Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 22.11.2010.
11:27
Pres A

Artukovićev sin se žali na očevo suđenje

Radoslav Artuković, sin ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata Andrije Artukovića, podneo je tužbu u Americi u kojoj tvrdi da je presuda njegovom ocu u vezi sa izručenjem Jugoslaviji doneta na osnovu lažnih svedočenja i dokumenata.

Andrija Artuković lično naredio ubistvo 4.000 Srba u Širokom Brijegu
 

On je za hrvatski "Večernji list" izjavio da mu motiv nije odbrana nijednog zločina, već to što je suđenje njegovom ocu u Americi, a kasnije i u Jugoslaviji, ličilo na lakrdiju.

Inače, Andrija Artuković je 1929. postao član ustaške organizacije. Učestvovao je u organizaciji atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine.

Tokom Drugog svetskog rata, 1941. godine, Artuković je imenovan za ministra unutrašnjih poslova novoformirane Pavelićeve NDH. Bio je neposredno umešan u genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim manjinama.

Lično je naredio ubistvo 4.000 Srba u Širokom Brijegu 1941. Učestvovao je u otvaranju koncentracionih logora kao što je Jasenovac.

Nakon rata, pobegao je preko Blajburga, Švajcarske i Italije u Irsku i na kraju završio u Kaliforniji. Uhapšen je u SAD, gde mu se sudilo za ratne zločine, a slučaj je mirovao izvesno vreme kao rezultat pritiska Amerikanaca hrvatskog porekla, kao i Katoličke crkve.

Slučaj je na kraju, zahvaljujući tamošnjim jevrejskim organizacijama, reaktiviran i on je izručen Jugoslaviji. Sud u Zagrebu ga je 1986. osudio na smrt. Godinu dana kasnije, vlasti su procenile da je bio previše bolestan (demencija) za izvršenje smrtne kazne.

Umro je prirodnom smrću u zatvorskoj bolnici u Zagrebu 1988. u 88. godini života.


Lažni svedoci

Radoslav Artuković tvrdi da je Andriji suđeno na osnovu lažnih dokumenata

Sada sin Andrije Artukovića kaže da je suđenje njegovom ocu bilo utemeljeno na lažima.

"Kao Amerikanac znam da nije dopušteno da se laže na sudu i da nije dopušteno da se upotrebljavaju lažni zapisnici. U slučaju mog oca, američki pravosudni organi doneli su zaključak samo na osnovu lažnih zapisnika koji su ga navodno teretili za nepostojeće zločine. Istina je da su tokom Drugog svetskog rata počinjeni masovni zločini, ali u sudskom postupku vođenom u Los Anđelesu od 1984. do 1986. sud je mog oca oslobodio svih jugoslovenskih optužbi osim za nekoliko izmišljenih dokaza koje su u lažnim zapisnicima izneli navodni očevici Bajro Avdić i Franjo Truhar",  naveo je Radoslav za zagrebački dnevnik.

On je dodao je tužbu pokrenuo jer je to njegova dužnost.

"Kao američki državljanin koji vidi da se zakon krši, dužan sam da o tome obavestim vlasti. Pitao sam se u čemu je razlika između jugoslovenskih komunista i američkih pravosudnih organa ako i ovi drugi u demokratiji postupaju neprofesionalno", naveo je Artuković.

Prema njegovim rečima, 1959. je američki sud oslobodio Andriju Artukovića od svih jugoslovenskih optužbi za koje mu je ranije suđeno. Međutim, 1979. američko ministarstvo pravosuđa otvorilo Kancelariju za specijalne istrage (OSI) preko koje je izručeno nekoliko stotina nacista, oduzeto im je američko državljanstvo i zabranjen ulazak u SAD.

Jevreji pomogli

"Uz znatnu političku podršku Kongresa i jevrejskih zajednica, OSI je početkom osamdesetih imao godišnji budžet od tri miliona dolara, a na istragama je radilo 50 osoba. Zaposleni u ministarstvu pravosuđa putovali su u Beograd i nagovarali jugoslovenske vlasti da obnove zahtev za Artukovićevo izručenje", navodi Radoslav.

On je bio iznenađen kad je pronašao dokumente koji su potvrdili da otac nije izručen zato što je to Beograd tražio, nego zbog pritiska Vašingtona na Beograd da to učini.

"Američke vlasti odlučile su da umesto proterivanja traže izručenje jer je taj proces brži, a otac je bio fizički slab i mogao je brzo da umre. Jugoslavija je tada bila komunistička diktatura i znali su da Artuković od svojih bivših neprijatelja ne može da očekuje pošteno suđenje. Oni su, dakle, izručenje sproveli uz povredu niza svojih, američkih propisa", ističe Radoslav Artuković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 11:38
samo redom prvo artukovića zanjim pavelić i onda se pitajte kako to da srednjoškolci u hrvatskoj imaju pozitivno mišljenje o ndh.ovo galopirajuće prekrajanje istorije ne vodi ničem dobrom.na kraju će neko tražiti da se rehabilituje hitler i da mu se spomenik digne ispred sjedišta eu.
Ponedeljak 22.11.2010. 11:54
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online