Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 03.02.2011.
09:19 >> 15:40h
Pressonline A

Acković: Evropa da prizna genocid nad Srbima

Evropski parlament je na sednici povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja nacističkog logora "Aušvic" priznao postojanje genocida nad Romima za vreme Drugog svetskog rata, rekao je član Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković i dodao da je vreme da Evropa prizna i genocid nad Srbima.

Evropa da prizna genocid nad srbima: Dragoljub Acković

Dragoljub Acković, član Svetskog parlamenta Roma, rekao je da je broj poginulih Roma veći od 1,5 miliona i da to može biti povod da se konačno postavi i pitanje priznavanja genocida nad Srbima tokom postojanja Nezavisne države Hrvatske.

Acković ističe da je priznavanje genocida nad Romima došlo kasno.

"Nemci su čekali dovoljno dugo da poumiru svi svedoci kako bi počeli da s bave tim problemom. Odmah posle rata mnoge zemlje nisu htele da priznaju da su Romi ubijani u Drugom svetskom ratu. U Hrvatskoj su napominjali da je reč o dve do tri hiljade ubijenih Roma. Neki podaci su išli do 7.000 ili 8.000, a u stvari u Hrvatskoj je ubijeno oko 80.000 Roma. Naše vlasti posle Drugog svetskog rata su odgovorne što je zaboravljen genocid nad Romima. Prvo su ustaše govorile da nije bilo ubijanih Roma u Jasenovcu, a onda ih ni partizani nisu baš pominjali. Cilj je bio da se poveća broj žrtava Hrvata, Srba, pa i Engleza, Francuza i ostalih. U celoj Evropi romske žrtve pripisivali su drugima", navodi Acković.

Acković kaže da su sada Srbi ostali jedini narod koji nije makar i simbolično obeštećen za stradanja u Drugom svetskom ratu.

"Do danas su svi dobili ratne odštete. I neki Romi dobijali su ratne odštete za žrtve u Drugom svetskom ratu, jedino Srbi nisu dobili ništa za stradanje u Jasenovcu. Oko 4.500 romskih porodica na prostoru bivše Jugoslavije dobilo je ratnu odštetu. To je minimalan broj u odnosu na broj žrtava, ali moramo imati u vidu da su Romi toliko masovno stradali da nije bilo mnogo onih koji su ostali da podnesu zahtev za odštetu. To više nije pitanje političke volje, to je pravno pitanje. Ako su sve žrtve Drugog svetskog rata makar i simbolično obeštećene, onda i srpske žrtve moraju da imaju isti tretman", kaže Acković.

 

Nema dileme o genocidu nad Srbima

Mesto srpskog stradanja: Jasenovac

Milan Koljanin, saradnik Instituta za savremenu istoriju, kaže da je nad Romima širom Evrope tokom Drugog svetskog rata vršen genocid zbog čega je problem njihovih žrtava bio veliki teret Evropi.

Kako on kaže, sada bi bilo pošteno da se takvo pitanje na međunarodnim forumima postavi i u slučaju Srba.

"To ne bi smelo da se prenebregava. U naučnim krugovima o tome ne postoje dileme, ali u široj svetskoj javnosti, usled propagandnog rata tokom devedesetih i negativne uloge koju je Srbija imala u tim godinama, to pitanje je skrajnuto. Nesporne istorijske činjenice zbog političkih stavova potpuno su ignorisane. Postoji Dekada Roma i zbog toga se to pitanje potpuno opravdano stavlja na dnevni red", kaže Koljanin.

Savo Štrbac, šef Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas", kaže da je pitanje genocida nad Srbima u Jasenovcu i drugim logorima u NDH pitanje kontratužbe Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Hagu.

On kaže da bi bilo koja evropska institucija koja bi zvanično priznala genocid nad Srbima na taj način stala na jednu od sukobljenih strana.

"Sve deklaracije koje osuđuju zločine iz Drugog svetskog rata su političke rezolucije, jer ne postoji institucija koja bi to pravno regulisala kroz neku presudu. Međunarodni sud ima mandat samo za zločine nakon stupanja na snagu Rezolucije UN o kažnjavanju i sprečavanju genocida posle Drugog svetskog rata", naveo je Štrbac.

On je kazao i da se "u toku priprema za kontratužbu razmišljalo kako da se uklopi genocid iz Drugog svetskog rata za vreme NDH nad Srbima".

"Zaključak pravnog tima je da se kod MSP-a u Hagu ne može podneti tužba za genocid koji je počinjen pre nego što je UN izglasala rezoluciju. Dokazi o genocidu su priloženi kontratužbi da bi se bolje razumeli događaji od 1991. do 1995. Genocid u NDH je počinjen i svi smo uvereni u to", tvrdi Štrbac.

Ne zovite nas Cigani!

 

Dragoljub Acković pozvao je danas sve Rome na protest protiv pojedinaca u vladama njihovih država koji ih sve češće nazivaju Ciganima. On je naveo da pojedini politički lideri, posebno u Rumuniji, sve češće odlučuju da reč Romi zamene rečju Cigani i da to verifikuju nekim aktom. On je istakao da je došlo vreme da se Romi sami bore za sebe.

 

Acković je poručio svim Romima u svetu, a posebno u Rumuniji, da u narednim danima organizuju javne proteste, poput onih u Tunisu, Jemenu, Egiptu, ali ne da bi menjali tamošnja rukovodstva već pojedince koji su za inicijativu da se umesto reči Romi, koja, kako predlagači kažu, isuviše podseća na reč Rumuni, koristi pežorativni naziv Cigani.

 

Acković je podsetio da se ove godine navršava 40 godina od održavanja Prvog Svetskog kongresa Roma u Londonu, na kome su predstavnici Roma iz velikog broja zemalja, doneli odluke o zastavi, himni, kao i da je "jedino i pravo ime našega naroda Romi". Ime Rom znači čovek, a u množini ljudi, dok termin Cigani potiče
od grčke reči athigane, što u prevodu znači prljav, gubav i nedodirljiv.

Četvrtak 03.02.2011. 09:54
kako da ne. samo sto nije.
Četvrtak 03.02.2011. 10:20
Da imamo i malo pro Srpsku vlast oni bi tuzili usrase i posle kad bi oni mozda povukli tubzu. Jer o kakvim dobrosusedskim odnosima mi govorimo ko koga ovde ima za bud...? Kakvi su to odnosi kad nas usrase mrze iz dna duse ali nije samo to vec u svakom trenu svakim danom i gde god imaju priliku rade protiv nasih interesa,lazu petljaju ne bi li nas oslabili a sebe ojacali. I o kakvim dobrim odnosima onda mi pricamo? Tuzba za genocid u jasenovcu, staroj gradiski i selima po lici ,kordunu... Oni jos dan danas to slave glorificiraju i pevaju u thompsonovim pesmama a neki izdajnik na vlasti nam govori o dobro susedskim odnosima! PA TAJ JE SPREMAN ZA VESANJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online