Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.05.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

"Srećno!", pa u smrt

U privatnom rudniku Lece kod Medveđe, u nedelju uveče poginuo je 32-godišnji rudar Vladica Nikolić. Prema prvim informacijama, on je nastradao oko 1.30 u flotaciji rudnika olova, srebra i zlata u selu Gazdare, tako što ga je povukla pokretna traka i bukvalno samlela. U trenutku nesreće on je bio sam u rudniku.

pixabay.com
U rudniku Lece četvrta pogibija za tri godine (Foto: Ilustracija)

Nikolić je živeo u Novom naselju kod Medveđe sa suprugom i dvoje dece, od kojih je mlađe tek napunilo tri godine. Prethodno je radio u jednom kafiću u blizini zgrade opštine, a važio je za tihog i vrednog čoveka. Zaposlio se pre oko šest meseci, a ovo je četvrta pogibija u tom rudniku za poslednje tri godine. Zbog ranijih nesreća, policija je prošle godine privela pet osoba iz rukovodstva rudnika.

Privatnici neće sindikat

Predsednik Sindikata rudara Srbije upozorava da je i u rudniku Lece, ali i u drugim privatizovanim rudnicima po Srbiji problem sindikalnog organizovanja.
- Poslodavci jednostavno zabranjuju formiranje sindikata, pa ti rudari nemaju nikome da se obrate za pomoć ili da se na drugi način bore za svoja prava - upozorava Milomir Milanović.

Prošlog septembra poginuli su nadzornik u rudniku Zoran Petkovski iz Krive Palanke i makedonski državljanin Toni Nanev.

Sredinom marta 2016. na Martina Vasilevskog se obrušila stena u oknu.

Predsednik opštine Medveđa kaže da je ovaj rudnik trenutno u statusu "radnog stečaja", te da se uskoro očekuje da će biti prodat na aukciji.

- Za Medveđu, ovaj rudnik je pitanje opstanka i života, jer zapošljava 400 radnika. Rudnik je najpre kupio koncern Farmakom MB, zatim kompanija Lajfston kapital, ali od prošle godine je u stečaju i planira se nova prodaja. Poginulog Nikolića sam poznavao iz viđenja i pretpostavljam da je zbog veće plate dao otkaz kao konobar. Nije nikakva uteha za porodicu, ali opština će učiniti sve da se nađe njegovoj supruzi i deci. Za ovakve male sredine svaka smrt je ogromna tragedija - kaže Arsić.

Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike kaže za "Vesti" da je ovo Ministarstvo odmah uputilo inspekciju koja će ispitati sve okolnosti pogibije rudara:

- Pre dva meseca je takođe bio obavljen nadzor u ovom rudniku. Na tom lokalitetu se vrši stalna inspekcijska kontrola.

Na pitanje da li je taj nadzor drugačiji u privatnim, u odnosu na rudnike u vlasništvu Srbije, Janković tvrdi da je država tu beskompromisna:

- Rudnik je rudnik, tu nema nikakve razlike kada je reč o inspekcijskom nadzoru. To je posao rudarske inspekcije našeg Ministarstva - izričit je pomoćnik ministra.

Bolja zaštita u RTB Bor

Posle serije nesreća koje su se dogodile u RTB Bor, situacija je, tvrdi Milanović, danas višestruko bolja.
- Preduzeto je sve kako bi se zaštita radnika podigla na mnogo veći nivo i zaista je tako. Veoma se vodi računa o zaštiti na radu i tu se sprovodi rigorozna - ističe predsednik Sindikata rudara Srbije.

Predsednik sindikata rudara Srbije Milomir Milanović ističe da rudari u podzemnim eksploatacijama rade u katastrofalnim uslovima.

- Nedavno sam obišao Resavicu i to je zaista poražavajuće s kojom opremom i zaštitom te kolege rade. Ne postoji adekvatna HDZ zaštita, čak neki rudari nose različite čizme, jer nemaju iste. I ovaj rudnik dobija subvencije od države, ali pretpostavljam da se tim novcem "krpe" neke druge budžetske rupe, a o rudarima i njihovoj zaštiti se govori samo kada se dogodi ovakva tragedija - ističe Milanović.

Najveće nalazište zlata?

Kada je kupovao rudnik Lece, vlasnik Hemofarma, Miroslav Bogićević je naveo da je reč o najvećem rudniku zlata u Evropi. On je objasnio da su hemijske analize pokazale da u toni olovnog koncentrata ima 160 grama zlata, a da postoji ležište u kome je potvrđeno 260 grama zlata po toni koncentrata. Međutim, ova firma se na kraju povukla, a na jednom od poslednjih oglasa za prodaju rudnika označeno je da je početna cena 285 miliona dinara, odnosno oko 2, 3 miliona evra.





 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2018. 03:16
To je tragedija, za sacicu dinara ode glava kuce. A vi gospodo novinari procitajte prije nego objavite tekst osim ako ste clanovi stranke koju ste napisali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online