Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.06.2010.
15:27
A

"Ćuruviju ubili Simović i Luković"

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je danas da je iz diplomatskih izvora dobila materijal - iskaz bivšeg pripadnika Crvenih beretki Nenada Ilića, uhapšenog u akciji "Sablja", u kome postoje informacije da su atentat na novinara Slavka Ćuruviju izršili članovi kriminalnog zemunskog klana Miloš Simović i Mile Luković.

Ljiljana Smajlović

Ona je na konferenciji za novinare istakla da je autentičnost ovog dokumenata na engleskom jeziku UNS-u potvrđen "u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije".


"UNS je došao u posed policijskog dokumenta, iskaza Nenada Ilića osuđenog za učešće u atentatu na Vuka Draškovića, datog 7. aprila 2003. godine u toku operacije Sablja", rekla je Smajlović i dodala da u tom iskazu postoje informacije u kojima se Miloš Simović i Mile Luković-Kum navode kao mogući izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije.

Ilić osuđen za atentate na Draškovića

 

Na suđenju za atentat na Draškovića u Budvi, osuđen je Milorad Ulemek Legija i još nekoliko "crvenih beretki", među njima i Nenad Ilić, koji je osuđen i za atentat na Draškovića u slučaju Ibarska magistrala.  U spisima koje je tužilaštvo predstavilo na suđenju za atentat u Budvi navodi se da im je pomagao jedan od vođa zemunskog klana Mile Luković Kum, ubijen u Meljaku za vreme Sablje, i drugi "zemunci".

Prema njenim rečima, upoređivanjem iskaza Ilića u dokumentu na engleskom jeziku i iskaza koji je on dao MUP-u aprila 2003. godine potvrđeno je da je reč o istoj izjavi.

Slavko Ćuruvija

"Prema informacija iz MUP-a, nikada niko nije postupao po podacima iz ovog iskaza i niko nikada nije procesuiran", rekla je Smajlović i dodala da je zaprepašćena činjenicom da policija, sud i tužilaštvo sedam godina raspolažu tragovima koji bi mogli da ih dovedu do izvršioca i nalogodavaca ubistva, a javnost o tome nije obaveštena.


Ona je navela da ne može da se zna da li je dokument skrivan od javnosti iz zle namere pojedinaca ili zbog toga što su državni organi nesavesno postupali.


Podsećajući da 11 godina državni organi stalno ističu da im je traganje za Ćuruvijinim ubicama prioritet, Smajlovićeva je rekla da UNS traži da se sprovede puna i nezavisna istraga kako je moguće da su važni podaci o jednom od "najvažnijeg političkog ubistva" skrivani od javnosti.

"Ćuti budalo, znaš li šta pričaš!"

 

U dokumentu se, prema rečima Smajlovićeve, prepričava razgovor Ilića sa Lukovićem i Simovićem, uoči atentata. Prema njenim rečima, Ilić kaže "zemuncima" da ga "muči što će žena biti tu", na šta Luković odgovara da "to nije nikakav problem, kad smo radili slučaj Ćuruvija žena nije povređena, to se da izvesti da ona ostane živa". Tada ga je, prekinuo Miloš Simović sa "Ćuti, budalo, znaš li šta pričaš", rekao je predsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online