Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2016.
18:02
Z. Mirković - Vesti A

Preti im doživotna za ubistvo Srbina

Protiv dvojice devetnaestogodišnjih Sirijaca podignuta je optužnica zbog ubistva srpskog državljanina Aleksandra Akija Markovića (30), koga su pre ubistva na stravičan način mučili i opljačkali. Zločin se dogodio 9. jula u Salcburgu, a zbog surovosti ispoljene u ovom zločinu, Sirijcima preti od 10 godina do doživotne robije.

Facebook/Aleksandar Marković
Ubijeni Aleksandar Marković

Mediji pišu da zločinci još samo mogu da se nadaju da će sud doneti blažu presudu zbog njihovih godina.

Prema optužnici, koja je 14. novembra predata sudu u Salcburgu, Sirijci stari 19 godina upali su u stan srpskog pevača u Salcburgu i mučili ga pre nego što su ga ubili, zbog čega su optuženi za brutalno ubistvo i pljačku.

Sirijci su uhapšeni dve nedelje posle zločina, a tokom saslušanja u policiji priznali su da im je bila namera da opljačkaju Markovića, ali ne i da ga ubiju.

Međutim, jedan od njih priznao je ubistvo rekavši da je vezao Markovića i gušio ga, ali da nije mislio da će na taj način usmrtiti srpskog državljanina. Sirijci su, takođe, priznali da su opljačkali stan.

Optužnica, kako prenose mediji, pokazuje da su Sirijci davili Markovića, vezali mu ruke i noge i smestili ga u kadu. Mučenjem su pokušali da od Srbina izvuku kodove za kreditne kartice sa kojih su hteli da skinu novac.

Nakon što je Marković izdahnuo od posledica davljanja, Sirijci su uzeli deterdžent i šampon i pokušali da pranjem uklone sve tragove i otiske, posle čega su počeli da pretresaju stan.Iako su mislili da su uklonili sve tragove koji bi policajce doveli do njih, Sirijce je na kraju odala odeća koju su poneli sa sobom.

Naime, jedan od dvojice Sirijaca fotografisao se dok je nosio Markovićevu odeću koju je imao na sebi i prilikom hapšenja u Nemačkoj.

Kad su ga inspektori pitali zašto je obukao odeću ubijenog Srbina, zločinac je hladno odgovorio: "Ionako je oprana!" Kod njega je nađen i kontakt saučesnika, koji je ubrzo takođe smešten u pritvor. Inače, interesantno je da je jedan od osumnjičenih Sirijica, koji je u Austriji 2014. dobio izbeglički status, zbog krađe priveden 8. jula, samo dan pre ubistva Aleksandra Markovića.

Upoznali se na stanici

Marković je Sirijce upoznao na železničkoj stanici, gde je naplaćivao toalet. Policija je navela da je Marković imao običaj da poznanike sa stanice odvede u svoj stan u Elizabetštrase. Ta poseta dala je ubicama ideju da još jednom dođu u Markovićev stan, ubiju ga i opljačkaju. Na obližnjoj benzinskoj pumpi kupili su rukavice i lepljivu traku, što govori o planiranom zločinu.

Poreklom iz Valjeva

Porodica Aleksandra - Akija Markovića poreklom je iz Valjeva, a u Austriju je otišla pre dvadesetak godina. Aleksandar je često dolazio u Srbiju i, prema pisanju medija koji su kontaktirali sa njegovim prijateljima, bavio se i muzikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online