Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.09.2014.
22:33
Blic A

Roditelji poginulih gardista: Tufegdžića štite, a naše dece kao da nije ni bilo

Nema volje da se utvrdi istina čim dozvoljavaju da zastari postupak protiv bivšeg sudije koji je sve zataškavao, smatraju roditelji dvojice ubijenih gardista u topčiderskoj kasarni 5. oktobra 2004.

Porodice stradalih gardista i dalje traže pravdu (Foto: Arhiva)
 

Sudija Višeg suda u Beogradu Marina Anđelković vodi postupak protiv Vuka Tufegdžića, po tužbama porodica ubijenih Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, zbog propusta i zataškavanja istrage. Međutim, postupak protiv Tufegdžića će zastariti 5. oktobra ove godine, tačno na desetogodišnjicu misteriozne pogibije dvojice gardista koji su bili u patroli.

Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana, smatra da je suđenje Tufegdžiću namerno vođeno do zastarevanja, iako je, kako kaže, svima jasno da je on pokušao da zataška ubistvo njegovog sina i Dražena Milovanovića.

Kako je odugovlačen postupak

Marina Anđelković obustavljala postupak smatrajući da porodice ubijenih ne mogu da preuzmu krivično gonjenje. Ovu njenu odluku poništio je Apelacioni sud u Beogradu.
Sudija je donosila odluku da je jedan deo optužnice zastareo.
Predsednica sudijskog veća nije pozivala na suđenje Janka Jakovljevića, oca Dragana. Kasnije je obustavila postupak jer se Jakovljević nije pojavio. Tu odluku, takođe, poništio je beogradski Apelacioni sud.
Čak je i Vuk Tufegdžić tražio izuzeće sudije Marine Anđelković, iako je ona donela odluku u njegovu korist.

- Već deset godina to ide tako i nema volje. Svaka vlast koja je dolazila je obećavala, imali smo nadu, ali jako sporo i loše ide. Tufegdžić će proći nekažnjeno iako je zataškavao ubistvo naše dece. Tu se nije zaustavio već je naše mrtve sinove omalovažavao i vređao. To ne možemo da zaboravimo. Besramno je to zataškavanje zločina. Tufegdžić je, očigledno, imao puno pomagača i trebalo bi ih sve otkriti - razočaran je Jakovljević.

Petar Milovanović, otac ubijenog Dražena, takođe kaže da je Tufegdžić pokušao da sakrije istinu o ubistvu njegovog sina i da je zastarevanje postupka protiv njega velika sramota za državu.

- Ponašaju se kao da nije bilo naše dece. Ne tražimo ničiju glavu već hoćemo da znamo zašto su nam deca ubijena i ko je sve to pokušao da zataška. Tufegdžić, koji je tada bio vojni istražni sudija, tvrdio je suprotno od nalaza Nezavisne komisije i onog što je utvrđeno u američkom FBI. Sada je zaštićen i od prvog dana je jasno da je sudija Marina Anđelković namerno vodila postupak do zastarevanja. Nemam šta drugo da kažem osim da je to sramota za državu - ogorčen je Milovanović.

Advokat Božo Prelević, predsednik Nezavisne komisije koja je utvrdila da je gardiste ubila treće osoba, kaže da očito neko moćan štiti Tufegdžića.

- Na delu je dugo sramoćenje državnih institucija, a to je i tragično. Nema Tufegdžić moć da mu predmeti zastarevaju kod sudija. Neko drugi ima moć da ga zaštiti. Ova vlast nema veze sa prethodnom, ali je očito da postoji kontinuitet u ovom slučaju.

Izgleda kao da se država trudi da se zaključi da je to državni projekat. Cilj svega je bio da se zaštiti jedna laž, a to je ta njihova tvrdnja da su se gardisti međusobno poubijali - smatra Prelević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.09.2014. 23:55
U toj drzavi sve funkcionira samo na pritisak! Trebali su to odavno predati u Strasbourg, polagati nadu u domaće sudove je ludost!
Ponedeljak 22.09.2014. 06:21
Poštovani roditelji,imate sud u Strazburu ne gubite vreme..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online