Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
00:58
B. Đokić - Vesti A

Srpski klanovi u imperiji droge (5): Pad Balkanskog ratnika

Srpska javnost okrenula se problemu trgovine i dilovanja droge sa slučajem Darka Šarića i čuvenom policijskom akcijom Balkanski ratnik.

Tanjug (Arhiva)
Jedan od "aktera" akcije Balkanski ratnik: Darko Šarić

Ovaj slučaj je dugo privlačio pažnju medija, što zbog ogromne zarade koju je ova grupa imala - govori se o stotinama miliona evra - što zbog umešanosti važnih ličnosti u državi koje su se pominjale u vezi sa slučajem, kao što su tadašnji ministar policije Ivica Dačić i njegov šef kabineta Branko Lazarević.

Akcija na moru

Šarić je prvostepenom presudom u Specijalnom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kome se sudilo u odsustvu osuđen je na 11 i po godina.

Ime Darka Šarića se prvi put pojavilo u medijima oktobra 2009. godine, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti Maui, koja je polovila pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod čija je krajnja destinacija bila Zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije Balkanski ratnik američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.

U isto vreme, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji, ali je vođa grupe već bio pobegao.

Preduzeća za pranje novca

U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica.

Nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine, Šarić se predao srpskim vlastima i od tada se nalazi u pritvoru.

Na suđenju je tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužbe, kao i da zaplenjena droga nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Njemu je u međuvremenu oduzeta velika imovina, kuća na Tatarskom brdu kod Novog Sada i silne firme.

Mnogi su tada u šali govorili da je sa padom Šarićeve veze sa Južnom Amerikom drastično smanjena prodaja društvenih firmi u Srbiji.

On je, naime, kupio veliki broj preduzeća ne pitajući za cenu, samo da bi "oprao" silan novac od zarade na drogi, navodili su mediji. Smatra se da je njegova grupa možda zaradila i najviše novca na švercu droge za Zapadnu Evropu.

Fudbalski menadžer iz senke

Druge srpske kriminalne grupe su možda i jače od Šarićeve po zaradi, s tim da se trgovini drogom do tačnih podataka teško dolazi.

Za grupu Dejana Stojanovića Keke, nastalu u novobeogradskim blokovima, mediji navode da je jedan od najvećih krijumčara droge iz Južne Amerike za Evropu.

Keka je, međutim, u Srbiji slobodan čovek, jer su sve optužnice protiv njega pale. Ipak, on se u rodni grad i dalje ne vraća.

Policija procenjuje da se Stojanović nalazi u Južnoj Americi, odakle navodno rukovodi unosnim švercom kokaina u Evropu.

On je osnovao kriminalnu grupu 90-ih godina, a uslov da neko postane član bio je da je dotad već počinio neko ubistvo, ili ga makar pokušao, navode mediji.

Članovi Kekine grupe nisu prezali ni od silovanja, razbojništava, iznude, ucena, nasilja, krađa automobila. Što su bili brutalniji u zločinu, tako im je rastao ugled u klanu.

Sam vođa je sumnjičen za ubistvo Gorana Sibinovića, ali nije bilo dokaza ni za prijavu, a kamoli za optužnicu.

Novac je ubacivao u legalne tokove, a biznis je proširio i na kupovinu fudbalera u Srbiji.

Bio je menadžer iz senke, a kada je u vreme ministra policije Dragana Jočića pokrenuta akcija protiv "sportske mafije", Stojanović je nestao.

Posle nekoliko meseci došlo se do informacije da se sklonio u Južnu Ameriku, odakle je počeo posao sa kokainom na veliko. Stojanović je bio osumnjičen i za ubistvo Gorana Mijatovića Mite, vođe bežanijskog klana, oktobra 2006, ali to nikada nije dokazano.

Kekin uticaj u Srbiji nije se smanjio njegovim odsustvom iz rodnog grada. Ime mu se vezuje i za izgrede navijača u Đenovi, kada je u oktobru 2010. prekinuta utakmica Italija - Srbija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Glavni akter je bio Ivan Bogdanov, ali je navodno Keka rukovodio divljanjem srpskih navijača i to zbog prelaska golmana Vladimira Stojkovića u Partizan, navodili su mediji.

Naravno da ni za to nije bilo dokaza, ali je golman Stojković posle Đenove dobio policijsko obezbeđenje.

Ubrzo, u maju 2011, Stojanović je opet bio u centru pažnje kada je u Brazilu uhapšena grupa Srba, osumnjičena za trgovinu drogom.

Iako je odmah saopšteno da je među uhapšenima i Keka, ubrzo je vest demantovana.

Upravo je taj demanti razlog za sumnju da je Stojanović potplatio i tamošnju vlast da bi se izvukao od gonjenja i zatvora.

Nekoliko njegovih saradnika je ubijeno u Beogradu i Srbiji poslednjih godina, ali je Keka za policiju i dalje nedodirljiv.

Srpski bos u Brazilu

Jednim od najvećih trgovaca drogom poreklom iz Srbije, kako prenose mediji, smatrao se Goran Nešić (41), koji je uhapšen 2011. godine u Južnoj Americi. On je priveden u akciji Niva, u kojoj je policija Brazila uhvatila 34 krijumčara droge i zaplenila 620 kilograma kokaina i 864.000 evra.
- Uhapšeni Nešić je glavni srpski narko-bos u poslednjih nekoliko godina u Brazilu, u kome je živeo pod lažnim identitetom. On je taj koji je na vezi držao tamošnje narko-kartele, obezbeđivao kokain, kojim je zatim snabdevao sve srpske i crnogorske klanove, koji su drogu dalje krijumčarili u Evropu. Bio je glavni saradnik Darka Šarića, iznad njega po rangu, narko-vezama i uticaju, kao i klanom Amerika - rečeno je tada medijima iz srpskog tužilaštva.

Sutra - Srpski klanovi u imperiji droge (6): Osveta Joce Amsterdama

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online