Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
18:18
Ekipa "Vesti" A

Krvavi trag do Južne Afrike

Ubistvo u haustoru na Novom Beogradu na Đurđevdan, nedaleko od zgrade suda i dečjeg igrališta ne bi, nažalost, bilo ništa novo za beogradske ulice da žrtva nije veoma interesantna osoba. Reč je o Gorgiju Darmanoviću (58), crnogorskom državljaninu i bratu crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića. Ali, to nije sve.

A. Čukić
 

Podsetimo, stanari okolnih zgrada su usred dana čuli četiri pucnja i pozvali Hitnu pomoć kad su videli čoveka kako leži na pločniku. Napadači su, navodno, sa kapuljačama na glavi došli i pobegli na skuterima. Darmanović je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Zemunsku bolnicu u kritičnom stanju, gde je ubrzo preminuo.

Ubistvo Darmanovića se, kako "Blic" prenosi, dovodi u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama koje se u Južnoafričkoj Republici bave švercom i prodajom narkotika. Navodno, Darmanović, koji ima crnogorska dokumenta, a inače je rođen u Johanesburgu, imao je duboka saznanja o organizovanom kriminalu u ovoj zemlji.

Štaviše, on je, prema navodima južnoafričkog policijskog pukovnika Šarla Kineara, koji je vodio jednu kriminalnu istragu, naveo da je Darmanović bio glavni izvor južnoafričkom novinaru Žaku Pou za knjigu "Predsednikovi čuvari" u kojoj se navodi da je bivši južnoafrički predsednik Džejkob Zuma organizovao čitavu paralelnu kriminalnu državu u senci. Knjiga je podigla veliku buru u Južnoj Africi, formiran je i parlamentarni odbor za istragu navoda, a Zuma (76) je posle devet godina na vlasti 14. februara primoran na ostavku.

Likvidacija Arkanovog ubice

Pre samo desetak dana u Johanezburgu, gde je rođen Gorgija - Gorg Darmanović, likvidiran je Arkanov ubica Milan - Miki Đuričić. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preko Interpola od kolega iz Južne Afrike dobilo je otiske prstiju ubijenog u Johanezburgu, čijom je analizom u Srbiji utvrđeno da je reč o Milanu Đuričiću, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja, potvrđeno je Tanjugu u MUP.
Postoje i teze da je južnoafrička mafija likvidirala Đuričića, a da je za uzvrat "odrađen posao" u Beogradu.

Južnoafrički sajt Njuz 24 tvrdi i da je Darmanović bio povezan sa Nafizom Modakom koji, kako navodi, hara podzemljem u toj zemlji. Taj južnoafrički portal navodi i da se ime muškarca ubijenog u Beogradu pojavilo u slučaju iznuđivanja novca u čijem je središtu Modak.

U januaru je, na sudu u Kejptaunu, tokom razmatranja Modakovog zahteva za kauciju u slučaju iznuđivanja, policijski pukovnik koji istražuje o tučama u klubovima, Šarl Kinear rekao da je osoba kojoj je Modak telefonirao u Srbiji ista ona osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja knjige "Predsednikovi čuvari".

Gavrić u pritvoru u Kejptaunu

Dobrosav Gavrić (42), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, od pre nekoliko meseci više nije u pritvoru u Južnoafričkoj Republici jer mu je sud u Kejptaunu odobrio da boravi u kućnom pritvoru s nanogicom.
Gavrić, koji je ranjen u pucnjavi u Interkontinentalu, 15. januara 2000. godine, kad su ubijeni Arkan i dvojica njegovih prijatelja, podsetimo, u Južnoafričkoj Republici uhapšen je 2011. godine posle pucnjave u kojoj je ubijen šef južnoafričke mafije Siril Bika, a Gavrić ranjen. Borio se da ostane u toj državi i da ne bude izručen Srbiji. Najpre je zahtevao status izbeglice, za koji je odbijen, a potom je tražio azil u JAR. Tamošnje vlasti pristale su da ga puste iz pritvora tek pošto je on prihvatio da sarađuje s njima u borbi protiv mafije i otkrije sve što zna o podzemlju.

Isti portal je 2014. naveo, u jednoj sasvim drugoj priči, da je Darmanović bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (SOU) pri južnoafričkoj Službi državne bezbednosti (SSA), te da je imao najmanje sedam mobilnih telefona i 11 dozvola za nošenje različitog oružja od 2011. godine.

Knjiga koja je uplašila vlast

U Pauvovoj knjizi, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume, a podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora". U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine. Knjiga je izdata u oktobru 2017. godine, a opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije, kao i da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije. Nacionalna agencija za sigurnost Južne Afrike tražila je sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige, samo nekoliko dana nakon što je izdata, pozivajući se na kršenje Zakona o privatnosti, obaveštajne sigurnosti i objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja.
Knjiga je uprkos tome postala međunarodni bestseler, a zbog problema sa distribucijom, na kraju je objavljena u celini na internetu. Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio "slučajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online