Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Stravičan zločin u dijasporskoj porodici: Na česmi metak u potiljak

Stravičan zločin povratnika iz Austrije Božidara Dačića (77) probudio je meštane sela Barič, između Velikog Gradišta i Golupca. On je pištoljem u potiljak ujutro ubio sina Miroslava, suprugu Radu i šuraka Pavla Živkovića, a snaju Goricu ranio. Nakon krvavog pira Božidar Dačić presudio je i sebi u porti mesne crkve.

B. Đokić
Nikog nije poštedeo: Tela odneta sa mesta zločina

Iza Miroslava su ostali sin, ćerka i unuče koji žive u Austriji.

Marijan Đokić, predsednik Mesne zajednice Barič ispričao je scenario strašnog zločina.

Najava zločina

Dušan Đokić kaže da je čuo da je Božidar pretio.
- Stalno kažu da kuče koje laje ne ujeda, a evo izgleda da ujeda. Hteli su da ga prijave za oružje, mnogo ga je imao, možda je i to razlog tragedije - kaže Dušan Đokić.

- Božidar je prvo zaključao u kuću suprugu Radu, inače tetku moje majke. Onda je izašao i metkom u potiljak hladnokrvno likvidirao sina kraj česme u dvorištu. Pucao je i u snaju Goricu, a onda se biciklom odvezao do kuće šuraka kojeg je ubio ispred kapije. U međuvremenu, Rada je uspela da pobegne u kuću svoje sestre. Međutim, on je stigao i tamo, upao unutra i hladnokrvno je likvidirao - kaže Marijan Đokić.

Lekari spasli snaju

Ranjena snaja Gorica prebačena je u Požarevačku bolnicu, operisana je i prema poslednjim informacijama ne nalazi se u životnoj opasnosti. Ona je jedina preživela krvavi pir svog tasta.

B. Đokić
Poslednji metak ostavio sebi: Božidar Dačić

Šta se dešavalo u kući kaže njena sestra Verica Đokić.

- Upala je panično kod nas i tražila da zovemo policiju. Shvatila sam šta se dešava, pa sam zaključala sva vrata. Moj sin Marijan je pozvao policiju, a ja sam videla Božu da ide. Uzeo je cepanicu i razvalio vrata. Počela sam da ga grlim, vučem, rekla sam mu nemoj to da činiš, a on je samo izvadio pištolj. Pustila sam ga i rekla "nemoj bata Božo". Došao je do sobe mog unuka. Rekao je Rado: "Da znaš da sam ti ubio sina i brata, sve si ti kriva. Cilj sam ispunio, ovo metaka što je ostalo u pištolju, sve je to za mene". Posle toga je izašao iz kuće, otišao do crkve i ubio se - kaže za "Vesti" Verica Đokić.

B. Đokić
Ostala bez muža: Gorica i Miroslav Dačić

Tragedija zbog imanja

Bora je sa ženom radio skoro 40 godina u Beču, a njihova deca su ostala u rodnom selu. Slali su im iz Austrije novac za život i gradnju kuće. Božidar je navodno radio u firmi Alpina i bio je vrstan majstor. Pre nekoliko godina otišli su u penziju i vratili se u rodni kraj.

Šta je prethodilo zločinu, niko pouzdano ne zna. Rođaci i meštani kažu da su motiv porodične razmirice. Dušan Đokić, pašenog ubice, kaže da je znao za svađe u porodici Dačić.

- Znao sam da se svađaju u kući i nisam hteo da idem kod njih. Treba da se zna da Božidar nije bio pijanica, popio bi po čašu vina, ali očigledno su imali problema. Dolazio je kod mene i govorio kako sinu ne dopušta da radi vinograd, pa sam mu ja govorio čime da prska. Čim bi mu pomenuo sina, on bi prekinuo razgovor - ispričao je za "Vesti" Dušan.

Ipak, o povodu za zločin još se donekle nagađa. Dušan Đokić, kaže da je verovatno motiv svađa oko imovine i porodična netrpeljivost.

- Imali su sve. Pare, kuće, unuk mu živi i radi u Austriji. Svi smo odavde bili dijasporci, živeli i radili i dočekali penziju u Austriji, a onda se vratili u zavičaj.

Međutim, Božidar je hteo da se odeli od žene. Bili su u sudu pre neki dan, hteo je da žena prepiše na njega njen deo kuće. Da li je problem bila snaja, da li možda njoj nije hteo da preda imovinu, to stvarno ne znam - kaže Dušan Đokić.
Komšije i rođaci porodice Dačić kažu da su znali da su imali svađe u porodici, ali da se o tome nije govorilo.

- Povremeno bi čuli Božidara kako kaže: "Ne trebaju mi, ja ću da ih spakujem u avliji". Govorili su mu šta pričaš Božo, ali on je tako odavno pretio i više nismo to primali previše ozbiljno. Oni bi posejali krompir, a on bi traktorom prešao preko. U kući su imali arsenal oružja, jer su Božidar i supruga bili lovci. Čuli smo nedavno da su ukućani prijavili Božidara, pa je trebalo da mu oružje bude oduzeto. Da li je i to bio okidač za tragediju, ne znamo - kažu njihove komšije.

Vlaška magija okidač za masakr

Jedan od najvećih masakra u Srbiji počinio je 2007. godine Nikola Radosavljević (49), koji je takođe radio u Austriji. On je u zavičajnom selu Jabukovac kod Negotina pretukao suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da počini samoubistvo. Međutim, komšija ga je izvukao i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je iz kuće uzeo lovačku pušku i uputio se prema selu. Ubio je svakog na koga je naišao, ukupno devetoro ljudi.

Pobegao je, a selo opkoljeno policijom provelo je noć u strahu dok ga specijalci nisu našli na groblju. Radosavljević je za ubistva okrivio crnu magiju.

Utvrđeno je da je oboleo od paranoidne psihoze i smešten je u bolnicu Centralnog zavoda u Beogradu. Njegov otac Petar kasnije je pričao da ga je sin tokom posete pitao:"Pa, zašto bi ih ja ubio, nisam se nikad ni sa kim od njih ni posvađao?"

Ipak, najgore masovno ubistvo dogodilo se 2013. u Velikoj Ivanči kod Mladenovca kada je Ljubiša Bogdanović ubio 13 osoba, među kojima i sina Branka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online