Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.12.2010.
06:48
D. Đorđević - Vesti A

Nema meraka bez somuna i čvaraka

Aleksandar Jakovljević, poznatiji kao Aca Pekar, pričao je za "Vesti" o vremenu kada su šegrti kroz mahale raznosili cegere s vrućim hlebom i sušenim čvarcima

PORODIČNA TRADICIJA: Aleksandar Jakovljević u svojoj pekari
 

Ujutru, rano pred zoru, pekarski šegrt bi zahvatio vodu sa bunara, poprskao ispred radnje ćepenka i ugasio prašinu, otvorio vrata iz koje se sladak miris hleba, kao miris duše, jutarnjom svežinom širio vranjskim sokacima. I tako beše od Monopola do Tulbeta, od Panađurišta do Odžinke. Pusto tursko, čuvene furnje, turske peći u kojima se pekao hleb na drva, održale su se i pre i posle Drugog svetskog rata.


Somuni i hlebovi mamili su iz rafova, a simiti i razne tutre, okrugli hlepčići, raznosili su radnici u vreme doručka kroz varoš glasno najavljujući svoju robu. Vranje, varoš zanatlija, trgovaca i liferanata bilo je bogomdano za pekare i njihovu robu koja miriše na naut i topi se u ustima. Iza njih su išli ljudi s cegerima u kojima je bilo reš sušenih čvarki, a potom bozadžije, nudeći hladne napitke - soda-vodu, klaker i bozu, kao osveženje.
 

Tridesetih godina u Vranju beše dvadesetak furnji i samo jedna Milisavska pekara. Ta pekara je imala kanalnu peć, mašinu za mesenje hleba, veći broj radnika. Nakon rata nacionalizovana je i pripojena gradskoj pekari. Dugi niz godina glavni pekarski majstori bili su iz Milisavske pekare.


- Kad bi se krenulo od Monopola naviše prema centru varoši najpoznatije furnje bile su: Demkova kod Tekije, Dingarska kod Šarenog hana, turska kod gradske crkve, Mileta Demeka u Goginskom lokalu, Bujkovska kod pijace, u Gornjoj čaršiji dve, od kojih najpoznatija deda Vasina, potom kod familije Klisaričinih, preko puta familije Ružinci i druge. U Banji su bile tri furnje: Uroševa, Sandetova i Stojadinova - priča Aleksandar Jakovljević (55), poznatiji kao Aca Pekar.

Izdanak je čuvene beogradske pekarske familije čiji je utemeljivač bio Jakov. On nije imao svoju radnju, ali pekarskom zanatu podučio je sina Aleksandra koji je položio za zanatskog majstora i 1908. na Slaviji otvorio pekaru. Aleksandrov sin Ilija služio je vojsku u Vranju gde se strasno zaljubio u Radmilu Stojković Karamanku. Napustio je Beograd, ostao u Vranju i 1964. dobio dozvolu od narodnih vlasti da otvori pekarsku radnju, preko puta kafane Evropa u centru varoši.

Nekad bilo: Ilija Jakovljević u sredini 
 

- Radilo se i danju i noću. Posla preko glave. Nismo mogli da postignemo koliko su bile tražene naše pogače, ali i hlebovi. Najbolje smo radili mi i pekara Toze Veličkovića, jer smo nastavili tradiciju zanarskih pekara - kaže Aleksandar Jakovljević, sećajući se priče oca Ilije čijim stopama je nastavio.


Nakon nacionalizacije radnje 1980. dobili su za uzvrat staru kuću na samom početku Nemanjine ulice, kod gradske pijace.


- Počeli smo sve iz početka, sagradili novu kuću, furnju i pekaru. Furnju čisto za merak. Radila je kratko, vreme je diktiralo mašinsku proizvodnju jer moralo se nekako opstati - kaže Aca.

Pastrmlija ukusnija od pice


- Pastrmlija je nekad bila delikates testo, ukusnija je od italijanskih pica, ali se pravi od testa koje se umesi kao za somun pogaču i razvuče kao za palačinku.

 

Na testu se stavi sitno seckana dimljena slanina i suvo meso i začini solju, ljutom tucanom paprikom i čubrikom.

 

Ostavi se da staše, a onda stavi na lopatu i pre nego što se ubaci u furnju da se peče prelije se sa dva jaja. Kad se ispeče, prste da poližeš - tvrdi Aca.

S ponosom se seća kako se mesio i pekao hleb, somune i peciva u furnji. Poslednji put silom prilika, u vreme bombardovanja 1999. Nije bilo struje i Aca je raspalio furnju.


- Iza furnje bio je amurluk, radionica u kojoj smo spremali testo. Mesilo se ručno, postojala je daska za razmesivanje. Prvo se pravila maja, vrsta kvasca.

Ranije su postojali posebni radnici, majadžije. Maja se delila i stavljala u tekme, drvenu posudu koja je imala više pregrada. Pravilo se onoliko maje koliko je je bilo potrebno testa za hlebove - kaže Aca.


U njihovoj furnji bilo je tri vrsti maje: komove, koja se pravila od kuvanog hmelja, crnog luka, ječma i ljute tucane paprike po potrebi, potom simitna maja, koja se pravila od nauta i samokiš maja, koja je služila od danas do sutra.


Aca Pekar danas u modernoj pekari pravi sve vrste hleba, bureka, peciva, somunskih pogača i, još jednom podvlači, bez aditiva, isključivo od brašna, vode, soli i kvasca. To umeće se generacijski prenosi skoro 100 godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online