Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
04:12
E. V. A

Malme: "Jugosloveni" pretili sudiji

Pretnje i maltretiranja primorali su sudiju Moniku Nebelius u Malmeu da napusti suđenje u kojem je više bivših Jugoslovena optuženo za silovanje i podvođenje. Specijalna policija savetovala je sudiju Moniku Nebelius da ne vodi ovaj slučaj i ona ih je poslušala.

Osim sudije, pretnjama i maltretiranju bila je izložena i državna tužiteljka koja je dobila zaštitu i telohranitelje, a problemi su počeli prošle nedelje i tada je odlučeno da se uvede pojačano obezbeđenje i kontrola u sudnici.

Monika Nebelius (desno) potvrdila da su joj pretili

Sudija Nebelius potvrdila je švedskoj novinskoj agenciji TT da je bila izložena pretnjama.
- Pretnje su bile upućene kako meni, tako i mojoj porodici. Zasad ne mogu da stanujem kod svoje kuće zbog toga, ali se nadam da ću se što pre vratiti na posao - kazala je Nebelius koja je zamenjena drugim sudijom, a policijska zaštita u zgradi suda je pojačana.
 

Na prvostepenom sudu u Malmeu pokrenut je postupak protiv devetorice muškaraca koji se terete da su silovali i prodavali 14-godišnju devojčicu. Većina optuženih nisu švedski državljani, a neki od njih su poreklom iz bivše Jugoslavije. Državni tužilac traži od optuženih oko 200.000 evra odštete.

Na optuženičkoj klupi devetorica muškaraca

Tužiteljka Ulrika Rogland počela je izlaganje objašnjavajući da je 14-godišnja devojčica bezobzirno iskorištavana i drogirana. Prema njenim rečima, žrtva je zaostala u razvoju i ima sklonost ka samopovređivanju. U javnom toaletu, stanu i garaži devojčica je prodavana i silovana više puta u martu i aprilu ove godine.

Upozorenje advokata


Advokat Jan Anders Hibelijus, branilac jednog od optuženih, kazao je da se devojčici ne može puno verovati. On je upozorio da se optužnica protiv njegovog klijenta u celini bazira na svedočenju devojčice i skrenuo pažnju da ne može da sasluša 14-godišnjakinju, čime mu je uskraćeno pravo da joj postavlja pitanja tokom suđenja. Sa ovim su se saglasili i drugi advokati, uz tvrdnju da su policajci postavljali devojčici sugestivna pitanja i navodili je na odgovore koje su hteli da čuju.


U optužnici se, dalje, navodi da je jedan od okrivljenih telefonirao prijateljima i nudio im seks sa devojčicom u javnom toaletu u trgovinskom centru u Rosengordu u Malmeu. Nakon toga organizovao je zabavu i silovanje je nastavljeno. Devojčica je imala samo kraće pauze za tuširanje, a dan kasnije 14-godišnjakinja je odvedena u lokal gde je zlostavljanje nastavljeno.


Petorica muškaraca starih između 17 i 67 godina optuženi su za trgovinu ljudima ili saučesništvo, a ostali za silovanje. DNK tragovi sperme na odeći devojčice pripadaju najmanje četvorici optuženih. Međutim, svi osumnjičeni negiraju silovanje, a samo oni za koje postoje DNK dokazi priznaju da su imali seksualne odnose sa 14-godišnjakinjom, ali tvrde da je devojčica dobrovoljno pristala i da im je rekla da je starija.
 

- Optuženi ne mogu da tvrde da nisu znali da je reč o detetu. Devojčica je intelektualno na nivou deteta od devet godina, a fizički ima izgled 14-godišnjakinje - kazala je tužilac Ulrika Rogland i priložila obiman dokazni materijal i liste telefonskih razgovora između optuženih.


Silovana devojčica nije prisustvovala suđenju, ali je prikazan film sa njenim svedočenjem. Tokom svedočenja, ona je prepoznala optužene na fotografijama.
 

Prodavana u trgovinskom centru


U optužnici protiv bivših Jugoslovena navodi se da je više ljudi videlo 14-godišnjakinju u trgovinskom centru u Rosengordu u Malmeu kako ide kao pijana i nudi za novac nepoznatim osobama seksualne usluge. Pred vratima javnog toaleta kasnije se video red muškaraca koji su se smejali i pričali šta čekaju!

 

Jedan od prolaznika, koji je shvatio o čemu je reč, otišao je u obližnju policijsku stanicu i ispričao šta se dešava. Na pitanje zašto ranije niko nije reagovao, on je odgovorio da mnoge nije bilo briga i da nisu želeli da se mešaju. Pre nego što je policija privela devojčicu, ona je već bila iskorišćavana u jednom stanu, garaži i lokalu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online