Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.10.2010.
22:43 >> 23:42h
Jutarnji.hr A

Sve Titove tajne i javne žene

Prvih godina Titove vladavine pisanje o negovim ženama, ljubavnicama i ljubavima bio je tabu. U dokumentarnoj seriji, koju je snimio hrvatski reditelj Lordan Zafranović, poseban akcenat je na ovomo delu Titove ličnosti, a o “najvećem i najmilijem sinu svih naših naroda i narodnosti” sedoči i nedavno preminula Heta Has, jedna od maršalovih supruga.

Prvih godina Titove vladavine pa sve do prve polovine pedesetih godina prošlog veka bilo je strogo kažnjivo govoriti, a kamoli nešto napisati o venčanim i nevenčanim ženama, ljubavnicama i platonskim simpatijama Josipa Broza.

Danas se otkrivaju neke tajne i skoro zaboraljene činjenice iz života dožiotnog predsednika Jugoslavije. 

Pelagija Bjelousova, prva Titova žena, i sin Žarko

Prva žena Josipa Broza je bila prelepa Ruskinja Pelagija Bjelousova s kojom se venčao u Sibiru 1921. godine i s njome se vratio u Hrvatsku, u Veliko Trojstvo kod Bjelovara gde je radio u mlinu. Njihova deca, ćerka Zlatica i sin Hinko, umrli su kao mali i sahranjeni na seoskome groblju. Broz i Pelagija su kasnije dobili sina Žarka koji je odrastao u Moskvi i posle burne mladosti, koju je jednim delom proveo u popravnim domovima za posrnule maloletnike, postao oficir Crvene armije.

Žarko je u Drugom svetskom ratu izgubio ruku. Tito ga je krajem 1945. godine vratio u Beograd, gde se triput ženio. Sa svakom od svojih izabranica dobio je potomke: s prvom, Ruskinjom Tamarom Veger, ima sina Josipa - Jošku, danas ugostitelja i predvodnika stranke srpskih komunista (hrvatska vlast mu uprkos više puta podnetom zahteu nije izdala putovnicu na koju po svim zakonskim odredbama ima pravo), i ćerku Zlaticu koja živi u Beogradu. S najatraktivnijom Subotičankom onih vremena Terezom Kujundžić ima sina Edvarda, koji živi Hrvatskoj. A s trećom ženom, tuzlanskom lekarkom Zlatom Jelinek ima ćerku Svetlanu koja je krenula majčinim medicinskim stopama i živi u Sarajevu.

Pelagija Bjelousova se posle razvoda s Titom preudala za Rusa i s njim dobila dvoje dece. Posle razlaza Tita i Staljina 1948. bila je, kao bivša žena “omraženog odmetnika iz komunistike porodice” odvedena na prisilni rad u sibirske gulage, odakle se vratila posle 10 godina pošto ju je pomilovao Nikita Hruščov.

Da se Tito još jednom oženio u Rusiji saznalo se posle jedne izložbe organizoane u Beogradu pod naziva “Josif Staljin, Josip Tito”. U priloženim ruskim dokumentima stajalo je da se Josip Broz i drugi put 1936. oženio na tlu Sovjetskoga Saveza, ovaj put s Nemicom iz Austrije koja je delila njegova komunistička ubeđenja, Lucijom Bauer, zvanom Lusi. Brak sa Titom bio joj je drugi, a njen prvi suprug bio je Ernst Babr, budući ministar državne kontrole vlade DDR-a.

Brak sa Lusi nije potrajao ni godinu dana, budući da su Lusi, 22 godine mlađu od Broza, onda s partijskim nadimkom Valter, uhapsili pod optužbom da je špijun u službi kapitalista i 1937. je streljali u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubjanka. 

Herta Has, treća zakonita žena

Po povratku u Zagreb, gde je preuzeo vođstvo zagrebačkog komunističkog ogranka, Josip Broz se oženio s imućnom slovenačkom Jevrejkom Hertom Has, s kojom se upoznao u Parizu, i s njome 1941. dobio sina Aleksandra - Mišu.

Posebno je interesantno da je Herta Has, pošto su je ustaše uhapsile, bila oslobođena u zameu za visokog vojnog zvaničnika NDH koga su zarobili partizani, a da su Mišu sve do pada Pavelićevog režima pomno skrivale zagrebačke porodice. Otac ga je prvi put video tek 1946. godine u Beogradu.

Veza maršala Josipa Broza Tita i Herte Has prekinuta je zbog Titove afere sa sekretaricom Davorjankom Paunović, ilegalnoga imena Zdenka. Nadaleko je poznat snimak iz 1944. godine na kome Tito u pećini iznad Drvara diktira, a Zdenka u partizanskoj uniformi na kolenima zapisuje njegove reči. Ou razbuktalu idilu prekinula je bolest. Davorjanka Paunović je, uprkos trudu najboljih lekara u to vreme, umrla u sanatorijumu na Golniku u Sloveniji. Koliko je njen nesuđeni muž patio zbog gubitka, kazuje i to da su je sahranili u vrtu Belog dvora.

Tito i Zdenka: On diktira, ona na kolenima piše

Posle Dovrjanke Tito je imao nekoliko avantura s poznatim ženama, a najinteresantnija je ona s najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskom s kojom se upoznao u Moskvi. Maršal joj je, navodno, nudio brak ukoliko se rastane od pisca Borisa Gorbatova. Zbog nje je izgubio glavu i mesecima joj slao crne ruže. 

No Tatjana, o kojoj se po kremljskim kuloarima govorkalo da je bila ljubavnica svemoćnog šefa KGB-a Lavrentija Berije, odbila je Tita i ušla u tajnu vezu s jugoslovenskim ambasadorom u Moskvi, crnogorskim Zagrepčaninom Vladom Popovićem. Kasnije je izjavila da Tito nikada nije saznao o toj njenoj avanturi.

Tatjana Okunjevska

Kad su se zaoštrili odnosi SSSR-a i Jugoslavije, osvetoljubivi Berija strpao ju je u gulag nazivajući je izdajničkom kurvom. Iz Sibira se vratila zaboravljena, a umrla je 1996. u Moskvi. Imala je 88 godina.

Tito je imao i jratku aferu s gruzijskom atletičarkom, svetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadze, kojoj sovjetske sportske vlasti nisu dopustile seobu u Beograd.

Četvrta po redu zakonita "drugarica" Josipa Broza bila je Jovanka Budisavljević. Govorilo se da ju je s Titom zbližio čovek od njegovog najvećeg poverenja Ivan Krajačić - Stevo, iako se sada sve češće oglašava 91-godišnji general, policajac i diplomata, Crnogorac Jovo Kapičić koji se hvali da je prethodno on malo šurovao s Jovankom kada je ona kao proverena partizanka bila imenovana za šefa posluge u Belome dvoru.

Poslednja zakonita žena: Jovanka Broz

Poznato je da se pre smrti Tito "rastao od stola i postelje s Jovankom", iako se zakonski nisu razveli, a da su mu u međuvremenu bile prišivane naklonosti prema operskoj divi, Splićanki Gertrudi Munitić (što je ona odlučno opovrgavala) i s maserkom Darjanom Grbić.

I to bi bilo sve što se zna. Verovatno postoji još mnogo priča o ljubavnom životu Josipa Broza Tita. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.10.2010. 23:26
Ja neznam ko je imao bolji život od Tita u istoriji ! Postao je nacionalni heroj za vreme rata, Priznat je bio na svakoj međunarodnoj sceni a obožavan u nutra Jugoslavije , diktatura mu je cvetala a ljudi su ga još više voleli, imao je avantura više nego Bagzi Sigel, širio je komunizam i socijalizam a živeo kao kralj da ne kažemo car, svi su se njemu poklanjali , kod nas, u Africi, na bliskom istoku ...kada je prolazio kolima, deca izlazila iz škola da mu mašu cvećem...Bitanga , ali pametna zato što je opet nekako doneo razvoj Jugoslaviji koja je bila pre njega u punom feodalizmu. Danas smo se vratili u feodalnom dobu gde jedni vladaju bez milosti i pravde a drugi crkavaju kao kerovi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online