Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 20.12.2010.
12:27
Srna A

Del Ponte: NATO saveznik OVK

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je "NATO bio saveznik Oslobodilačke vojske Kosova".

Nije se bavila zločinima Albanaca: Karla Del Ponte
 

Komentarišući izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, u kojoj se kao vođa grupe imenuje Hašim Tači, ona je u intervjuu švajcarskom dnevniku "L Tamp" rekla da Euleks sada poseduje osnove za dalju istragu.

"Zahvalna sam Savetu Evrope i Diku Martiju što su produbili sumnje o trgovini organima i objavili informacije koje nismo posedovali. Misija Euleksa poseduje osnove da ide napred", rekla je Del Ponteova.

Na pitanje koja svedočenja je posedovao Tribunal, Del Ponteova je rekla da je Tribunal "imao priče osoba koje su prevozile zatvorenike sa jednog mjesta zarobljeništva do drugog i do jedne bolnice" i "da su to bila veoma teška svedočenja".

"Takođe, znali smo da postoje zajedničke jame u Albaniji, gde smo možda mogli pronaći tela kojima su organi nedostajali", dodala je ona.

Del Ponteova je objasnila da je Tribunal istraživao slučajeve 400 nestalih lica i da su imali naznake prema kojima je jedna manja grupa tih osoba, njih desetak, mogla biti žrtve trgovine organima.

"Ali svedoci su bili zastrašeni i odbijali su da ponove svoja kazivanja pred Haškim tribunalom. Znakovi zločina su bili u Albaniji i albanske vlasti su odbile da sprovedu istragu, navodeći da su to već učinile, ali bez uspeha. Ti događaji dešavali su se tokom leta 1999. godine posle neprijateljstava. U to vreme sumnjalo se u stručnost Haškog tribunala. UNMIK je mogao pruzeti istragu, ali to nije učinio", istakla je Karla del Ponte.

Ona je dodala da je u to vreme Tribunal radio u veoma teškim uslovima."Istraživali smo mnoge zločine protiv čovečnosti. Mi nismo imali podršku NATO-a, jer su bili saveznik OVK. UNMIK nam nije davao dokumentaciju koja nam je bila potrebna. To je bio veliki problem", istakla je Del Ponte.

Bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte napisala je knjigu "Lov" u kojoj je iznela dokaze o trgovini organima ubijenih srpskih civila po završetku sukoba na Kosmetuu 1999. godine.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 13:12
Зна се ко у НАТО-у води главну реч. Њена изјава значи, да су НАТО и УНМИК, који су дошли под америчком шапом, намерно саботирали истраге. Била је то једна армада, која је имала задатак да Србе и Србију направи злочинцима и да нам отме територију.
Ponedeljak 20.12.2010. 13:22
Добро, ова вест и јесте онако ударна... Карла дел Понте је повезала извршиоца злочина са креатором злочина. Али мора то још дубље и тактичније, тужиоче... реци ти нама ко је заправо почео рат у СФР Југославији?
Ponedeljak 20.12.2010. 13:01
kako objašnjavate draga gospođo da vi na zapadu progledate tako kasno,a i kad progledate tvrdite da vam se priviđa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online