Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.11.2011.
14:31
J. Arsenović - Vesti A

Naprednjaci čiste naciju?

Srpska napredna stranka baš nema sreće sa Belom knjigom u kojoj je detaljno razradila program kako da se srpsko društvo radikalno promeni nabolje. Posle zamešeteljstva u vezi sa služenjem vojnog roka, pa preporuke da se poreskim olakšicama podržava upotreba ćirilice, poslednja nejasnoća iz Bele knjige koja je uzbunila javnost jeste deo koji je se odnosi na socijalnu politiku.

ŠTA SU HTELI DA PORUČE: Tabakovićeva, Nikolić i Vučić
 

Naprednjaci se zalažu za stvaranje genetičkog savetovališta za osobe koje imaju problema sa začećem ili već imaju porod sa određenim naslednim poremećajima.
Kako bi se smanjilo rađanje dece sa genetskim anomalijama nije najjasnije, a ostaje sporna rečenica da bi se na osnovu genetičke baze podataka "smanjilo rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima što bi društvu umanjilo finansijska potraživanja".

Završili u gasnim komorama


Eugenika ili politika "poboljšanja rase" je u prvoj polovini 20. veka bila primenjena u SAD, u pojedinim državama i zakonom regulisana. Za vreme Hitlera zakon o sterilizaciji duševno bolesnih, slepih ili gluvih na kraju se realizovao njihovom egzekucijom. U cilju stvaranja čiste arijevske nacije, prve žrtve gasnih komora u nacističkoj Nemačkoj bile su upravo mentalni bolesnici i osobe sa fizičkim i genetskim nedostacima. Osnivač eugenike bio je krajem 19. veka Frensin Galton, rođak Čarlsa Darvina. On se zalagao za sprečavanje razmnožavanja duševno i telesno hendikepiranih.

Da li se naprednjaci na ovaj način zalažu za naciju u kojoj neće biti pojedinaca sa urođenim invaliditetom, za takozvanu genetsku higijenu koju je u praksi najsurovije sprovodio Treći rajh Adolfa Hitlera?

- To je potpuna besmislica. Bela knjiga je skup političkih i demokratskih ciljeva SNS-a koja saobrazuje sa svim civilizacijskim vrednostima i protivi se svakom obliku rasizma i svakoj nacionalnoj, rasnoj ili ljudskoj diskriminaciji. Najenergičnije demantujem da bilo koji deo programa poziva na politiku rasne i genetski čiste nacije - kaže za "Vesti" portparol SNS-a Marko Đurić.


Spornu rečenicu prva su primetila dvojica studenta molekularne biologije iz Beograda i potom se obratila antropologu i teologu iz Novog Sada Nikoli Kneževiću. On kaže da su ovakve formulacije sa stanovišta hrišćanske tradicije u potpunosti neetične jer ugrožavaju dostojanstvo ljudskog bića i njegovo pravo na život.


- Postavlja se pitanje da li je autor napravio nespretan izbor reči ili je zaista želeo da program Bele knjige "obogati" sa principima takozvane negativne eugeničke prakse koja bi, kako je to u paragrafu navedeno "smanjilo rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima", sve u korist "smanjenja finansijskih potraživanja" to jest, materijalne koristi - izjavio je za B92 Nikola Knežević.


Marko Đurić nije znao ko je autor spornog odeljka, ali je istakao da su na njoj radili stručnjaci iz raznih oblasti, kao i da je program otvoren za sve primedbe i sugestije. 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 14:41
Izgleda da je riječ o lošem prevodu sa engleskog, odatle potiče ova zabuna!
Sreda 16.11.2011. 15:18
Па зар не иду труднице на ултразвук, између осталог да, ако открију дете с недостатком, имају могућност побачаја, као и амниоцентеза и сл.? Те нити су се СНС прославили с Белом књигом, нити је до сада било другачије. Свашта.
Sreda 16.11.2011. 16:22
cak i ako je ovo istina sto pise "Da li se naprednjaci na ovaj način zalažu za naciju u kojoj neće biti pojedinaca sa urođenim invaliditetom, za takozvanu genetsku higijenu koju je u praksi najsurovije sprovodio Treći rajh Adolfa Hitlera?",ja se u potpunosti slazem sa tim i u nekim stvarima treba preuzeti sta je hitler radio ima je on pametnih ideja samo je postao na kraju bahat i to ga kostalo glave
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online