Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.05.2011.
09:13 >> 21:06h
Beta A

U Brazilu uhapšen i Keka

Vođa kriminalnog klana iz Novog Beograda Dejan Stojanović Keka uhapšen je u akciji brazilske policije u kojoj je privedeno više od 30 osoba osumnjičenih za trgovinu kokainom, nezvanično saznaje agencija Beta od policijskih izvora. Pored Keke među uhapšenima je više srpskih državljana.

Policija je pronašla kokain u betonskoj rupi ispod mermernog bloka
 

Kako su naveli policijski izvori, među uhapšenima su većinom srpski državljani.

MUP Srbije je ranije danas saštio da su među uhapšenim srpskim državljanima Alen Memović, Aleksandar Sekulić i Milan Karanović, ali konačan spisak svih uhapšenih još nije saopšten jer je u toku operativna provera u Brazilu.

"Uhapšeno je lice koje koristi ime Slavko Barišić zvani Siđa, za koga se sumnja da je Dejan Stojanović Keka. Čekamo iz Brazila zvaničnu potvrdu o tome", rekao je Ivica Dačić gostujući na televiziji B92.

Prema Dačićevim rečima, među uhapšenima nisu samo državljani Srbije već ima i građana Hrvatske i drugih zemalja, a svima je određen pritvor do 30 dana.
 

Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je da su u policijskoj akciji "Niva" u Brazilu uhapšeni Goran Nešić i Dejan Stojanovć zvani Keka. Ona je precizirala da će Srbija zatražiti njihovo izručenje pošto se završi krivični postupak protiv njih u Brazilu.

Ministarka je napomenula da će Srbija tražiti Nešićevo izručenje radi izvršenje kazne od osam godina zatvora na koji je pravosnažno osuđen u Srbiji zbog krijumčarenja narkotika. Izručenje Stojanovića biće zatraženo, kako je rekla, radi dovršenja krivičnog postupka u kome se tereti za tešku krađu. 

Uhapšeni u Brazilu: Keka (drugi levo dole), Alen Memović (treći levo dole), Aleksandar Sekulić (drugi levo gore), Milan Karanović (prvi levo dole), Goran Nešić (treći levo gore)

Dejan Stojanović Keka je, prema pisanju medija, osnovao "novobeogradsku kriminalnu grupu" koja se bavila ubistvima, silovanjima, iznudama, krađama automobila i trgovinom narkoticima. Mediji su naveli da je Stojanović iz Srbije pobegao 2006. godine.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je ranije danas novinarima u Bosilegradu da je među uhapšenima u Brazilu i Goran Nešić, koji je u Srbiji osuđen na osam godina zatvora zbog trgovine drogom. Kako je saopštila brazilska policija, Nešić je uhapšen u svom letnjikovcu u mestu Bauru u državi Sao Paolo.

Brazilska policija saopštila je da je istraga protiv te velike kriminalne grupe trajala dve godine, kao i da je u akciji zaplenjeno 620 kilograma kokaina i 846.000 evra.

Zaplenjeno je imovina u vrednosti od 16 miliona dolara koja uključuje 31 objekat, 15 automobila i tri broda.

Kako prenose beogradski mediji, akcija je sprovedena u šest brazilskih država. U akciji "Niva" učestvovalo je 130 policajaca.

I BIA uključena u akciju

 

Predstavnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Jovan Stojić izjavio je da je u hapšenje narko-bande u Brazilu bila uključena i BIA, posredstvom američke agencije DEA, i da je BIA identifikovala vođu klana pre godinu dana.

 

Stojić je rekao da je BIA bila uključena u tu akciju tako što je dostavljala podatke o licima iz Srbije i ocenio da je hapšenje u Brazilu izvedeno veoma profesionalno. Stojić nije želeo da iznese imena uhapšenih i naveo da će to uraditi brazilska policija koja vodi akciju već nekoliko godina.

 

Kako je rekao, osoba za koju je brazilska policija rekla da je vođa bande, nije poznata javnosti u Srbiji, ali je dobro poznata bezbednosnim krugovima.

Dvogodišnja istraga brazilske policije rezultirala je hapšenjem 35 ljudi zbog trgovine drogom, pri čemu je zaplenjeno 620 kilograma kokaina i oko 2 miliona dolara, saopštila je brazilska policija.
 

Vođa grupe, uhapšen 1. maja, bio je jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i biće joj izručen, saopštila je policija. 

Savezni krivični sud u Sao Paolu je naredio zaplenu imovine članova kriminalne organizacije, u čijem posedu se nalazi 31 objekat, 15 luksuznih vozila i nekoliko čamaca i jahti, ukupne vrednosti 16 miliona dolara.
 

"Pripadnici te zločinačke organizacije su traženi na međunarodno nivou zbog svoje opasne prirode i (...) zbog svojih zločina povezanih sa drogom", piše u saopštenju.
 

Brazilska policija saopštila je da je usko sarađivala sa srpskom stranom i da je rezultat te saradnje početak i uspešno okončanje akcije "Niva".
 

Uhapšenima za trgovinu i krijumčarenje narkoticima, prema brazilskom

zakonodavstvu, preti kazna od 5 do 15 godina.
 

Ta banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskom delu Amazonije.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 21:10
nije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online