Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 10.02.2013.
09:37
Blic A

Blagajnik krao od SPC, pa letovao na Svetom Stefanu

Uhapšeni blagajnik SPC Srba Žikić (50), koji je ukrao oko milion evra, pokradeni crkveni novac rasipao je godinama nemilice. Kako piše beogradski “Blic”, blagajnik je letovao na Svetom Stefanu gde je trošio i desetine hiljada evra, kupovao je “mercedese“, ostavljao ogroman bakšiš gde god bi se obreo.

A inače, odakle crkvi milion evra da joj se ukrade: Hram Svetog Save u Beogradu
 


Žikić je posle hapšenja izveden pred istražnog sudiju koji mu je odredio pritvor od mesec dana. Izvor “Blica” blizak istrazi navodi da su prilikom pretresa kuće blagajnika pronađeni pištolji od kojih jedan sa dozvolom i jedan kupljen na crno. Nevericu su izazvale i pronađene policijske lisice. Osim veoma male sume novca - 10.000 evra, u odnosu na milion ukradenih evra, u kući je bilo zlato i dva izuzetno skupocena ručna sata. Žikić je živeo sa porodicom u iznajmljenom luksuznom stanu na Dedinju za koji je plaćao rentu oko 1.500 evra.
 

Veruje se na reč

Kako piše ”Blic“, pozivajući se na izvore iz Patrijaršije, iako postoji komisija koja proverava crkvene račune, ”jednostavno najviše se verovalo na reč”.

- Niko nije ni slutio da je moguće da neprestano potkrada novac. Veruje se na reč, a proverava onako usput. Žikić je zloupotrebio i poverenje.

Kontroverzni blagajnik je bukvalno na dnevnom nivou trošio znatne sume novca jer je uvek bio u prilici da uzme iz kase Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Izvor “Blica“ navodi da, međutim, nije samo Žikić uživao u pokradenom crkvenom novcu.

- On je novac davao i pozajmljivao. Davao je ukradeni novac i familiji. Bio je krajnje galantan čak i kod automehaničara. Bahatio se s pokradenim novcem ostavljajući napojnice veće od samog računa. On je jednostavno trošio gde je stigao - kaže izvor “Blica”.


Žikić je ostavljao i po hiljadu evra za dečje rođendane predstavljajući sebe kao dobrog čoveka koji odvaja toliki novac iako zarađuje prosečno. Blagajnik, inače svršeni teolog i sin sveštenika, voli “mercedes“. Prilikom hapšenja imao je dva “mercedesa“, od kojih je jedan novi model. Policija je otkrila i jednog od saučesnika kome je Žikić davao novac, a s kojim je trebalo da otpočne zajednički “biznis“.


Istraga će biti proširena i na još neke službenike Patrijaršije jer se sumnja da Žikić nije sam u milionskoj krađi, ali i na ljude iz njegove privatne okoline. Žikića koji u Patrijaršiji radi oko dvadesetak godina, još od vremena patrijarha Germana, praktično je prijavio sadašnji patrijarh Irinej kada se otkrilo da nedostaje deo novca u eparhijskoj kasi. Prema dosadašnjoj istrazi, iz patrijaršijske kase ukradeno je 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra. Međutim, sumnja se da ovaj iznos nije konačan.
 

Kako je trošio Žikić?

* Letovao na Svetom Stefanu

* Kupovao mercedese

* Izdržavao bližu i dalju familiju

* Pozajmljivao i poklanjao novac prijateljima

* Kupovao skupocene satove

Blagajnika je policija uhapsila u sredu usred dana u zgradi Patrijaršije, a akcija je izvedena tako diskretno, da ostali zaposleni nisu ni posumnjali da je posredi hapšenje. Patrijarh Irinej je MUP zamolio za tajnost akcije.


Žikić je najviše novca ukrao u vreme bolesti patrijarha Pavla. Sumnja se da je najznačajniji deo iznosa ukraden iz eparhijskog razreza i sa depozita koje beogradski hramovi imaju na crkvenom računu. Eparhijsku kasu jednom godišnje kontroliše nezavisna crkvena komisija. Tokom godine kasu niko ne proverava. Sumnja se da je on kasu koja je bila njegovo zaduženje popunjavao tako što je pred kontrolu uzimao iz centralne kase SPC.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 11:26
A da ironija bude veća ode posle taj crkveni čovek na "Sveti" Stefan. Sad bi mogao u neku "Svetu" tamnicu bar na 30 godina.
Nedelja 10.02.2013. 09:49
E moj pokojni deda casni i posteni seljak iz srca Srbije uvek je govorio gde ima najvise para i lopova...Kao dete vodio me u male seoske crkvice gde smo se ponasali kao pravi vernici i klanjali se pred ikonama uokvirenim u male mesingane ramove..ostavili mali poklon ratluk secer u kockama i krsteci se izlazili srecni i blagosloveni...tad je jos bilo posteno vreme a opet je dedi ponekad sve bilo jako sumnjivo...kud idu prilozi sta se radi..a da je ziv i ovo da vidi sad ovo razmetanje ovu bogohulnost...ne bi bio mnogo iznenadjen...znao je dobro ko se bogati i kako ce sve to na kraju da izadje na videlo...
Nedelja 10.02.2013. 11:19
nece mu pristati, stoka prokleta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online