Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 15.08.2013.
01:39
Đ. Barović - Vesti A

"Presudiću ubici sina"

U Goraždevcu je juče obeleženo 10 godina od svirepog ubistva dvojice i ranjavanja četvoro srpske dece dok su se kupali na reci Bistrici.

Mesto zločina: Reka Bistrica
 

Tada su od rafala, ispaljenih iz automatske puške, na licu mesta stradali Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Marko Bogićević (tada 12 godina), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).
Euleks je pre dve godine i zvanično obustavio istragu uz napomenu da će je obnoviti ukoliko se dođe do novih saznanja.

Senka Jovović: Svi ćute

Senka Jovović, majka ubijenog Ivana Jovovića, kaže da je Euleks otvoreno savetovao roditeljima da ukoliko imaju novca sami nastave istragu, ali i angažuju advokata.
- Znali su svi odmah ko je to uradio, ali vrana vrani oči ne vadi. Znaju svi i sada, ali neće da kažu. Najtužnije je što nam sve ove godine niko nije pomogao, čak ni u pravnom smislu - kaže Senka Jovović.

Milisav Dakić, otac pokojnog Pantelije u razgovoru za "Vesti" kaže da je istražiteljima Euleks nedavno predočio niz novih dokaza o ovom događaju, uključujući i imena najmanje dvojice Albanaca koji su izvršili masakr.


- U istrazi koju vodim potpuno sam i bez ičije pomoći uspeo sam da složim gotovo sve kockice tog užasnog zločina i 95 odsto sam siguran da znam imena najmanje dvojice od ukupno petorice Albanaca koji su učestvovli u ubistvu - kaže Milisav Dakić i nastavlja:


- Saznao sam sve. Počeo sam tako što sam od Euleksa tražio da mi prevedu gotovo 1.000 stranica iz istrage koju su oni vodili četiri godine. Iz tih papira se moglo doći do onog zaključka do kojeg sam i ja kasnije došao - veli ogorčeno nesrećni otac, koji je u potpunosti rekonstruisao događaj od 13. avgusta 2003. godine.
 

Rana koja ne zaceljuje: Sahrana Pantelija Dakića

- Decu su sačekali skriveni u šipražju na Bistrici. Pošto su zapucali i ostvarili svoj cilj, pobegli su odmah do ulaza u obližnje albansko selo, gde ih je čekao automobil kojim su se odvezli u Peć. Tamo su prespavali u motelu Dardanija, a sledećeg dana prešli u Crnu Goru i onda trajektom otišli u Italiju. Na tom trajektu su se čak veselili i govorili kako su "uradili odličan posao".

- Posle toga se većini gubi svaki trag. Otkrio sam da jedan od njih i dalje živi u Peći, a drugi, koji je i pucao na decu, živi i radi u Nemačkoj i povremeno dolazi u jedno od sela koje okružuju Goraždevac. Prošle godine je bio i kretao se potpuno slobodno - priča Milisav Dakić.


On ne krije da mu je gnev zbog što ubice slobodno šetaju sve veća i veća.
- Čekam da suprugu prebacim u Srbiju i da vidim da li će Euleks napokon nešto preduzeti. Ako ne uhapsa tog čoveka znam šta ću kada ga budem video, jer više nemam šta i koga da čekam. Moj život je završen tog 13. avgusta 2013. Zar svaki roditelj ne bi tako učinio - kaže potpuno mirnim glasom ovaj nesrećni čovek.

Osumnjičeni priveden pa pušten

Milisav Dakić kaže da ga je o obustavljanju istrage obavestila službenica iz Euleks koja ga je i uputila na kosovske institucije.
- Bio sam i tamo, ali su mi rekli da ne mogu ništa da urade zato što je takav posao u nadležnosti Euleksa. Najtragičnije od svega je što je Euleks pre nekoliko godina priveo ubicu naše dece, ali ga je pustio sa objašnjenjem da se otisci ne poklapaju mada je njegov iskaz obilovao sa toliko laži da je to strašno - kaže Dakić.

Nekažnjeni zločini nad Srbima

Pored Goraždevca nisu rasveljeni ni brojni drugi zločini na Kosovu. U Starom Grackom kod Lipljana, 23. jula 1999. ubijeno je 14 žetelaca. Unmik je osumnjičenog Masluma Bitićija pustio na slobodu posle dva meseca zbog "nedostatka dokaza". Kod Podujeva je 16. februara 2001. dignut u vazduh autobus Niš ekspresa, 12 putnika je poginulo, a 43 ranjeno. Za taj zločin je bio osuđen Fljorim Ejupi, ali je kasnije presuda poništena.


U Obiliću je 3. juna 2003. ubijena porodica Stolić: Slobodan (80), njegova supruga Radmila (74) i njihov sin Ljubinko (54). Istraga je pokrenuta, ali nema rezultata. Odgovornih nema ni za talas nasilja Albanaca 17. i 18. marta 2004. kada je ubijeno osam Srba i 11 Albanaca, dok se dvoje Srba još vode kao nestali.


Tada je povređeno 143, proterano 4.012 Srba, a porušeno i zapaljeno 935 srpskih kuća i na desetine škola, domova zdravlja i pošta i 35 crkava. U Gračanici je te godine, 4. juna, ubijen Dimitrije Popović (17) ispred kioska brze hrane. U Bošnjačkoj mahali u severnoj Kosovskoj Mitrovici 2. jula 2010. bačena je bombu na grupu Srba, ubijen je dr Mesud Džeković, a 11 osoba lakše ili teže ranjeno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.08.2013. 05:19
ja bi ga mucio ne bi muodma presudio deo po deo komadao bi ga !
Četvrtak 15.08.2013. 07:15
Koja to zver treba biti da bi pucala na neduznu decu? Podrska coveku , uz tebe smo, potpuno si u pravu. Sve dok cutimo i trpimo oni ce divljati. Pokazimo im zube oni su Velike pi..e!!!!!!!!!!
Četvrtak 15.08.2013. 12:25
Kada bi se pobila cela Uck-ova banda na KiM tek tada bi bilo pravda Bozija jer su to oni uradili nebitno ko od njih nego vazno je da se svi smaknu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online