Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 21.09.2011.
11:00
Press A

Trudnicama otkazi, a majke na crnoj listi

Novosadski poslodavci odbijaju da zaposle žene koje imaju decu iako ispunjavaju sve kriterijume za radno mesto,a one koje ostanu u drugom stanju odmah ostanu i bez posla.

Retka pojava u Srbiji jer čim se primeti stomak ženama ne produžavaju ugovor

Uprkos visokom obrazovanju i bogatom radnom iskustvu, novosadske majke, po pravilu, bivaju odbijene na konkursima za poslove, a u milosti poslodavaca nisu ni trudnice, koje često završe na ulici i sa raskinutim ugovorom čim se sazna da su u drugom stanju.


Ovakav tretman radnica predstavlja klasičan oblik diskriminacije ali je, nažalost, reč o uobičajenoj pojavi, a čini se da država nema ni mehanizama, ni volje da tom problemu stane na put.

Novosađanka Aleksandra S. (35), diplomirani ekonomista, tvrdi da poslednje tri godine ne može da pronađe posao samo zato što je majka, kao i da gazde "ni ne kriju da je upravo to razlog zbog kojeg se ne uklapa u njihovu poslovnu koncepciju".


"Ne vrede ni diplome, ni bogata biografija, ni sve druge reference, sve je lepo dok ne spomenem bračno i roditeljsko stanje. Žalila sam se na nekoliko mesta, podnosila i pismene pritužbe, međutim, prosto, nema efekta. Očajna sam. Prošle nedelje sam konkurisala u jednoj poslastičarnici u Njegoševoj ulici, ali sam opet odbijena iz istog razloga!", kaže Aleksandra. 

Majke male dece takođe nepoželjne

Ona dodaje da "očigledno neko misli da Novosađanke nisu sposobne da osam sati mese kolače i prodaju ih, ako ih kod kuće čeka dete".


"Nije meni šamar to što su oni drski, bezobrazni, nije mi problem ni što sam diskriminisana, što mi se materinstvo uzima kao loša stvar koja umanjuje moju poslovnu sposobnost, već je istinska tuga da država ćuti i žmuri na takav stav! Nije što se poslodavcima hoće, nego što im se može", kaže ova nezaposlena žena.

Poslastičarnica koja je odbila Aleksandru potvrdila je slučaj uz objašnjenje: "Ako mogu drugi, možemo i mi". Vlasnik poslastičarnice potom je, ipak, ponudio da zaposli ovu ženu ili "isplati kompenzaciju novinaru", kako slučaj ne bi završio u medijima.


Aleksandar Grujić, novosadski zaštitnik građana, kaže da mu se nekoliko sugrađanki obratilo ovim povodom, ali i da, pošto su u pitanju privatne, a ne društvene firme, "ova problematika ne spada u njegov delokrug".


"Očigledno je da reč o diskriminaciji i kršenju zakona, ali sam sa tim problemom više upoznat kroz neke slučajeve za koje lično znam, nego kroz prijave koje nam stižu, jer su one izuzetno retk", kaže Grujić i dodaje da nije retkost ni da se, u slučaju drugog stanja, radnici ne produži ugovor, kako bi se "nepodobna sklonila sa posla".


Ko vam čuva decu?

 

Deo novosadskih poslodavaca na razgovoru za posao od kandidata traži da popune i obrasce sa gomilom pitanja koja duboko zadiru u privatnost. Gazde, između ostalog, zanima i "ko vam čuva decu", "da li su vam živi roditelji", "koliko dugo ste u braku", "da li vam dete ide u privatno ili državno zabavište"...

"Nažalost, nama su ruke vezane, jer niko ne može naterati privatnog preduzetnika da produži ugovor", ističe Grujić, i dodaje da je za ovaj problem zadužena institucija poverenika za ravnopravnost polova.

Ovaj vid diskriminacije nije ni u ingerenciji inspekcije rada, jer se, kako kaže Ljiljana Stojšić, načelnica te službe, oni bave "problematikom od trenutka stupanja u radni odnos, do raskida ugovora".


"Upoznata sam sa ovim problemom, ali je on, nažalost, zakonski van naših ingerencija. Žene, naročito majke i trudnice, trpe diskriminaciju i u radnom odnosu, a mi se, koliko je u našoj moći, trudimo da to ispravimo i sprečimo", kaže Stojšićeva.  

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 11:40
Mene moje radno mesto nije sačekalo posle trudnoće. Prebačena sam na niži rang i splaćivali su mi minimalac...dok nisam sama otišla. Ali takvo tretiranje majki je opštepoznata stvar već goooodinama. Žene su potpisivale blanko otkaze da bi ih primili u firmu i u slučaju da ostanu u drugom stanju poslodavac bi ih aktivirao. A vlada bela kuga, sve je manje Srba, sestro da bi rodila trebaju ti muda...otpevaše momci iz Beogradskoh sindikata..i to i mnogo drugih istina o stanju u zemlji Srbiji.
Sreda 21.09.2011. 12:21
Ovaj što deli minuse je verovatno privatnik. Sa njihove tačke gledišta to je sve u redu...Bože moj, on za SVOJE pare ima prava da bira kadrove. Bez jake države koja ima definisan cilj da se zaustavi negativan prirodni priraštaj, brojčano ćemo se prepoloviti vrlo uskoro.
Sreda 21.09.2011. 12:26
Pola moje generacije rođene 70-ih prošlog veka još nema ni porodicu,a kamoli da je svesna problema koji ih čekaju kad odluče da postanu roditelji! Postoji još jedan nonsens u našem narodu,mladi žure da se što pre osamostale i da žive u svom stanu-kući,a onda čim im zafali vremena, ajde kod babe i dede na čuvanje,ko ih ima, naravno. Ostali su primorani da plaćaju skupe privatne vrtiće ili guvernante,a to je momenat kada roditelj gubi kontakt sa svojim detetom i postaje levi faktor koga viđaju tri sata dnevno.I kada ta deca odrastu u sociopate ili ne daj Bože nešto drugo,onda država tek konstatuje problem umesto da radi na prevenciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online