Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 08.06.2011.
05:23
Vestionline A

''Nacionalizam razorio SFRJ, ne Tito''

Militantni, podivljali nacionalizam, a ne "titoizam" razorio je Jugoslaviju, Titovo najveće delo, izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Mirko Tepavac na promociji knjige Predraga Lalevića "S Titom po svetu".

Tito je bio uveren da je njegova vladavina demokratska, već samim tim što je motivisana opštim boljitkom i verovao je da je napredak validan, nezavisno od sredstava kojima se postiže, rekao je Tepavac na promociji knjige Lalevića, koji je bio Titov lekar poslednjih 16 godina njegovog života.

"Nije Tito bio savršen, ne čak ni besprekoran, ali bio je nenadmašan. Uvek je želeo da bude veći nego što jeste i u tome je uspevao", zaključio je Tepavac.
Prema njegovim rečima, Josip Broz je posedovao nenadmašne vrline, kao čovek, vojnik i državnik.

Tito je, prema Tepavcu, imao nenadmašne vrline


Tepavac je ocenio da je malo ko kao Tito bio slavljen za života, a toliko klevetan posle smrti.

"Uzalud ga poriču njegovi politički naslednici, koji misle da če biti malo veći, ako Tita učine manjim", rekao je Tepavac.

Uz svu nesavršenost njegovog dela, Tito je bio metafora nezavisne samostalne države mira i sigurnosti, dodao je on.

"Znam da među velikanima 20. veka ima državnika koji nadilaze veličinu Josipa Broza, ali je mnogo više onih koji ga nisu dosegli", rekao je Tepavac.

Prema njegovim rečima, Tita nije moguće spoznati i razumeti samo na osnovu maršalskih parada, ako se ne zna šta je on bio posle njih.

"Bio je neprikosnoven i tvrd u uverenjima, ali i u zabludama, veliki među velikima, strog i nemilosrdan u političkim obračunima, a s druge strane veoma obziran i pažljiv prema ljudima u neposrednoj okolini", predočio je Tepavac.

Prema rečima Tepavca, knjiga "S Titom po svetu" je svedočanstvo i o tome da je on bio hrabar i kao partizanski komandant i kao teško oboleli starac, duhovit i u poslednjim trenucima života spreman na šalu, čak i na svoj račun.

"I zbog toga niko iz njegove blizine, ni oficir, sekretar ili lekar, nikada nije ružno govorio o njemu, čak i kad je prema njima bio prestrog ili nepravedan", kaže Tepavac.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 07:27
Da bio je "dobar", dok je uništavao srpsku privredu a jačao hrvatsku i slovenačku, dok je izmišljao nove narode i nacije na štetu Srba. Zabranio je 1945 god. povratak Srba na Kosovo. Makedoniju je sa Bugarskim fašistima očistio od Srba a ostatak proglasio za makedonce. Izmislio muslimansku i crnogorsku naciju, ali kako vidim i oni se sada sa tim ne zlažu pa se veći deo izjašnjava kao bošnjaci. Njegov način vladavine odgovarao je zapadnjacima jer je uništavao srbe koji su dokazano najveći prijatelji rusije. Ko je za njegovo vreme bi na najvećem gubitku? naravno Srbi! i u moralnom i u materijalnom pogledu.
Sreda 08.06.2011. 07:20
ТИТО је био јајара обична!
Sreda 08.06.2011. 10:06
Tito je kao komunista sledio naloge Kominterne da Kraljevinu Jugoslaviju treba rasturiti jer je bila monarhija koja je pružila utočište Belogardejcima sa generalom Vrangelom. Posle hrvatske dobrodošlice Nemcima, odjurio je kod ludih Srba da iskoristi parolu "bolje rob nego grob" ali je posle rasturanja "Užičke Republike" shvatio da komunizam nije dobrodošao u domaćinsku Srbiju i to joj nije oprostio nikada. Jedva je izbegao zarobljavanje kada je bled i preplašen pobegao. Taj hrabri borac je žrtvovao Radnički bataljon na Kadinjači. Pobijeni su do jednog, a Nemci nisu imali mrtvih, onda se zna kakav su borbeni položaj imali, bili su osuđeni da umru da heroj dobije na vremenu za beg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online