Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
00:10
B. Đokić - Vesti A

Srpski klanovi u imperiji droge (4): Šiptar i Kum osvajaju Srbiju

Kriminalci iz Srbije su, pored transporta i preprodaje kokaina iz Južne Amerike na veliko, takođe umešani u krijumčarenje heroina, najviše iz Turske, ali ne u toliko velikim količinama. Ta droga se iz Bugarske, Makedonije ili Albanije transportuje u Srbiju, gde jedan deo ostaje za domaću upotrebu, a veći deo transportuje za Evropu u dva kraka.

facebook.com/Legende devedesetih
Palili i žarili celim regionom: Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum

Jedan ide na sever, preko Mađarske za Češku, Poljsku i skandinavske zemlje, a drugi ka Zapadu preko Hrvatske i BiH za Austriju, Švajcarsku ili Nemačku.

Nedodirljivi Kosmajac

Jedna od najvećih, rekordnih zaplena heroina dogodila se 2010. godine u Srbiji, u saradnji sa češkom policijom. Prema informaciji srpskih operativaca, zaplenjeno je 120 kilograma najčistijeg heroina, od koga bi se razblaživanjem moglo dobiti čak pola tone heroina za prodaju.

Operativci srpske policije došli su do informacija da se organizuje šverc heroina kupljenog u Turskoj do Republike Češke. Saznali su da će droga biti prevezena kamionom mercedes benc slovenačkih registarskih tablica, u kome će, pod maskom prevoza limuna, biti skriven heroin.

- Zoran Petković Suri iz mesta Jabuka kod Pančeva, čekao je kamion u Češkoj. Kada je video da roba ne stiže, zabrinuo se i krenuo put Srbije. Pušten je da pređe granicu, dođe do Novog Sada, gde je uhapšen. Dan ranije uhapšen je i njegov saučesnik Borislav Plavšić iz Sombora, koga su pripadnici novosadskog odreda Žandarmerije priveli dok je džipom prolazio most Slobode - naveli su tada mediji.

U nožicama od paleta na kojima su bile naslagane kutije sa limunom, policajci su otkrili, spakovan u 383 paketa, 120 kilograma heroina najveće čistoće.

Srpski dileri droge godinama su "rasli" u trgovini heroinom. U doba Jugoslavije, policija se u Beogradu i drugim delovima države grubo obračunavala sa svima koji su krijumčarili drogu, pa su samo najhrabriji kriminalci ulazili u taj posao, koji je za to vreme bio sramota. Oni su švercovali i prodavali po nekoliko stotina grama ili kilogram-dva heroina ili kokaina. Među glavnim dilerima tokom 1980-ih godina pominjao se Dragoslav Kosmajac, koji nikada zbog prodaje droge nije odgovarao.

Milioni u akciji Lima

Koliko je raširen biznis s drogom u Srbiji, prvi put se videlo 1998. godine. Tada je u akciji Lima, nazvanom po glavnom gradu Perua, u Šapcu zaplenjeno oko 126 kilograma kokaina, prošvercovanog iz ove južnoameričke države. Prema procenama policije, droga je na tadašnjem narko-tržištvu vredela današnjih 13 miliona evra. Da su šverceri uspeli da je prokrijumčare u Holandiju, koja je bila krajnji cilj, na tamošnjem uličnom tržištvu vredela bi čak nekoliko puta više.

On se smatrao "nedodirljivim", ali se kasnije povukao iz ovog posla. Njega je u žižu javnosti vratio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, navodeći kako je on najveći diler droge u zemlji, posle čega je uhapšen, ali je procesuiran samo za utaju poreza, pa je oslobođen.

Jedan od glavnih snabdevača srpskih dilera droge prethodnih deset ili dvadeset godina, prema izjavama na sudu, bio je Safet Kalić iz Rožaja. On je sarađivao sa Ljubišom Buhom Čumetom, sve dok on nije prešao u "legalne vode" i svim vodećim srpskih dilerima droge, kako prenose mediji. Kalić je bio ekskluzivni snabdevač Zemunskog klana koji je, sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom na čelu, palio i žario ne samo Srbijom, već i regionom. Pomoć mu je pružao tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Pajser brigada

Upravo je Spasojevićev klan, zajedno sa Legijom, bila najopasnija kriminalna grupa u istoriji, ne samo u Srbiji i Balkanu, već možda i Evropi. Još nije zabeleženo da je ijedan kriminalni klan organizovao i počinio ubistvo premijera jedne zemlje, kao što su to uradili "zemunci" sa Zoranom Đinđićem. Spasojević je ubijen u Meljaku 2003. godine, sa najbližim saradnikom Miletom Lukovićem Kumom, ubrzo po atentatu na Đinđića.

Spasojevićev zemunski klan je uz pomoć takozvane pajser brigade, ubijao, premlaćivao i otimao dilere droge po Srbiji, u nameri da postane monopolista u prodaji droge u Srbiji i regionu.

Od bednika do ubica premijera

Najviše o Spasojeviću i njegovom kumu Lukoviću saznalo se iz svedočenja njihovih bliskih saradnika u Specijalnom sudu. Njih dvojica su početkom 90-ih godina počeli da diluju drogu na malo, da bi vremenom prelazili na sve veće količine. Od sitnih kriminalaca koji ni sef nisu umeli da obiju, popeli su se na vrh kriminalne piramide koja je organizovala ubistvo premijera, posvedočio je Dejan Milenković Bagzi, njihov nekadašnji prijatelj, a sada svedok-saradnik. Do kraja 90-ih godina prošlog veka oni su bili deo Čumetove grupe, u koga su "gledali kao u boga". Njihova moć naglo počinje da jača tek krajem 1999. godine, jer su im se priključili Miloš Simović i Sretko Kalinić, a potom i Milorad Ulemek Legija, koji je učestvovao u gotovo svim otmicama. Sredinom 90-ih Dušan Spasojević i Mile Luković bili su izuzetno siromašni, o čemu je ranije pred sudom govorio svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume.
- U to vreme nisu imali novac i bavili su se sitnim kriminalom. Bilo mi ih je žao jer su bili sirotinja. Tada su zaradili oko 120.000 maraka - rekao je Čume. Međutim, kako su ojačali, počeli su da prodaju drogu na kilograme, pa desetine kilograma. Nabavljali su je direktno iz Turske, a na svom vrhuncu su preko Srbije švercovali heroin za Zapadnu Evropu - sve do svoje propasti u sukobu sa državom.

Sutra - Srpski klanovi u imperiji droge (5): Pad Balkanskog ratnika

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online