Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2011.
04:41
Alo A

Živi sa 45 gelera u telu!

Nišliji Đorđu Petroviću (47) jedan suvenir prirastao je za srce, i to bukvalno! On već 12 godina živi sa komadićem metala dugačkim dva centimetra i oštrim kao žilet, koji se zaustavio na svega centimetar od srca kada je na Kosovu uz mnogo sreće preživeo bombardovanje kasetnim bombama. To nije jedini ratni suvenir koji je poneo sa sobom, tačnije u sebi. Petrović u telu ima još 44 gelera!

Đorđe Petrović
 

Neugodne suvenire zaradio je 4. aprila 1999. godine na položaju Volujak kod Kline, najmanji imaju tek milimetar, a najveći, onaj pored srca, čak dva centimetra. Geleri mu, srećom, nisu oštetili vitalne organe, ali lekari su ga upozorili da ih je nemoguće odstraniti iz organizma bez velikog rizika i trajnih posledica po zdravlje, pa se Petrović navikao na svakodnevni bol i s tim živi.

- Geleri su ušli u telo s leve strane i nalaze se celom dužinom do kičmenog stuba. Dva su iznad butne kosti, jedan do butne kosti, dva su ostala u ramenu, u tricepsu leve ruke ih je 14... Srećom, nisu probili trbušnu i plućnu maramicu, a jedan, dugačak dva centimetra, zaustavio se na centimetar od srca... Svaka promena vremena mi izaziva jak bol. To je osećaj kao kada se opečeš na žar, samo što se oseća od unutra ka spolja. Nikakav analgetik ne pomaže. Zato mi nije bitno kakvo je vreme, bitno mi se samo da je stabilno - priča Petrović.
 

Dan ranjavanja, kada su na mestu poginula trojica drugova iz čete, a nekoliko ih je teško ranjeno, slavi kao drugi rođendan. Nad glavama su im se tada otvorila dva kontejnera prepuna "žutih ubica“.

- U podne sam čuo da su iznad nas počele da se otvaraju i pucaju kasetne bombe i odmah sam "školski“ zalegao u stranu. Uvek sam se pridržavao pravila koje mi je savetovao moj drug, inače oficir MUP-a, da u ratu nikako ne skidam šlem, šta god da radim. To me je i spaslo jer je šlem bio put sitnih gelera. Kada su me pogodili geleri, osetio sam kao mnoštvo uboda pčela po telu. Ukupno sam u telu imao 48 gelera, ali su tri izašla sama prilikom gnojenja rane, dok su ostali još u mom telu. Kraj mene, na 10 centimetara, ostala je jedna neeksplodirana kasetna bomba. Da je pukla, ne bih preživeo - priča Petrović.

On je na lečenju proveo 50 dana, ali su mu svi lekari sa kojima je razgovarao rekli isto - svaki pokušaj vađenja gelera iz organizma nosi veliki rizik od oštećenja nerava. Nije imao kud nego da nastavi da živi sa komadićima metala u sebi, što ponekad izaziva i komične situacije jer ume da "izludi“ detektor metala kada prođe kroz njega.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 11:06
Svete ti rane , Srbine !!! Poziveo sto godina u zdravlju , ti i svi tvoji !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online