Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
04:00
A. Vučićević - Vesti A

Za mesto u gepeku 300 evra

Kao i svaka druga kriza i migrantska je donela priliku pojedincima da se na njoj obogate. Tako su se neki prevoznici u Srbiji uključili u ilegalni transport izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih zemalja do granice sa Mađarskom ili Hrvatskom. Taj biznis za kratko vreme donosi velike svote novca.

Tanjug/AP
Preskupa cena bolje budućnosti: Migranti čekaju prevoz za EU

Nedavno je pokrenuta istraga protiv preduzeća za prevoz putnika "Mađar" i "Strela", koja se sumnjiče da su nelegalno prevozili migrante od Preševa do granice. Zbog saradnje sa policijom do sada im se navodno "gledalo kroz prste".

U medijima je osvanula informacija da su tri osobe uhapšene zbog pokušaja podmićivanja policajca koji ih je uhvatio u krijumčarenju izbeglica.

Momir Stojanović, predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti Vlade Srbije ističe da će svi oni koji su umešani u ove kriminalne radnje biti strogo sankcionisani.

- Migranti se plaše registracije, a pošto su očajni u želji da se što brže dokopaju Evropske unije, pojedinci u Srbiji su to iskoristili i "milosrdno" im pomažu. Osim protiv "Mađara" i "Strele", u toku je još nekoliko istraga. To su vrlo organizovane kriminalne grupe, pa nije jednostavno pronaći trulu kariku u tom lancu - objašnjava Stojanović.

Tanjug
Kriminal: Momir Stojanović

I taksisti trljaju ruke

Momir Stojanović ističe da i beogradski taksisti koriste priliku da višestruko naplate vožnju do granice.

- Za samo nedelju dana je uhapšeno 27 taksista koji krijumčare migrante. Taksisti imaju pravo da prevoze izbeglice do granice, ali samo po redovnim cenama i one koji imaju legalne papire da su se registrovali na ulasku u Srbiju. Međutim, veliki broj taksista vozi i one bez potrebnih papira, i za čak nekoliko stotina evra. Postoji slučaj da je u jednom taksiju pronađeno osam migranata. Bili su na sedištu, ispod sedišta, u gepeku - rekao je za "Vesti" Stojanović.

Da vožnja od Preševa do granice sa Mađarskom košta nekoliko stotina evra, potvrdio je za "Vesti" vozač kombija koji tri puta nedeljno prevozi migrante.

Oprez za humane građane

Osim onih koji zarađuju na nesreći izbeglica, ima i onih koji žele da im pomognu, pa nude besplatan prevoz.
- Tu se javlja opasnost da građani Srbije upadnu u probleme sa zakonom. Veoma često migranti nisu registrovani, pa u tom slučaju možete biti optuženi za krijumčarenje, pa savetujemo građane da to ne rade - kaže Stojanović.

- Ja nisam organizator posla, već samo jedan od vozača. Tri puta nedeljno vozimo, tri ture dnevno. U jednoj turi može da se preveze 12 ljudi, mada nekada stane i više. Gazda ima jake veze u policiji, tako da nas niko ne dira, i do sada nismo imali problema. Pročulo se među migrantima da nemamo problema sa policijom, pa je to povećalo cenu - objašnjava za "Vesti" Beograđanin koji ne želi da otkrije svoj identitet. On kaže da je njegova zarada 600 evra po jednoj turi, a cena "karte" za izbeglice je 300 evra.

- S obzirom na to da je potrebno platiti vozače i mnoge "saradnike" u policiji i na granicama, gazdi ostaje čisto oko 2.000 evra po jednoj vožnji. A takvih tura nedeljno ima čak devet - ispričao je "Vestima" jedan od vozača kombija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online