Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 17.03.2011.
16:46
Vestionline A

Jeremić u Čikagu: Kosovo noću sanjamo

Kosovo je "zenica našeg oka" i naš Jerusalim, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, govoreći na Viton koledžu u Čikagu i dodao da "secesija neće uspeti", ali je istakao da "ne postoji alternativa kompromisnom rešenju, do kojeg se može doći samo pregovorima".

Vuk Jeremić: Kosovo je zenica našeg oka

Podsećajući na martovski pogrom nad kosovskim Srbima 2004. godine i posledice koje su iz toga proistekle, Jeremić je ocenio da se problem Kosova i Metohije suštinski svodi na borbu za identitet.

"Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo. Ono je žila kucavica naše kulture i kolevka naših najdragocenijih svetinja", rekao je Jeremić u ovoj najvećoj i najuticajnijoj hrišćanskoj evangelističkoj akademskoj instituciji u SAD.

"Mi Srbi s Kosovom imamo neraskidivu sponu", naglasio je Jeremić i, citirajući preminulog patrijarha Pavla, istakao da je to "izvor naše duhovne tradicije i naše državnosti, srce i duša našeg naroda, neraskidiv deo našeg bića".

"Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun", precizirao je Jeremić, "naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo Džima, sve u jednom". O njemu noću sanjamo, dodao je Jeremić, "ono je 'zenica našeg oka,' i naš Jerusalim".

Već tri godine, podsetio je Jeremić, demokratska Srbija se svom snagom odupire jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije, koristeći isključivo mirna i diplomatska sredstva.

"Nismo preduzeli kaznene protivmere. Ali smo odlučili sledeće: da nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne priznamo secesiju, direktno ili indirektno", naglasio je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, to je u suštini bio pokušaj da se na silu promene ustavne, međunarodno priznate granice Srbije.

"Nijedna ponosna i demokratska zemlja, afrička, evropska, azijska ili američka, mala ili velika, bogata ili siromašna", konstatovao je Jeremić, "ne bi drugačije postupila na našem mestu". "Složni kao jedan, mi danas šaljemo poruku: secesija neće uspeti", naglasio je Jeremić.

"A neće ni bilo koji drugi pokušaj nametanja jednostranog, nelegitimnog ishoda", rekao je Jeremić i napomenuo da "nas niko neće naterati da na to pristanemo, ni ovu, niti bilo koju buduću generaciju".


Protekle tri godine su pokazale da ne postoji alternativa kompromisnom rešenju, do kojeg se može doći samo pregovorima, istakao je Jeremić, koji smatra da je dijalog jedini put do mira na Kosovu. Prema njegovim rečima, "bez pomirenja, neće biti stabilne i bezbedne budućnosti za naš deo Evrope".

"To je jedini način da dođemo u priliku da u potpunosti iskoristimo svoje potencijale", naglasio je Jeremić, podsećajući da je "istinsko pomirenje zasnovano na opraštanju, pokajanju i skromnosti".

"Ono podrazumeva odricanje od mržnje i osvete, tako da život može da krene iz početka", objasnio je Jeremić. On je dodao da su "naša dva naroda, srpski i albanski, svaki vredan i ponosit, koliko i privržen svojim idealima, u prošlosti prolazili kroz periode tragedije". Ali ponekad, upravo tragedija stvara priliku za "novi početak", naglasio je Jeremić, ukazujući da delovanje u tom pravcu zahteva poštovanje, a ne poricanje tuđeg identiteta.

"Ne smemo zaboraviti prošlost, ali takođe ne smemo dozvoliti da nas to omete u izgradnji prosperitetne budućnosti. To nije moguće učiniti kroz falsifikovanje istorije", upozorio je Jeremić.

Ne smeju se poricati užasni zločini, ukazao je Jeremić, "time se truju duše, time se samo učvršćuju suprotni stavovi". Zato je Srbija, povodom navoda o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu, zatražila formiranje ad hok mehanizma, koji bi trebalo da osnuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i kome će on odgovarati. Jedinstveni organ, prema stavu Jeremića, mora da upravlja celim procesom istrage, da se bavi pitanjima jurisdikcije i da na odgovarajući način sprovede pravdu.

"Krajnje je vreme da se obelodani potpuna istina o onome što se dogodilo na Kosovu", ocenio je Jeremić. On se založio za rušenje "zida neprijateljstva" i da se, umesto njega, sagradi zajednička kuća, "izgrađena na pravičnom kompromisu, koji jednako uzima u obzir želje i interese kako Srba, tako i Albanaca".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.03.2011. 17:05
U pitanju je covek koji je licno citao rezoluciju Eston/Tadic od 9 septembra 2010 na Ist Riveru sa prihvatanjem misljenja MSP i nakon toga prihvatio rezoluciju EU od 19 januara o.g. o tome da o statusu pregovora nema. A, lepa je poredjenja nasao, Alamo kada su otimali Teksas od Meksikanaca, Getisburg gde su se Ameri klali izmedju sebe, Perl Harbur gde su napravili bazu na Havajima, i na kraju Ivo Dzimu gde su ratovali na japanskoj teritoriji. Mogao je lepo da navede kao primer Crne Planine gde su Indijanci sahranjivali mrtve i to bila Sveta Planina koju su napali beli kopaci zlata. Onda je Indijanci branili do poslednjeg ubivsi pri tom generala Kastera i kaznenu ekspediciju. To bi shvatili.
Četvrtak 17.03.2011. 20:17
Јеремић је једини примерак вредног члана српске владе. Једини човек који поштено (колико му је дозвоњено) ради свој посао. Сви остали у комплету нису дорасли кафу да му кувају.
Petak 18.03.2011. 00:43
Kosovo noću sanjamo. Kad Jeremić laže, on bre laže.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online