Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.03.2011.
23:18
B92 A

Invalid mora državi da vrati odštetu!

Siniša Milenković, nekadašnji vozač “Beopetrola”, ostao je bez naknade koju je dobio nakon ranjavanja na poslu. Milenković, koji je posle ranjavanja ostao invalid, mora da vrati sav novac, i to sa ogromnom kamatom, po nalogu Vrhovnog suda. On kaže da je novac potrošio na adaptaciju kuće, kako bi mogao da nastavi normalno da živi, ali da Vrhovni sud takvu vrstu naknade ne priznaje.

Kako bi bio samostalan, Milenković je novac potrošio na adaptaciju kuće i automobila
 

Davne 1997. godine ubijen je tadašnji direktor “Beopetrola” i visoki funkcioner Jugoslovenske levice, Zoran Todorović Kundak. Tom prilikom, vozač te kompanije Siniša Milenković teško je ranjen, a lekari nisu mogli mnogo da učine – ostao je vezan za invalidska kolica.


Nakon dugotrajnog sudskog procesa, Milenković je 2008. godine dobio odštetu od oko 80.000 evra. Četrnaest godina nakon ranjavanja, iznenadio ga je Vrhovni sud – obavešten je da sav novac mora da vrati i to sa kamatom.

“Kad smo dobili sredstva, eto kao super, obradovali se svi. Nije prošlo godinu dana, dobijamo da Vrhovni sud to poništava i traži da u roku od osam dana vratimo sredstva”, kaže Milenković.

“Nešto su mi dali, a posle mi traže to nešto, plus sa nekom zateznom zakonskom kamatom, koja je u ovom momentu nenormalna i izlazi preko 20 odsto na godišnjem nivou”, navodi on.

Milenković je dobijeni novac uložio u adaptaciju prilaza kuće i automobila, kako bi nastavio normalno da živi, bez tuđe pomoći. Sada ne zna šta da radi, jer ne može da sakupi oko 120.000 evra

“Sve što sam tražio dokumentovano je i računima im je predstavljeno. I za lift, i za rampe i za sve ostalo izalzili su sudski veštaci. Kola sam kupio odgovarajuća za moje potrebe sa ugrađenim ručnim komandama i kliznim vratima da budem potpuno samostalan. Ne znam. Da mi uzmu sve, i kolica, i od penzije. Kako god. Ali ne znam, nemam rešenje”, kaže on.

Advokat Jovica Kosić, koji se bavio sličnim slučajevima, smatra da je Vrhovni sud presudio po zakonu i dodaje da su presude ovog tipa retke, ali ne i nemoguće.

Vrhovni sud, kako objašnjava Kosić, smatra da država treba da plati samo troškove lečenja, dok pod tim troškovima niži sudovi smatraju i adaptaciju kuće i slično.

Milenković se žalio Prvom osnovnom sudu, koji je tu žalbu prosledio Višem sudu u Beogradu. Kako kažu u tom sudu, žalbu su dobili 14. januara i o njoj još uvek nisu odlučili. Ukoliko i ona bude nepovoljna po Milenkovića on ima još samo dve mogućnsoti: da se orbati prvo Ustavnom sudu Srbije, a potom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Utorak 15.03.2011. 11:13
Treba ispitati Koštunicu jer je bio u opoziciji kada je Kundak ubijen.
Utorak 15.03.2011. 10:08
bez strazbura ništa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online