Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.07.2012.
16:16
Večernje novosti A

Zaštićeni svedok košta 5.000 € mesečno

Srbija trenutno brine o bezbednosti 50 zaštićenih svedoka, a troškovi njihove zaštite vode se kao službena tajna. Nezvanične procene, međutim, govore da je "cena" jednog zaštićenog svedoka oko 5.000 evra mesečno. Po toj računici zaštita svedoka, uglavnom u suđenjima za organizovani kriminal, građane Srbije košta oko 250.000 evra mesečno, pišu Večernje novosti.

Foto: Arhiva

Pored zaštite, svedoci, po zakonu, imaju pravo i na pomoć koja može biti psihološka, socijalna, pravna, pa i ekonomska. Mogu dobiti i promenu prebivališta, kao i prikrivanje ili promenu identiteta.

Koliko ljudi brine o njihovoj bezbednosti, za javnost je takođe tajna, kao i koliko je svedoka prebačeno u inostranstvo u saradnji sa drugim državama. Čuvanje svedoka posao je Jedinice za zaštitu učesnika u krivičnom postupku ili obične policije, u zavisnosti od dogovora sa tužilaštvom.

Priču o zaštićenim svedocima i njihovoj bezbednosti u žižu javnosti vratio je bombaški napad u kojem je ubijen Radojica Joksović, rođak zaštićenog svedoka Nebojše Joksovića. Prema jednoj teoriji, njegovo ubistvo je osveta ili upozorenje klana Darka Šarića protiv koga bi Nebojša Joksović trebalo da svedoči.

Već ranije Nebojša Joksović "upozoravan" je bacanjem bombe na kafić čiji je vlasnik, a nešto kasnije pod nerazjašnjenim okolnostima planula je i njegova štamparija.

Crnu mrlju na program zaštite svedoka bacilo je i brutalno ubistvo Zorana Vukojevića Vuka koji je svedočio u procesu za atentat na premijera Đinđića.

Suđenje Aleksandru Simoviću za ovu likvidaciju počinje u sredu u Specijalnom sudu.

Veći deo zaštićenih svedoka su upravo svedoci - saradnici, bivši članovi kriminalnih grupa protiv kojih svedoče.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je ovaj sistem veštački presađen iz anglosaksonskog prava i da na našem podneblju ne daje dobre rezultate.

- Cena čuvanja svedoka je velika i to bi bilo razumljivo kada bi efekti bili veći - kaže Nikolić. - Ovako imamo situaciju da kriminalci priznaju nešto, a sakriju tri puta više i za to dobiju zaštitu u narednih dvadeset ili trideset godina. Oni uglavnom svedoče o međusobnim obračunima, a to nije dovoljno da se ispuni svrha pravde.

Program zaštite bio je uređen po ugledu na Maršalsku službu u SAD, koja je od 1971. zaštitila blizu 8.000 svedoka i oko 10.000 članova njihovih porodica. Kod nas je najviše svedoka uvedeno u sistem zaštite 2007. i 2008. godine - po 14.

Poslednjih godina ih je sve manje pa je 2010. i 2011. zaštitu dobilo ukupno sedam svedoka. Jedan od razloga za to su i promenjene zakonske odredbe po kojima svedoci saradnici ne mogu da dobiju amnestiju za svoje zločine već samo polovinu od minimalne predviđene kazne.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 16:19
E jebem ti taku državu .
Utorak 10.07.2012. 17:30
zasticeni cinkarosi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online