Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.12.2009.
10:39
Tanjug A

Radnici i dalje blokiraju prugu Beograd-Niš

Radnici privatizovane građevinske firme "1. maj" u Lapovu proveli su treću noć zaredom na šinama, blokirajući železničku prugu Beograd-Niš u mestu Lapovo Varoš.

Uprkos hladnom i kišovitom vremenu, radnici preduzeća ''1.maj'' ne odustaju od svojih zahteva

Predsednik samostalnog sindikta Novica Marković rekao je da, iako je vreme hladno i kišovito, oni se odatle neće pomeriti dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi - isplata 11 minimalnih zarada i uplata doprinosa za penzijsko osiguranje.

Radnici "1. maja" su do sada više puta blokirali prugu u stanici Lapovo Varoš, a povodom najave Javnog preduzeća "Železnice Srbije" da će zbog velikih gubitaka tužiti vlasnika te firme i opštinu, Marković je rekao da "svako neka radi svoj posao".

"Građani su izgradili železnicu, država je dotira finansijskim sredstvima, a mi za 11 meseci nismo dobili plate i to minimalne i zato neka svako radi svoj posao kako misli da je najbolje i da treba", kazao je Marković.

Radničke zahteve u sredu je podržao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regonalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Građevinsko-industrijski kombinat "1. maj" pre tri godine je kupila novosadska firma "Autovojvodina" za 82 miliona dinara, iako je, prema tvrdnjama radnika, imovina te firme vredela mnogo više, jer pored upravne zgrade i Betonjerke, u posedu ima i nekoliko hektara zemljišta pored autoputa Beograd-Niš.



On je rekao da štrajk na pruzi nije najbolje rešenje ni zbog njihovog zdravlja ni zbog gubitaka koje trpi železnica Srbije, ali je dodao da država u njhovom slučaju ne može ništa da učini, jer ne može da namiruje dugove privatnih poslodavaca.

Vicepremijer je obelodanio da je vlasnik "1.maja" veoma bogat čovek, da nije u bankrotu već da je, naprotiv, najveći proizvođač šljunka i peska u Srbiji. On je dodao da je reč o izvesnom Miši Omegi (Milomir Joksimović), koji ima nekoliko kompanija u zemlji u vrednosti od nekoliko miliona evra.

Dinkić se založio da se dug radnika namiri iz dela imovine firme koju bi trebalo prodati što je bio i načelni dogovor radne grupe Vlade Srbije pri Ministarstvu rada i socijalne politike i ministra Rasima Ljajića, koji je posredovao u pregovorima predstavnika vlasnika i zaposlenih.

Radnici tvrde da je za isplatu 11 minimalnih plata, uplatu doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i uplatu poreza vlasnik treba da izdvoji 78 miliona dinara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online