Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.05.2012.
10:00
Večernje novosti A

Selo se naoružava zbog nasilnih lopova

Strah od razbojnika okupio je u četvrtak uveče, na zboru u jalovičkom domu kulture, preko 200 zabrinutih meštana ovog sela i susednih Krnića, Krnula, Zvezda, Prova, Beljina i Suvog Sela. Da je situacija alarmantna, moglo se zaključiti iz svedočenja žrtava sve drskijih pljačkaša, među kojima je i paroh, a pojedini nemoćni starci čak su i plakali!

Seoski zbor u Jaloviku

Jalovičani su sazvali skup zbog, kako kažu, nesposobnosti nadležnih da se obračunaju sa kriminalom. Čak i kada su otkriveni, počinioci se vrlo brzo nađu na slobodi, a postupci se razvlače godinama. U međuvremenu, razbojnici postaju sve nasilniji, hvale se vezama u policiji, pa građani najavljuju da će organizovati naoružane seoske straže.


"Po čitavu noć i dan gledamo ko ide i ko u čiju kuću ulazi. Nemamo mira!", rekao je, otvarajući zbor, predsednik mesne zajednice Jalovik Dragan Stekić. "A policajci nam kažu da nemamo pravo to da radimo. Pa šta onda smemo? I šta će oni da učine da nas zaštite, a ne da se naoružavamo".

"Svako drugo domaćinstvo u selu ima neko naoružanje i verujte da je svako veče, svaka puška u selu 'nabijena'. I pre tri i po godine su me napali, a slučaj nikada nije zvanično rasvetljen, iako se znaju imena razbojnika", kaže paroh Brana Ilić.

Od prvog napada na crkvenu kuću i popa Branu, sve što se dogodilo bilo je to da je jedan od kriminalaca - umro. Sveštenik je, kažu, "imao čast" da mu očita opelo. "Crni humor", ipak, odmah je presušio kada se skupu obratio Vladimir Mihailović.

"Za 15 meseci, pet puta su mi napali kuću. Poslednje decenije, svake sezone nestajalo je po jedno jagnje. Prošle godine ukradena su tri. Samo što su 20. februara opljačkali kuću i odneli 3.300 evra, a došli su i 26. aprila i razbili mi prozore, pokušavajući da ponovo uđu", rekao je Vladimir kroz suze.

Pored njega, sedela je rođaka Desanka. Tvrdi da joj je izvesni Željko, nedavno, prošao kroz dvorište, posle čega joj je nestalo jagnje i pretučen joj je sin.

"Mog unuka Stefana su pretukli i posle se pravdali da im nije vratio pare koje su mu, tobože, pozajmili. A čije pare su mu dali na zajam? Vladimira Mihailovića?!", pitao je Sreten Đupovac.

"Zapamtio sam policajce, koji su ranije bili na službi. Išli su noću i proveravali kakvo je stanje. Dođu da pitaju na koga sumnjamo. Pitam vas sme li iko da legne noćas da spava?", zabrinuto je upitao Đorđe Velisavljević

Umesto komandira Policijske stanice u Vladimircima, koji je bolestan, na prozivke je odgovorio Saša Stanojević. "Mi smo ovde došli da vas saslušamo. A moja ovlašćenja nisu tolika da mogu nešto da vam obećam. Jedino što je u mojoj moći jeste da vaše pritužbe prenesem nadređenima. Došla je pomoć i iz Beograda", rekao je Stanojević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.05.2012. 10:06
Dok ne napune olovom nekoliko kokosara,nece se smiriti sa razbojnistvima.
Nedelja 27.05.2012. 18:23
Problem LOPOVA zahvatio je ČITAVU SRBIJU.Mora se doneti Zakon o civilnoj straži da bi građani mogli organizovano da se odbrane od PLJAČKAŠA. Potrebno je NESPOSOBNE JEDINICE MUP-a rasformirati i organizovati druge koje su sposobne da odbrane građane od LOPOVA.
Ponedeljak 28.05.2012. 16:47
Ljudi moji ovo su ciganski razbojnici što znam sigurno iz ovog sam sela. Niko od zvaničnika ne dozvoljava da se pomene da su cigani zlikovci ali jesu! Maltretiraju nas već jako dugo a niko im ništa ne sme jer ih zakon štiti kao ugrožene. Doseljavaju se i dalje. Niko ne zna odakle su došli upadaju u kuće otimaju, zaposedaju nam imanja nekad uglavnom ne znaju srpski ali im pomažu oni što znaju. Moraćemo da se selimo jer je sigurno da je to nečiji plan za Srbiju. Sve ide dođavola
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online