Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.11.2011.
13:06
Z. Mirković - Vesti A

Svoboda: Srbija je zaslužila kandidaturu

Potpredsednik socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda smatra da EU treba da poštuje obećanja data Srbiji i dodeli joj u decembru status kandidata.

Hanes Svoboda

Očekujete li da će 9. decembra Srbija dobiti status kandidata?

- Bila bi velika greška ako EU ne bi sledila preporuku Evropske komisije. Srbija je zaslužila da postane kandidat. Negativna odluka bila bi protivna obećanju koje je EU dala Beogradu da će, kada bude postojala puna saradnja s Hagom, to biti priznato od strane Unije.

Postoje zemlje unutar EU koje su protiv davanja statusa kandidata Srbiji?
- Da, kritički stav imaju Nemačka i Holandija, ali i Mađarska, i to zbog srpskog zakona o restituciji. Austrija ima dobre odnose sa sve te tri zemlje i zalagaće se da Srbija dobije status kandidata. Mi smo veoma blizu Srbiji, u Beču ima puno Srba sa kojima nemamo problema. Sve te argumente možemo da koristimo.

Da li Srbija, ako želi postati članica EU, mora priznati nezavisnost Kosova?
- To niko u ovom trenutku ne može reći. Ako bude postojalo zemalja u tom trenutku koje ne priznaju Kosovo, onda se to ne može tražiti ni od Srbije. Ne treba to pitanje sada stavljati u prvi plan, o tome treba raspravljati kada članstvo dođe na dnevni red. Tada će vladati drugačija klima, biće manje tenzija, sagledaće se primeri iz prošlosti kao što je Južni Tirol, i biće pronađena solucija.

Ima li EU mogućnost da utiče na Prištinu da ne preduzima jednostrane korake i napreduje u dijalogu?
- Mi utičemo na Prištinu, možda to može biti još jasnije i bolje. Ne sme zaboraviti da je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova i zato postoji veća identifikacija sa interesima Prištine. Međutim, postoji puno interesa da se izađe u susret Srbiji.

Treba definisati koju ulogu Srbija može da igra na Kosovu, nezavisno od pitanja statusa, kao predstavnik ili zaštitnik srpskog stanovništva. Ne sme se samo misliti na stanovništvo na severu, već i u enklavama. Meni bi bilo žao ako bi taj multikulturalni status nestao na jugu. Potrebni su Srbi u oba dela Kosova, kako na jugu tako i na severu.

Kada EU govori o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine, na šta misli?
- Na aktuelna pitanja od robne razmene, izvoza, uvoza, do ekologije i saobraćaja, uključujući tablice.

Dijaspora može da pomogne

 

Kako dijaspora može doprineti ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije?
- Mislim da dijaspora ima dve mogućnosti. Prva je da se integriše u zemljama u kojima živi, a na drugoj strani da ne prekida veze sa Srbijom. Spremnošću na političko angažovanje u zemljama u kojima živi dijaspora može dati važan doprinos. Važan faktor je uvek lični kontakt. Dobro razumevanje Srba i Austrijanaca je važan faktor.

 

Zadovoljan Tadićem

 

Šta očekujete od izbora u Srbiji?

- Političku stabilnost. Imam dobre kontakte sa partijom predsednika Tadića, ali i sa Ivicom Dačićem. Vlada Srbije je obavila dobar posao u teškim uslovima, i što se tiče ekonomske politike i situacije oko Kosova. Napravila je važan korak u dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom, ima jasan stav prema BiH. Mi iz Evrope smo jako zadovoljni sa tom vladom.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 13:23
Necemo bre svobodu, ocemo SLOBODU!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online