Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 31.12.2010.
03:04
politika.rs A

Beograd saznao za trgovinu organima pre devet godina

Bivši čelni čovek Potkomiteta za kidnapovane i nestale osobe Vladimir Božović izjavio je da je Beograd za trgovinu organima na Kosmetu saznao pre devet godina, ali da su nailazili na stalne blokade i opstrukcije i Unmik pravosuđa, koje je vodio Klint Vilijamson, i Unmik policije.

Vladimir Božović
 

U izjavi za beogradsku “Politiku“ Božović ističe da je tadašnji Potkomitet za kidnapovane i nestale osobe Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju tražio saradnju ali da su udarali “u zid ćutanja“ međunarodnih aktera na Kosmetu.


On kaže da do informacija da je u slučaju kidnapovanih i nestalih osoba sa područja Kosova i Metohije reč i o trgovini ljudskim organima, odnosno da su kidnapovani i nestali Srbi odvođeni u Albaniju, gde su im vađeni organi, nadležni u Beogradu dolaze krajem 2001. godine.

Unmik krio informacije od Srbije

Kako ističe, u tom periodu postoje izjave svedoka o trgovini ljudskim organima, ali je to Unmik držao u tajnosti od srpske strane, kao strogo poverljivu informaciju.


“Mi smo je nezvanično dobili i na njoj smo insistirali, kao i udruženja nestalih i kidnapovanih", kaže Božović.


Svedočeći na kakve probleme su nailazili u svom radu Božović kaže da su "ostvarili saradnju sa Odeljenjem pravosuđa i ljudskih prava Unmika, na čijem je čelu bio Klint Vilijamson, koji će kasnije postati američki ambasador za ratne zločine, što je veoma važno".


Krajem 2001. godine, kako kaže, dolazi se do prvih informacija o trgovini ljudskim organima, da bi se i cele 2002. godine intenzivno radilo na tome. Božović potencira dobru saradnju sa Unmikom u tom periodu, ali...

Falila politička volja

“Stalno su govorili da nema političke volje da se ti zločini istraže, da se ne može u Albaniju jer Unmik nema mandat za Albaniju. Onda je u Unmik došao Hoze Pablo Baraibar, kome se jezik razvezao, a inače nije bio baš toliko otvoren za saradnju sa nama kao što sada priča. I mi tada nailazimo na stalne blokade i opstrukcije i Unmik pravosuđa, koje vodi Vilijamson, i Unmik policije", kaže Božović.


"Stalno intenziviramo rad, tražimo saradnju, uspostavljamo timove, potpisujemo protokole, svakih 15 dana radne grupe se sastaju u Beogradu, Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Kuršumliji. Tu postavljamo i pitanje trgovine ljudskim organima. Ali stalno je tu taj neki zid”, priča Vladimir Božović.


O tome šta je od nalaza sa terena, svedočenja i materijalnih dokaza posedovala u to vreme naša strana, kako navodi Božović, znaju u MUP-u.

POVEZANE VESTI

Petak 31.12.2010. 08:02
Тад је дошла нова власт у Србији и све су стопирали, заједно са својим зап. менторима.
Petak 31.12.2010. 09:04
Zato su doveli novu vlast u Srbiju, odnosno finansirali promociju demokratije, a zatim su te iste demokrate izrucile Milosevica Hagu, gde je i ubijen jer je previse znao. Sta li su sve ovi znali a cute? I da li ce ikada neko zbog toga biti kaznjen?
Petak 31.12.2010. 09:05
A sta drugo ocekivati od kilave i pro-zapadne vlasti danas, i ne-informisane vlasti prije ove??? Sramota, ali ne narodna nego Beogradske vlasti, koja nije zasluzila to zvanje koje nosi!!! Imali su Interpolovu potijernicu protiv Tacija, koju su sami podigli, ali kad je trebalo da ga se hapsi, onda niko nije bio u stanju da to uradi! Posle se Kosovo proglasilo nezavisnim, pa ga opet niko ne juri i ne hapsi, iako tu nezavisnost Kosova zvanicni Beograd nije priznao! Pa ako ne priznaju nezavisnost Kosova, nego Kosovo gledaju kao Srpsku teritoriju, gdje im je problem??? Srbima su organi vadjeni na teritoriji Albanije, bar za sad tako kazu! A sta ako se isto desavalo i na Kosovu i u Albaniji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online