Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
16:49
Vestionline, Tanjug A

Bivšem savetniku u Vladi Srbije 5 godina zatvora zbog kanabisa

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana zatvorsku kaznu nekadašnjem portparolu i savetniku u ministarstvu energetike Milanu Budimiru i pravosnažno ga osudio na pet godina zatvora zbog učešća u proizvodnji kanabisa u laboratorijama u Aleksincu i Beogradu tokom 2014. godine.

wikimedia.org/Matija
Predstavnik visokih državnih institucija svojim ponašanjem treba da pruža primer ostalim građanima, što svakako nije proizvodnja kanabisa koja je zakonom zabranjena

Tom odlukom koja je objavljena na sajtu suda preinačena je presuda Specijalnog suda kojom je Budimir prošle godine bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Budimir je nekada radio kao portparol bivšeg ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, a zatim kao savetnik u Ministarstvu energetike u vreme ministra Aleksandra Antića.

Dela je, kako se navodi u presudi, počinio u vreme dok je bio zaposlen u Vladi Srbije.

Pored Budimira, u ovom slučaju je za tri meseca smanjena kazna Bobanu Laziću koji je pravosnažno osuđen na pet godina i dva meseca zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog proizvodnje kanabisa i nedozvoljenog držanja pištolja.

Branislavu Mihajloviću potvrđena je kazna od pet godina zatvora.

Od Budimira će, prema presudi, biti oduzeto 6,3 kilograma kanabisa, sedam semenki kanabisa, kao i sredstvo za proizvodnju i preradu droge kanabis, navodi se u presudi.

Sud je naložio da se Laziću oduzme 39,9 kilograma kanabisa i 20 semenki te biljke, a takođe i sredstva za proizvodnju i preradu droge i pištolj i sedam metaka.

Budimir, Lazić i Mihajlović su osuđeni jer su od januara do 18. juna 2014. godine u Beogradu i Aleksincu, postupajući u sastavu grupe u koju su se udružili zajedno sa pravosnažno osuđenim Nevenom Marinkovićem, neovlašćeno proizvodili i držali radi prodaje biljke kanabis koji sadrži psihoaktivnu supstancu THC iznad 0,3 odsto, a koja se nalazi na spisku opojnih droga i čiji su proivodnja, promet i upotreba zabranjeni.

Lazić je osuđen i jer je u svojoj kući neovlašćeno držao pištolj, navodi se u presudi.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno cenio kao otežavajuće okolnosti za Budimira njegovu upornost u izvršenju krivičnog dela, kao i da je u navedenom periodu bio zaposlen u Vladi Srbije.

"To nalaže obavezu da kao predstavnik visokih državnih institucija svojim ponašanjem pruža primer ostalim građanima, što svakako nije proizvodnja kanabisa koja je zakonom zabranjena, s obzirom na to da je kanabis proglašen za opojnu drogu štetnu po zdravlje ljudi", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Sud je, međutim, smatrao da su osnovane žalbe branilaca koji su ukazali da prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima za Budimira i Lazića, kao i da je dao prenaglašeni značaj otežavajućim okolnostima.

Zbog toga im je Apelacioni sud smanjio kazne, smatrajući da su "dovoljne za ostvarenje opšte svrhe propisivanja krivičnih sankcija radi suzbijanja dela kojima se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom i ostvarenje ciljeva specijalne i generalne prevencije".

Što se tiče kazne za Mihajlovića kome je potvrđeno pet godina zatvora, sud je cenio njegovo "iskreno i korektno držanje" toko suđenja, jer je priznao sve svoje krivično-pravne radnje i opisao radnje i ulogu ostalih okrivljenih, čime je doprineo rasvetljavanju krivičnog dela.

Takođe je sud imao u vidu da je krivično delo izvršio u stanju smanjene uračunljivosti.

Budimir je bio uhapšen u akciji MUP-a i SAJ-a 19. juna 2014. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online