da se ova institucija pod patronatom Islamske zajednice u Srbiji odlučila za izgradnju spomenika posle mnogo zahteva građana iz ovog dela Sandžaka.

Omerović: Svi kvislinzi će dobiti spomenike

Poslanik SDP-a Srbije Meho Omerović kaže da je namera da se podigne spomenik Rovčaninu plod nedavno usvojenog Zakona o rehabilitaciji.
- Od kad je usvojen Zakon o rehabilitaciji, moguće je da bude rehabilitovan svaki četnik, balista i svaki drugi saradnik okupatora samo ako se utvrdi da nije činio zločine. Možemo očekivati da sada širom zemlje počnu da se podižu spomenici svima koji su se borili na strani okupatora - ocenjuje Omerović.

- Rovčanin je bio heroj i humanista koji je ovaj kraj spasao od okupatora. Čuvao je i muslimansko i pravoslavno stanovništvo bez razlike i zbog toga mislimo da je zaslužio spomen-obeležje - kaže Tandir.

Prema njegovim rečima, BNV nema podatke da su Rovčaninovi borci bili u sastavu četničkih jedinica. Međutim, prema brojnim izvorima, muslimanska milicija kojom je on komandovao Rovčanin naziva se Komoranskim četničkim pokretom. Istoričar Bojan Dimitrijević otkriva da je najvažniji motiv za ovakvo ponašanje lokalnih muslimanskih lidera, među kojim je bio i Rovčanin, bio da se sačuvaju životi civila.


- Onaj deo muslimanskih milicija koji je bio na teritoriji NDH pristupao je ustaškom pokretu, neki su pristupali Ravnogorskom pokretu generala Mihailovića, dok su neki bili samostalni. Mislim da je dobro da se konačno progovori i o muslimanima koji su se borili u četničkim redovima. Poznato je da je jedan deo tih jugoslovenski orjentisanih muslimana od 1941. godine bio u četničkim redovima, a drugi su tu saradnju uspostavili od 1942. i ona je trajala do kraja rata - otkriva Dimitrijević, ali napominje da saradnja sa četnicima ipak nije bilo dominantno raspoloženje među muslimanima. On ipak ne veruje u dobre namere BNV-a koji je aktuelizovao Rovčaninovu ulogu u ratu.


- Iza svega se sigurno krije neki dnevnopolitički interes - zaključuje Dimitrijević.
Prema istorijskim izvorima bliskim Ravnogorskom pokretu, Rovčanin je hrabro poginuo u borbama protiv jedinice partizanskog generala Peka Dapčevića u blizini Mojkovca pokušavajući da omogući prolaz Đurišićevim četničkim jedinicama.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 10:00
Mozda da se ispitaju pojedinosti pripadnika Nediceve sluzbe bezbednosti i Ljoticevih dobrovoljaca.Netko je bio podanik okupatoru , i s tim mora da se izadje na sunce radi zajednicke nam buducnosti, ali cetnici Draze i Djurisica sigurno ne pripadaju kvinslizima. Upravo u tom kontekstu i treba da se pozdarvi postavljenje spomenika. S vremenom treba da nestaju razlike izmedju Srba pravoslavaca i Srba muslimana, a ne da se produbljuju. Nakon drmesa na BI shvatice i Evropa i ovdasnji muslimani da je bolje da nema Bosnjaka, vec Srba muslimana.Polako.
Utorak 20.12.2011. 10:39
Историјска је чињеница да је у четничком покрету било Срба муслиманске вероисповести, мада је то мали број у односу на муслимане који су били са окупатором и усташама. Него, мене занима позадина овог пројекта који потиче од овог муслиманског свештеника. Сигурно је нека навлакуша.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online