Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
09:53
Z. Mirković - Vesti A

Za ubistvo Srbina ukupno 52 godine

Suđenje za ubistvo Srbina Zlatka Novakovića (45) i njegovog prijatelja, nemačkog državljanina Valdemara V. (57), završeno je u Beču izricanjem presude kojom je prvooptuženi Hrvat Kristijan Hasek (35) osuđen na 20 godina robije. Njegova sestra Renata Hasek osuđena je na 12 godina zatvora zbog saučesništva, dok je srpski državljanin Dejan Vasić dobio 20 godina robije, takođe zbog saučesništva.

Fonet TV
Zlatko i Valdemar su planirali da se povuku iz "posla": Zbog toga su morali da umru! (Foto: Ilustracija)

Međutim, njihove presuda, za razliku od one izrečene Kristijanu Haseku, nije pravosnažna, budući da su tražili vreme za izjašnjavanje.

Poslednjeg dana suđenja za zločin počinjen 11. januara prošle godine u 16. bečkom okrugu saslušan je i zatvorenik koji je jedno vreme bio u zatvoru sa Hasekom.

- Sa Kristijanom sam govorio o Dejanu Vasiću i on mi je rekao da "budala Dejan ništa nije znao" i da nije bio upoznat sa ubistvom koje je Hasek planirao - rekao je zatvorenik.

Nejasna uloga saučesnika

Za razliku od uloge Kristijana Haseka, uloga njegove sestre Renate i Dejana Vasića nije bila tako jasna. Sestra je tvrdila da nije imala pojma da njen brat planira da ubije partnere, a i Dejan Vasić je rekao da ništa nije znao i svoju tvrdnju potkrepio činjenicom da je ranjen u eksploziji kašikare. Međutim, tužilac je to negirao tvrdeći da je Dejan video oružje i samim tim mogao da pretpostavi šta će se dogoditi.

Tokom suđenja, Kristijan je rekao da je s Novakovićem i Valdemarom zajedno švercovao dizel u Austriju.

Hrvat je ispričao da su Zlatko i Valdemar planirali da se povuku iz tog posla i da su, kako je rekao, zbog toga morali da umru!

- Kad sam od njih dvojice čuo da žele da se povuku iz posla i da postoji nesporazum oko podele novca, pozvao sam ih da dođu u Beč. Zlatko i Valdemar su smatrali da sam ih prevario u podeli plena i od mene su tražili više novca. Takođe, Valdemar je odbio da napusti Austriju, iako smo se tako ranije dogovorili, a na njegovo ime je osnovana firma preko koje je uvezeno ukupno 1,53 miliona litara dizela na koji nije plaćen nikakav porez - ispričao je Kristijan na suđenju.

Kristijan je dodao da je strahovao da bi utaja poreza od oko 613.000 evra mogla biti otkrivena, a Zlatku je prebacivao i da nije mogao da kontroliše Valdemara, pa je zato odlučio da ubije i Srbina! Tužilac je u optužnici tvrdio da je Hasek najpre razmišljao da ubije samo Valdemara, ali je taj plan odbacio plašeći se Novakovićeve reakcije. Zato je odlučio da ubije obojicu, jer je smatrao da će policija lakše rasvetliti utaju poreza nego ubistvo!

- Nakon što je dvojicu poslovnih partnera namamio u Beč, Kristijan je na sastanak poveo i Vasića koji je trebalo da glumi poslovnog partnera. Međutim, nije bilo mnogo priče između njih jer je Kristijan, čim je ušao u automobil svojih prijatelja, iz pištolja pucao Zlatku u glavu i grudi, a zatim bacio kašikaru Valdemaru u krilo, pošto mu je pištolj zatajio - čulo se tokom suđenja u Beču.

Zlatko je od zadobijenih rana odmah izdahnuo, dok je bomba raznela Valdemaru levu ruku i grudi, ali je on još neko vreme bio svestan i umro je velikim bolovima.

Padali u nesvest

Dok je sudija Martina Krajnc izricala presudu, Dejan Vasić je kolabirao u sudnici i pred očima svih prisutnih pao na najpre na optuženičku klupu, a zatim i na pod. Njegovi prijatelji i rođaci su povikali da mu stražari daju vodu, a dvojica muškaraca su čak krenula prema njemu. Zaustavio ih je, međutim, tužilac Leopold Bin tražeći da ostanu na mestu predviđenom za publiku. Izricanje presude je zbog ovog incidenta nakratko prekinuto, kako bi lekar pregledao Vasića čija je majka takođe bila u sudnici i takođe se onesvestila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online