Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.04.2011.
07:43
Vestionline A

Spasen ispod ustaškog noža

U logore Nezavisne države Hrvatske, Banjalučanin Gojko Knežević (77), poreklom iz kozarskog sela Knežica, dospeo je kao osmogodišnjak, nakon što je gledao klanje tek rođene sestre i majke. Ostao je živ ponajviše zahvaljujući Diani Budisavljević koju je Sinod Srpske pravoslavne crkve nedavno posthumno odlikovao ordenom carice Milice zbog spasavanja 12.000 srpskih mališana.

Gojko Knežević


 

Da podsetimo, orden je dodeljen na predlog mitropolita Amfilohija, a na osnovu elaborata Odbora za Jasenovac izrađenog u saradnji s Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

Knežević je predsednik Udruženja logoraša Drugog svetskog rata u Banjaluci i priča da je Diana Budisavljević bila Austrijanka iz Salcburga, udata za Srbina, lekara iz Hrvatske.
 

- Videla je u logorima patnju dece koja ništa nisu kriva i odlazila je iz Zagreba u Jasenovac, Jastrebarsko i ostale logore NDH-a, odakle je od sigurne smrti spasavala decu i njihove majke. Posle rata je pala u nemilost komunista i umrla gotovo zaboravljena u Inzbruku - prisetio se Knežević.
 

On priča kako je Diana vodila dnevnik iz kojeg se vidi koliko se borila da deci u logorima obezbedi lekove, hranu i ostalo.
 

Ubijeno osmoro braće i sestara


- U logoru sam preživeo strahote. Gledao sam kada su mi zaklali majku i tek rođenu sestru. U ustaškim logorima ubili su mi osmoro braće i sestara i samo sam ja ostao živ - iznosi Gojko zastrašujuću pripovest.


On kaže da je Udruženje logoraša poslalo zahtev Skupštini grada Banjaluke da jedan trg, ulica ili park ponesu ime Diane.

 

- Ma radila je sve što je mogla da nas spase, a verujem da sam živ zahvaljujući njoj, jer sam krajem 1944. godine dat na usvajanje Blanki Novaković iz Zagreba, koja joj je bila bliska - priseća se Knežević i priča da je Diana čuvala informacije o svakom detetu koje je spasla, kako bi im sačuvala imena i vratila ih roditeljima posle rata, ali joj je Ozna tu kartoteku oduzela 1947.
 

Diana Budisavljević

Put Gojkovog stradanja počinje u Staroj Gradišci, gde su ga ustaše dovele u leto 1942. iz zbega na Kozari, pa preko Jasenovca, gde u organizaciji Diane Budisavljević prvi put interveniše Crveni krst.

Potom dolazi u logor u Sisku, pa sve do logora u Jastrebarskom, odakle ga u jesen 1944. godine odvode u Zavod za gluvonemu decu u Zagrebu, gde prelazi u ruke Blanke Novaković, ali mu je tada promenjeno ime i prezime i zvao se Vojko Novaković.

Knežević priča da ga je 1949. pronašao otac, koji je bio u partizanima i potom išao tragom dece koja su iz logora davana na usvojenje.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.04.2011. 08:48
....odshtetu brate....odshtetu da plate krvnici....ne pada im na pamet.....a i sva eu-rupa je sauchesnik genocida.....insistiraj na odshteti za sve poklane....novac je za tvoje unuke....naravno ako ga budu dali...u shta sumnjam....
Utorak 12.04.2011. 10:19
Zalosno je to sve.. Crveni su to sve lazirali zbog BiJ. Danasnji cute ko fufice ( uvlakaci) zapada. Sta bi copin unuk na to sve palamudio??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online