Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.02.2011.
11:13
D. Janojlić - Vesti A

Ban Ki Mun ćuti o zločinima Albanaca

U Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, koje deluje u Beogradu, ni posle tri godine od obraćanja generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, još ne znaju ko će preispitati navode iz knjige Karle del Ponte "Lov, ja i ratni zločinci" i izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Članovi porodica traže razrešenje sudbine najmilijih
 

Predsednica ovog Udruženja Verica Tomanović naglašava da porodice žrtava terora albanskih ekstremista i dalje sa neizvesnošću očekuju svaki novi dan da saznaju istinu o svojim najmilijima. Istina je jedino što ih u ovom trenutku zanima: da se nasilno odvedeni vrate svojoj kući, a ako su ubijeni, njihovi zemni ostaci pronađu, identifikuju i predaju porodicama da ih dostojno sahrane.

Ne reaguje ni Crveni krst


- Posle svih ovih 11 godina bola, patnje i velike neizvesnosti, podsećam da humanitarno međunarodno pravo predviđa i mogućnost formiranja međunarodne komisije za utvđivanje činjeničnog stanja. Nju može da osnuje Organizacija UN, ili Međunarodni komitet Crvenog krsta, a koja bi imala mandat da ispita sve činjenice i navode u vezi počinjenih krivičnih dela, koja predstavljaju teške povrede Ženevske konvencije, zatim da vrši istragu sa ciljem utvrđivanja svih činjenica kad je reč o mestu događaja, identitetu žrtava, motivima i odgovornim licima - kaže Verica Tomanović.

Verica Tomanović je uverena da je izveštaj Dika Martija potpun, naglašavjući da ostavlja sliku veoma ozbiljnog analitičara, koji je u dužem periodu detaljno obrađivao nastali problem u vezi sa kidnapovanim i nestalim licima na Kosovu i Metohiji.

Ona, međutim, smatra da postoje i dalje oni koji ne žele da se konačno reši ovaj problem, pa možda i nastojanja da se prolongira ispitivanje. Ipak, veruje da će specijalni izvestilac Marti naći pravo rešenje da se sva saznanja do kojih je došao na pravi način provere.


Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji apeluje, pošto je misija Ujedinjenih nacija bila u južnoj srpskoj pokrajini u vreme kad se sve to dešavalo, da ispuni svoju obavezu tako što će formirati komisiju za nadgledanje i preispitivanje svih navoda datih u izveštaju Martija.

On i sam smatra da se ovim problemom ne može baviti Euleks, već nezavisna međunarodna komisija. Razlog za to treba potražiti i u činjenici da je Euleks bio veoma spor u potrazi za kidnapovanima i nestalima, pogotovo za počiniocima teških zločina nad bespomoćnim ljudima.

TRAŽIMO SAMO ISTINU: Verica Tomanović izgubila je supruga

Proces ekshumacije i identifikacije žrtava je jako spor što se pravda i neadekvatnim i neprihvatljivim razlozima i još uvek nije poznata sudbina 520 osoba, upozoravaju u Udruženju.

- Mi podržavamo akciju gospodina Martija da se, u interesu svih nas koji smo izgubili svoje najmilije bez obzira na veru i nacionalnost, dođe do prave istine - podvlači Verica Tomanović.

- Znamo da je bol majki jednak kod svih naroda, da svaka majka traži svoje dete istom snagom i ljubavlju i da je s toga ta borba za pravdu i istinu danas jako važna. Napomenula bih da smo nakon objavljivanja knjige Karle del Ponte aprila 2008. godine, preko naših institucija koje rade pri Ujedinjenim nacijama, uputili pismo generalnom sekretaru Ban Ki Munu. Zamolili smo, da u sklopu svojih ingerencija i mogućnosti, preduzme mere kako bi se proverili navodi iz knjige "Lov, ja i ratni zločinci".

Gluvi i na nalaze Amnestija


Verica Tomanović ukazuje i na važne činjenice do kojih je prethodno došla Međunarodna organizacija Amnesti Internešenel, koja se bavila pitanjem organizovanog kriminala, ilegalnim zatvorima itd. - Bili smo ubeđeni da će se neke od ovih mera preduzeti u proteklom periodu od tri godine, ali ni danas još ne znamo ko će preispitivati navode iz knjige Karle del Ponte i izveštaja Dika Martija - dodaje Verica Tomanović.


Verica Tomanović ističe da je formiranjem ilegalnih pritvornih centara u Republici Albaniji i trgovinom ljudskim organima, zatim nasilnim hapšenjima, otmicama i nestankom velikog broja ljudi, teško prekršena Ženevska konvencija. To je i bio razlog što je Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji uputilo zahtev Ban Ki Munu da na osnovu međunarodnih akata, naredi, oformi i hitno uputi istražnu komisiju svetske organizacije sa ciljem da istraži navode optužbi.


- Mandat istražne komisije, koju može da imenuje generalni sekretar UN, obuhvata i nadgledanje istrage pokrenute od strane tužilaštva u datoj državi, nadgledanje ili samostalno obavljanje forenzičkih analiza i postupaka, uvid u dosijea, dokumentaciju i druga pisana dokumenta sačinjena od nadležnih državnih organa - objašnjava Verica Tomanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 11:35
Kakvo je ovo panicno spinovanje javnosti na Ban Ki Muna, samo da se ne postavi pitanje zasto nije vraceno 1000 spskih policajaca po rezoluciji 1244. Zuti stvarno misle da ce to da prodje i da se zaboravi. Pa samo jedan policajac to je 1 promil da je nasao cvrst dokaz bila bi gotova prica sa "gospodinom Taci i Ceku " kako ih zovu buduci srpski koalicioni partneri u vlasti. Sada nema traga nikakvoga to je jasno i moze se u pregovore sa osumnjicenima ali neosudjenima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online