Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 06.07.2011.
19:44
RTS A

Majkama s troje dece državna plata 18 godina

Žene koje rode troje dece ubuduće bi mogle da ostvare pravo na demografsku naknadu, odnosno platu koja bi se isplaćivala do punoletstva trećeg deteta. Iako stručnjaci upozoravaju da su potrebne dodatne mere za podsticanje nataliteta, a ideja je naišla na odobravanje, neizvesno je da li će biti novca u budžetu za njeno ostvarivanje.

Država nema dovoljno para za "prekomerni" natalitet
 

Prema poslednjem popisu, u Srbiji je oko 100.000 porodica sa troje dece. Trenutno je 60.000 porodilja u sistemu novčane naknade iz budžeta Republike, dok se u nekim opštinama i u Vojvodini obezbeđuju dodatna sredstva.

Majke troje dece ubuduće bi mogle da dobijaju demografsku naknadu, odnosno platu koja bi se isplaćivala do punoletstva trećeg deteta, bez obzira na to da li je majka u radnom odnosu. To između ostalog, predviđa prednacrt novog Građanskog zakonika.

Danijela Marković, majka troje dece, kaže da je posle rođenja trećeg deteta dobila jednokratnu pomoć koja je bila podeljena na 24 mesečne rate, što je, kako kaže, u to vreme bilo apsolutno ništa.

"Nemam pravo na dečji dodatak s obzirom na to da i ja i suprug radimo za male pare, troje dece imamo, a nikad ništa nismo dobili osim te jednokratne pomoći od države", kaže Markovićeva.

Za roditelje sa troje, četvoro i više dece predviđena je mera uvođenja poreskih olakšica. Međutim majke u porodicama sa četvoro i više dece, kakvih je u Srbiji oko 20.000, ne bi imale pravo na demografsku naknadu.

Dr Olga Cvejić Rančić, iz Komisije za izradu Građanskog zakonika kaže da nije cilj da se odjednom majke pretvore u žene koje će se samo baviti rađanjem, posebno zbog toga što je pitanje koliko će jedna porodica sa većim brojem članova moći da obezbedi odgovarajuće vaspitanje i obrazovanje većeg broja dece.

"Ne mislimo da država ima na raspolaganju u ovom trenutku dovoljno da pomaže neograničeni natalitet", ističe Cvejić Rančić.

Predložena rešenja su u prednacrtu zakonika, na kome radi komisija oformljena još pre pet godina. Do eventualnog usvajanja dug je put, kroz javnu raspravu i složenu proceduru.

"Vrlo dobro znamo u kakvoj situaciji se nalazi naše društvo i država i kakva je ekonomska računica, a ta računica govori da je u ovom trenutku teško izvdoljivo da mi odvojimo tako značajna sredstva za ovu važnu oblast", kaže Meho Omerović iz skupštinskog odbora za rad, boračka i socijalna pitanja.

"Zbog toga ne sme nikako da se dozvoli da ovo važno pitanje bude predmet, rekao bih, jeftine demagogije", ističe Omerović.

Međutim, stručnjaci tvrde da podrška porodicama sa decom ne bi trebalo da podrazumeva isključivo finansijsku pomoć.

"Veoma je bitno usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene materinstva, pokušaj da se očuva reproduktivno zdravlje, mere bitno za zdravo roditeljstvo i polulacoiona edukacija i aktiviranje lokalne samouprave", kaže direktorka Instituta društvenih nauka prof. dr Mirjana Rašević.

Srbija se sa problemom nedovoljnog rađanja suočava više od pola veka, imamo najnižu stopu prirodnog priraštaja u odnosu na zemlje Evropske unije i jedna smo od najstarijih populacija u Evropi. 

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2011. 20:29
Када је наталитет у питању, за тако нешто мора бити пара.
Sreda 06.07.2011. 20:41
Дај Боже да саживи та идеја и да не буде само мртво слово на папиру или предизборни трик! Прво укинути пдв на дечију опрему ако се мисли на наталитет!
Sreda 06.07.2011. 20:15
ko ima troje dece u srbiji? niko osim romaca? jugoslavija jos stanuje u srbiji, a jugosloveni su uvek bili darezljivi srpskim novcem,zar ne? cak su nam natovarili i romce iz bivsih jugoslovenskih drzava u srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online