Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
14:22
Vestionline A

Sud odobrio izručenje Votersa i Rohana Australiji

Specijalni sud u Beogradu odobrio je ekstradiciju dvojice državljana Australije Tristana Votersa i Rohana Arnolda, koji su sredinom januara uhapšeni u beogradskom hotelu Metropol zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

A. Čukić
Ispunjene zakonske pretpostavke za  izručenje Votersa i Arnolda nadležnom pravosudnom organu Komonvelta Australije

Voters ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovo rešenje, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, pa će njegova ekstradicija biti sprovedena po skraćenom postupku.

Konačnu odluku o izručenju obojice u svakom slučaju donosi ministar pravde Srbije, kome je Australija dostavila molbu za izručenje.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično veće 20. januara donelo rešenja kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za  izručenje Votersa i Arnolda nadležnom pravosudnom organu Komonvelta Australije.

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge"

 Arnolda traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za posedovanje ilegalno uvezene granicno kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju i pokušaj posedovanja komercijalne kolicine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge.

Protiv rešenja o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Voters i njegov branilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rešenja, napomenula je Stanković.

Što se tiče Arnolda on se pred Specijalnim sudom u Beogradu izjasnio da želi da bude izručen Komonveltu Australije po pojednostavljenom postupku u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije.

Zbog toga, kako je pojasnila Stanković, protiv rešenja kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje nije dozvoljena žalba, već će spisi biti prosledeni Ministarstvu prave na dalje postupanje.

Voters i Arnold nalaze se u u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao INTERPOL u Kanberi.

Prvih osam dana od hapšenja, 16. januara, bili smešteni u Prihvatilištu za strance, a nakon odluke suda, prebačeni su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu (CZ), gde će sačekati konačnu odluku o molbi za izručenje.

Trećeg uhapšenog u akciji u Metropolu, Dejvida Kembela (48) takođe INTERPOL u Kamberi, ali molba za njegovo izručenje još nije stigla Ministarstvu pravde Srbije.

Kembelu je međutim nakon hapšenja u Metropolu određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, jer je neovlašćeno nosio pištolj.

Sva trojica su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapseni su Voters, Arnold i Kembel i tada je od njih zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana,  2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online