Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2010.
15:08
Vestionline A

Firer uhapšen u Nemačkoj

Nemačka policija uhapsila je u Traunštajnu Gorana Davidovića iz Novog Sada, poznatijeg kao Firer, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

 Uhapšen: Goran Davidović
 

Interpol Beograd je za Davidovićem (1975) raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

Suđenje vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću - Fireru, koji je danas uhapšen u Nemačkoj, i još osmorici zbog napada na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, koji je održan u oktobru 2007. godine, trebalo bi da počne 8. marta.

Od trenutka lišavanja slobode u Trstu, Davidović je u ekstradicionom postupku.

Davidovićev advokat Dragoljub Bajramović rekao je Tanjugu da je suđenje zakazano za 8, 9. i 10. mart u Višem sudu u Novom Sadu pred većem sudije Zore Jamušakov.
Optužnica Davidovića i još tri osobe tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, dok su preostala šestorica optužena zbog nasilničkog ponašanja prema učesnicima antifašističkog skupa.


Davidoviću, Dolfu Pospišu i Nedeljku Pešiću sudi se jer su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.


Pored nasilničkog ponašanja, svoj trojici se stavlja na teret i da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učenika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.
Za nasilničko ponašanje optuženi su Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.


Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Saveznom ministarstvu pravde Nemačke upućena molbu za njegovo izručenje.

Davidović je sredinom aprila prošle godine uhapšen u Trstu, u Italiji, gde se nalazio u ekstradicionom postupku, na osnovu zahteva za izručenje koje je za njim uputila Srbija.


On je, međutim, početkom juna prošle godine bio pušten da se brani sa slobode do konačne odluke Apelacionog suda o zahtevu za izručenje zbog odsluženja kazne od godinu dana zatvora kao i zbog više krivičnih postupaka koji su protiv njega u toku.


Apelacioni sud u Trstu je septrembra prošle godine usvojio zahtev srpskog ministarstva pravde za ekstradiciju i doneo odluku da se Davidović izruči Srbiji, ali je na tu odluku u međuvremenu odbrana okrivljenog uložil žalbu.


Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pošto je sud utvrdio da je, krajem 2005. godine, sa grupom neonacista, upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.


Okrivljeni se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu Sombor, pa je Opštinski sud u Novom Sadu, marta 2009. godine, izdao poternicu za njim.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online