Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 26.06.2011.
15:33
Vestionline, Beta, Blic A

"Sećamo se da se ne bi ponovilo"

U podvelebitskom selu Jadovno, u Hrvatskoj, danas je održana komemoracija povodom 70 godina od stradanja Srba, Jevereja i Roma u Drugom svetskom ratu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je rekao da je počastvovan što ima priliku da prvi put kao predsednik Srbije oda počast žrtvama zločina, koji, kako je rekao, nikada niko ne sme da zaboravi.


"Na desetine hiljada ljudi ubijeno je ovde samo zato što su imali svoj identitet, ime, uverenju, veru. To nikada niko ne sme da zaboravi. Nedužne žrtve zaslužuju naše sećanje, kako danas tako i svake sledeće godine, kako ovde tako i na Pagu i u Jasenovcu", rekao je Tadić.


On je podsetio da su političke ideje koje vode stradanjima oživljene i u novijoj istoriji.

Jugović kritikovao Josipovića

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kritikovao je danas hrvatskog predsednika Ivu Josipovića, jer nije prisustvovao komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora u Drugom svetskom ratu Jadovno u Hrvatskoj.

 

"Odlazak predsednika Tadića u Jadovno čin je koji svako mora
pozdraviti, a nedolazak hrvatskog predsednika čin je koji niko ne može razumeti", rekao je Jugović agenciji Beta.

 

"Svestan sam tih stradanja, ali ne samo srpskog naroda, već i hrvatskog i ostalih naroda", naglasio je Tadić i dodao da je važno da se doprinese da se jednom za svagda tome stane na put.

On je rekao da zastupa politiku sećanja koja Srbiju i i Hrvatsku neće sukobljavati i deliti, već će omogućiti da živimo u miru, toleranciji i osudi zločina, kao ljudi, jedni pored drugih.

"Da bismo tako živeli, kao Francuzi i Nemci danas, potreban je trajan mir i razumevanje zajedničke istorije. Srbija i Hrvatska imaju posebnu odgovornost prema žrtvama i posebnu ulogu na evropskom prostoru. Imaju misiju da svima upute istu poruku", rekao je Tadić.


"Samo tako se od prostora Jugoistočne Evrope može stvoriti mesto za sve identitete, rase, vere i uverenja u godinama koje su ispred nas", zaključio je Tadić.

Nakon parastosa i molitve koju je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, predviđeno je otkrivanje obnovljenog spomenika žrtvama kompleksa ustaškog logora Jadovno, te polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Predsednik Srbije na komemoraciju je došao sa svojom majkom Nevenkom,
čiji je otac Strahinja Kićanović jedna od žrtva ustaškog logora Jadovno, a koja je poreklom iz ličkog mesta Raduč.

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali i predsednik SNV Milorad Pupovac, potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac i ministar kulture Jasen Mesić.

Tadić: Dobri odnosi s Josipovićem

 

Predsednik Srbije Boris Tadić demantovao je danas da su njegovi odnosi sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem pogoršani i istakao da ostaju privrženi politici unapređenja odnosa Beograda i Zagreba.

 

 

Tadić je rekao da su njegovi odnosi sa Josipovićem izvanredni na temelju činjenice da dele isti sistem vrednosti, te da njegovo odsustvo na proslavi Dana državnosti Hrvatske ni na koji način ne remeti te odnose.

 

"Ja sam čestitao Ivi Josipoviću Dan drzavnosti i to sto je Hrvatska praktično završila pregovore, a on meni na onome što smo mi učinili u borbi protiv organizovanog kriminala i saradnje sa Tribunalom i izrazio očekivanja da ćemo i mi uskoro početi pregovore sa Evropskom unijom", rekao je Tadić.

 

Na insistiranje hrvatskih novinara da objasni zašto ipak nije bio na proslavi dana drzavnosti, Tadić je rekao: "Ne pridajem značaj tome sto juče nisam bio u Hrvatskoj. To su stvari koje potpadaju pod protokol Hrvatske i ako nisam bio tamo to ne remeti naše odnose".

U kompleksu ustaških logora "Jadovno-Gospić 1941. godine" za samo 132 dana njegovog postojanja sa područja nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske dovedeno je 42.246 muškaraca, žena i dece od kojih je na najokrutniji način ubijeno 40.123. Među žrtvama bilo je 38.010 Srba, 1.989 Jevreja i 88 Hrvata.

Kompleks ustaških logora Jadovno činili su zbirni logor Ovčara, sabirni centar na železničkoj stanici Gospić, pomoćni logor Stupačinovo kod Baških Oštarija, brojne bezdane jame na Velebitu i okolini Gospića, kao i logori Metajna i Slana na Pagu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.06.2011. 15:40
Sta sve nece uraditi ovaj covek za politicku profit,samo magarci jos mogu da mu veruju!
Nedelja 26.06.2011. 15:48
Ako zelis da se neponovi onda daj svoje ucesce da se Srbi spasu i povuci se iz politike,jer ti svesno zrtvujes Srbe,u Hrvatskoj,Kosovu ;bosni,ti si izdajnik srpskog roda!!
Nedelja 26.06.2011. 16:09
Da nije bilo onih 2000 Jevreja, ne bi ovaj zločin nikada bio ni obeležen kod Hrvata. Za ukupno 32 jame po Velebitu ne bi se ni znalo da Italijani nisu augusta 1941 preuzeli oblasti koje su im pripadale po Londonskom Ugovoru iz 1915 godine. Onda su im se stanovnici žalili na užasan smrad iz jama pa se tako to pitanje pojavilo pred vojnim istražiteljima Italijanske vojske. Jednostavno je silan narod nestao sa lica zemlje, a grobova nigde. Mesto gde je spomenik je Šaranova jama, a ima još 31 jama po Velebitu gde je nestao narod. Mnoge jame su i zabetonirane posle '45 zbog bratstva jedinstva. Tako je i Josipović prošle godine prvo posetio Blajburg, pa onda Jadovno zbog nacionalnog pomirenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online