Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.10.2016.
17:40
B. Đokić - Vesti A

Mafija uplašila ministra policije

U sačekuši u stilu devedesetih godina, u četvrtak uveče u centru Beograda izrešetan je Aleksandar Stanković (30), zvani Sale Mutavi, koji je postao poznat javnosti krajem aprila zbog umešanosti u napad na Miloša Vazuru, direktora FK Partizan! Stanković je ubijen dok je sedeo u audiju na uglu ulica Gospodara Vučića i Bačvanske, nedaleko od Centralnog zatvora.

Tanjug
Požurio da za ubistvo Aleksandra Stankovića optuži crnogorsku mafiju: Nebojša Stefanović

- Pored njegovog audija iznenada se zaustavio drugi automobil i začuli su se najpre pucnji, a odmah potom i škripa guma. Brzo je stigla policija i Hitna pomoć, i čuli smo da je taj mladić u audiju mrtav - rekao je za medije jedan od svedoka ubistva.

U pucnjavi je ranjen čuvar u Centralnom zatvoru Milorad Đ, radnik Ministarstva pravde, koji je s teškim povredama prebačen u Urgentni centar. On je ranjen u nogu i pokidana mu je arterija, pa se nalazi na aparatima za reanimaciju jer je izgubio dosta krvi. Izvor "Vesti" iz srpske policije navodi da je Milorad Đ. bio telohranitelj Aleksandra Stankovića!

Planirao venčanje za dve nedelje

Ubrzo po ubistvu, na mesto zločina su stigli članovi porodice ubijenog Stankovića, kao i otac Stankovićeve dugogodišnje devojke.
- Trebalo je da se venčaju za dve nedelje, zajedno su već 11 godina. Radio je kao obezbeđenje u teretani - rekao je otac Stankovićeve verenice.

- Milorad Đ. poseduje dozvolu za nošenje oružja, koju je dobio na urgenciju visokog zvaničnika srpske policije! Nedavno je najavio otkaz uz obrazloženje da ide da radi u neku privatnu firmu za obezbeđenje koja je povezana sa državom! Inače, prema propisima, Milorad Đ. nema pravo da dobije dozvolu za nošenje oružja dokle god ima status službenog lica i duži službeno naoružanje. Zašto mu je sa tako visokog nivoa data dozvola, kojih se u Srbiji godišnje izda jedva desetak, i ko je za njega to završio, tek treba da vidimo. Stanković je, prema operativnim informacijama, bio povezan na vrlo visokom nivou sa političarima i kriminalcima, te za njih odrađivao određene poslove - nezvanično saznaju "Vesti" u srpskoj policiji.

Interesantno je, takođe, ponašanje ministra policije Nebojše Stefanovića koji je ekspresno izjavio da je ubistvo Stankovića naručila najorganizovanija kriminalna grupa na Balkanu, upirući pritom prstom na "jednu bivšu jugoslovensku republiku u kojoj se nalazi baza tih kriminalaca". Uz dramatično objavljivanje novog rata mafiji, Stefanović je najavio da će iz MUP-a biti proterane sve osobe koje su na bilo koji način povezane sa kriminalcima.

- Želim da kriminalcima i banditima, koji dolaze u Beograd i Srbiju i misle da na našim ulicama mogu da se obračunavaju, da poručim da ovo nije njihova prćija. Nećemo dozvoliti da našu zemlju koristi kao poligon za svoje obračunavanje - rekao je ministar i dodao da je privedena jedna osoba koja se sumnjiči da je bila saučesnik u ubistvu i da je u toku obrada i analiza dokaza i razgovor sa svedocima.

Sale Mutavi dospeo je u žižu javnosti nakon što je objavljen snimak na kome se vidi da je u društvu Veljka Belivuka i Darka Ristića, koji 28. aprila napadaju Miloša Vazuru, odnosno pripadnika Vazurinog obezbeđenja. Iako se beogradska policija nije oglašavala povodom ovog slučaja, javnost je vrlo brzo saznala identitet napadača, koji su tek pet dana kasnije uhapšeni.

Međutim, vrlo brzo Stanković je pušten iz pritvora, a u njegovu zaštitu stao je i premijer Aleksandar Vučić koji je na konferenciji za novinare rekao da "ne treba da bude u pritvoru neko ko je samo prošao pored napadača"!

- Jedini je pušten onaj koji nikoga nije pipnuo. Je l' treba da ga ubijemo što nikoga nije pipnuo? - izjavio je tada Vučić.

Priveden mladić sa Partizanovim šalom

Na uviđaj je stigao i mladić ogrnut šalom Partizana, koji je želeo da priđe kolima gde je nastradao Stanković. Došlo je do manjeg incidenta, pošto je počeo da viče i prkosi policajcima, pa je priveden.

Inače, Stanković je sa još sedam osoba uhapšen 6. marta 2006. godine, a presudom Višeg suda u Beogradu 2011. godine, koja je postala pravosnažna 2013, on je osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, a presuđeno mu je i da plati 50.000 dinara. Iako je presuda postala pravosnažna, Stanković je triput uspevao da odloži odlazak na izdražvanje kazne zbog navodnih zdravstvenih problema. Uprkos tome, on je dolazio na utakmice.

Interesantna je i veza Stankovića sa navijačkim grupama. On je bio pristalica Crvene zvezde i bio "viđeniji" na severnoj tribini Marakane, ali je pre nekoliko godina promenio stranu i postao vođa navijača Partizana. Osnovao je navijačku grupu "Janjičari", koja je posle hapšenja velikog broja članova konkurentskog "Alkatraza" postala najmoćnija na južnoj tribini stadiona u Humskoj.

Vođe navijača kao narko-dileri

Prema ranijim istraživanjima "Insajdera", objavljenim u serijalu (Ne)moć države, protiv vođa navijača i pripadnika najvećih navijačkih grupa policija je podnosila brojne krivične prijave za teška krivična dela, ali zbog nedovoljnih i neadekvatnih reakcija pravosudnog sistema ove prijave uglavnom nisu procesuirane. Nije nikakva tajna da su vođe navijača vrlo često i dileri narkotika, a mafijaški rat među njima gotovo uvek je zaogrnut plaštom obračuna navijača!

Tako je, na primer, ubijeni vođa Zvezdinih navijača Velibor Dunjić dovođen u vezu sa teškim krivičnim delima, a bio je osuđen na dve godine zatvora zbog napada na na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića. Prethodno je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokusaja ubistva na splavu "Kalipso", a posle amnestije je pušten iz zatvora u novembru 2012. godine.

Na Mutavog 60 metaka

Policija je u Zvezdarskoj šumi našla zapaljen BMNj
5 za koji se veruje da su ga koristili napadači na Aleksandra Stankovića, javili su mediji. Mediji pišu i da je na Stankovića i njegove saputnike ispaljeno čak 60 metaka iz dva kalašnjikova! Dvojica napadača su iz automatskih pušaka zasuli audi u kome su bili Stanković i njegov telohranitelj Milorad Đ. koji je ispalio ceo šaržer na napadače, ali je uspeo sve da ih promaši!

Takođe, Aleksandar Joksić, vođa Partizanove navijačke grupe "Jang bojs", ubijen u Rakovici krajem septembra prošle godine, a iz policije je odmah stigla informacija da je ubistvo rezultat nesuglasica oko trgovine drogom. Poslednjih godina narko-dileri se predstavljaju kao vođe navijača, pa otuda i ne čudi što je veliki broj "vođa navijača" ubijen za kratko vreme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online