Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.06.2011.
22:52
Vestionline A

Strani zvaničnici doneli uslove za EU

Danas, dan uoči početka priprema za pisanje izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, u Beogradu su boravili zvaničnici čak četiri države članice EU, među njima i Mađarske, koja ovoga meseca završava polugodišnje predsedavanje Unijom. Nemački ministar inostranih poslova doneo je poruku da je pre učlanjenja potrebno priznanje teritorijalnog integriteta svih susednih država, u šta Nemačka ubraja i samoproglašeno Kosovo.

Zajednička poruka predstavnika Španije, Nemačke, Švedske i Mađarske jeste da je Srbija dobrodošla u Evropsku uniju, ali da će u procesu približavanja morati da revnosno ispunjava propisane kriterijume. 

Mađarski premijer Viktor Orban i Mirko Cvetković
 

Osim što je za cilj imala produbljivanje bilateralne saradnje, poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Beogradu bila je povod da se još jednom sumiraju reformski koraci koje Srbija preduzima u procesu evrointegracija. Premijer Mađarske poručio je u razgovoru sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem da je u opštem interesu da Srbija što pre postane članica EU i pružio uveravanja da će joj Mađarska pružiti svu moguću pomoć na tom putu.

I državni ministar inostranih poslova Nemačke Verner Hojer rekao je danas, prilikom susreta sa premijerom Cvetkovićem i potpredsednikom Božidarom Đelićem, da ta zemlja snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, ali da su za proširenje EU bitni dobrosusedski odnosi i saradnja.

"Snažno podržavamo evropsku perspektivu Srbije. Isto tako znamo da na tom putu nema ustupaka, da moraju biti ispunjeni svi uslovi, kako saradnja s Hagom, tako i u vezi dijaloga Beograda i Prištine gde očekujemo konkretne rezultate", rekao je Hojer.

"Priznati teritorijalni integritet svih suseda, a Kosovo je sused": Verner Hojer
 

Ističući da u Nemačkoj polaze od toga da su granice na Balkanu sada povučene, Hojer je rekao da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se Srbija odlučila za budućnost i Evropu, ali je istovremeno upozorio da takav razvoj nije moguć bez dobrosusedskih odnosa.

"Kao i ranije kod proširenja Unije važi da je potrebno priznanje teritorijalnog integriteta svih susednih država", poručio je Hojer.

Đelić je danas primio i ministra za migracije i politiku azila Švedske Tobiasa Bilstroma, sa kojim je razgovarao o aktivnostima i merama koje Srbija sprovodi kako bi smanjila broja njenih građana koji u Švedskoj podnose zahteve za dobijanje azila.

Đelić i Bilstrom razgovarali su o zaštiti "belog šengena", odnosno bezviznog režima za građane Srbije, i ispunjavanju Akcionog plana za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U Srbiji je danas boravila i ministarka inostranih poslova Kraljevine Španije Trinidad Himenes Garsija Erer, koja je sa predsednikom Tadićem razgovarala o produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje i nastavku evropskih integracija Srbije.

Vuk Jeremić i koleginica iz Španije: Trinidad Himenes Garsija Erer
 

Premijer Cvetković, koji se takođe sastao sa španskom ministarkom, osim razgovora o procesu evrointegracija Srbije i ekonomskoj saradnji dveju država, izrazio je i zahvalnost na podršci Španije u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Iako pripreme za pisanje izveštaja Evropske komisije, u kojem će se pored ostalog naći i mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, počinju već sada, Srbija ima vremena do početka septembra da ispuni sve neophodne uslove za pozitivno mišljenje.

"Ove pripreme su još uvek interne i još uvek smo daleko od toga da možemo da kažemo kakav će biti ishod. Srbija ima još vremena za nastavak određenih reformi i usvajanje potrebnih zakona. Krajnji rok je početak septembra kada će Komisija početi pisanje Izveštaja", rekao je jedan visoki zvaničnik Direkcije za proširenje.

On je izrazio nadu da će Srbija do septembra učiniti sve što je neophodno kako bi Komisija bila u mogućnosti da u Izveštaju o napretku iznese pozitivno mišljenje o njenoj kandidaturi.

Komisija će Izveštaj o napretku Srbije za 2011. objaviti 12. oktobra, a ukoliko se u njemu nađe pozitivno mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u Uniji, odnosno preporuka Savetu EU da Srbiji dodeli status kandidata, o tome će šefovi država i vlada EU raspravljati na samitu u decembru.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 23:02
Стигла шаргарепа за ДС и део лаковерних. Штап је и даље над главом, то виде они који не верују. Море, знате шта са том заставом да урадите ...
Utorak 14.06.2011. 23:07
Овим жутоглавим ништа лакше нису могли донијети већ да признају косово, Они су то већ урадили. Имају ли тежих услова?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online