Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 20.10.2011.
04:48
B92 A

Šojgu: Iz Niša pomažemo, a ne špijuniramo

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu negirao je tvrdnje da je rusko-srpski humanitarni centar koji je otvoren u Nišu zapravo vojna baza ili špijunski centar, ističući da je to humanitarni centar iz kojeg će se gasiti požari u regionu i Evropi.

Sergej Šojgu

Komentarišući spekulacije da je to zapravo ruska vojna baza, Šojgu je za "Pres" kazao: "Ne znam kome može da bude isplativo tako nešto. Ko veruje veruje, ko ne veruje, njegova stvar".

"Vrata centra su otvorena svima i svako može da dođe i uveri se da li su sumnje na mestu.

Kako je juče rekao moj kolega Ivica Dačić: neko izgleda želi da to bude vojna baza. Nažalost, razočaraćemo ih. To je samo humanitarni centar", kazao je ruski ministar.

Na konstataciju da postoje i spekulacije da je to centar za špijuniranje po regionu, Šojgu je rekao: "Ha, ha.. Neću da odgovorim na ovo pitanje jer ne znam kako da komentarišem, niti znam kako može da se komentariše".

Pomoć za čitavu Evropu

 

"U Nišu je otvoren humanitarni centar, jedna klasična vazduhoplovna baza, gde će biti stacionirane letelice koje će delovati širom regiona i Evrope u slučaju požara, koji su na ovom području jedna od najdominantnijih elementarnih nepogoda. Namena je isključivo humanitarnog karaktera sa ciljem da pomognemo ljudima, s obzirom na to da svake godine dobijamo desetine poziva iz cele Evrope", rekao je Šojgu.

Šojgu je podsetio da je pre osnivanja centra sazvana međunarodna konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici Evropske unije, SAD, kao i drugi partneri.

"Nadam se da će nadležni iz Evropske komisije uzeti učešće i priključiti se u narednom periodu. Svake godine dobijamo pozive desetine zemalja Evrope i sveta za pomoć u gašenju požara. Sada je mnogo jednostavnije da se na mesto događaja stigne iz Niša nego iz Rusije. I to je najveća prednost i jedan od osnovnih ciljeva projekta", naveo je on.

Špijuni koji spašavaju ljude

 

"Području celog Balkana ćemo pomagati iz Niša. Ako neko smatra da smo špijuni, onda smo špijuni koji pomažu i spašavaju ljude.

On je potvrdio da je sa zvaničnicima Srbije razgovarao i o pitanju Kosova i Metohije i dodao da "što se tiče Kosova, pozicija Rusije i podrška Srbiji je iskazana i nije se promenila... Naš stav je isti, podržavamo stav Srbije".

Četvrtak 20.10.2011. 07:35
a baza malo posle. i treba. posle neka rasporede rakete, neka se nadje kao preventiva da ne dodje do vecih pozara...
Četvrtak 20.10.2011. 07:51
Камо лепе среће да је то војна база.Американци иначе тврде да то и јесте војна база.Србија може само имати користи од руског присуства.Најбољи пример је Сирија коју никада неће напасти НАТО-фашисти под било каквим изговором.
Četvrtak 20.10.2011. 09:14
Na jarbolu, visoko uzdugnuta, Ruska i Srpska zastava! Znak mira i stabilnosti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online