Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 19.04.2013.
06:07
Danas A

Vladika Kačavenda čeka izveštaj policije

Video-zapis na kojem se nalazi episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) postoji, ali zvaničnih potvrda iz SPC o tome šta se na snimku nalazi, još nem, piše "Danas".

Vladika Kačavenda

U zvorničko-tuzlanskoj eparhiji rekli su za "Danas" da vladika Kačavenda ne želi da daje izjave dok ne dobije zvanično obaveštenje koje je zatražio od MUP-a Srbije, o tome da li je neko uhapšen zbog posedovanja snimaka, o čemu su pisali pojedini mediji. Dok neki navode da se na video-zapisu vidi vladika u kompromitujućem položaju sa mladićem, sagovornik lista koji je video snimak to negira.

"Na snimku se vidi episkop Kačavenda kako prolazi hodnikom i ulazi u sobu. Ništa drugo", tvrdi sagovornik lista "Danas", koji smatra da su medijske spekulacije o navodnim bludnim radnjama vladike proizvod želje da se uruši ugled SPC u Srbiji i regionu.

Prema drugim izvorima, koji su takođe želeli da ostanu anonimni, postoji nekoliko video-zapisa na kojima se episkop Kačavenda nalazi u kompromitujućem položaju. Navodno je i Sinod SPC imao uvid u te snimke, ali niko iz Sinoda to nije želeo da potvrdi ili demantuje.

Ukoliko se dokaže da je vladika Kačavenda imao seksualni odnos sa maloletnom osobom, predmet izlazi iz domena crkvenog suda i preuzima ga Tužilaštvo.

Podsetimo, episkop Kačavenda je početkom novembra prošle godine zvanično zatražio od Svetog arhijerejskog Sinoda SPC da bude oslobođen aktivne službe, odnosno upravljanja eparhijom, i to zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je, kako je navedeno u saopštenju, „ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u maju 2013, i to iz dva razloga: prvi je taj da je konačno razrešenje od upravljanja eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda; drugi je da je sveti Sinod istovremeno umolio episkopa Vasilija da završi započete graditeljske i druge važne projekte u poverenoj mu eparhiji“.

POVEZANE VESTI

Petak 19.04.2013. 11:40
Bog sve gleda i vidi. Kaznu niko izbeći neće!
Petak 19.04.2013. 11:00
Ljudi pogledajte ovaj spot o popovima pedofilima. Svaka čast momcima iz benda Varvarogenije, sve su lepo objasnili... RESPECT ! http://www.youtube.com/watch?v=jL-Ajo74_qM
Petak 19.04.2013. 09:34
Провлачење по медијима Качавенде, Пахомија и Филарета је само прашина у очи Народу. Годинама се "зна" на нивоу рекла казала о њима али Синод СПЦ ћути ко заливен, јер главни творци оваквих Владика јесу баш најгрлатији "борци" за Цркву, тј. Атанасије (Јевтић), Амфилохије и Иринеј Буловић. Атанасије најзаслужнији за избор Филарета за епископа, Буловић исповедник и духовник Пахомија и велики пријатељ Качавенде који му реже славски колач. Амфилохије најгрлатији својевремено да се заташка афера Пахомије, а са Атанасијем је бацао дрвље и камење на Владику Артемија који је заштитио оне који су оптуживали Пахомија (овде не мислим на Горана Арсића већ на оне који су стварно претрпели зло од Пахомија).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online