Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.05.2019.
10:11
Đ. Barović - Vesti A

Srbima iz "Lore" 1,5 miliona evra

Preživelim Srbima iz "Lore" Hrvatska će platiti nešto manje od 1,5 miliona evra na ime odštete za protivzakonita hapšenja i skandalozne istrage u zloglasnom vojnom logoru kod Splita. To je suma koja se očekuje po završetku svih postupaka koje su pokrenuli ne samo preživeli srpski stradalnici nego i hrvatske nevladine organizacije.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istovremeno, sve su glasniji zahtevi da se utvrdi odgovornost doskorašnjeg državnog tužioca Mladena Bajića, koji je u vreme masovnih hapšenja i odvođenja Srba u "Loru" bio zamenik vojnog tužioca u Hrvatskoj vojsci.

Krivac na sigurnom

Bajić je trenutno na funkciji zamenika državnog tužioca. Hrvatski sociolog i novinar Darko Petričić zahteva da Bajić hitno odgovara za sve što je uradio ne samo Srbima već i sopstvenom narodu.

On je do sada u više navrata pokretao inicijative za utvrđivanje Bajićeve odgovornosti, a za "Vesti" kaže da je apsurdno da Hrvatska prizna greške u slučaju Srba zatvorenih u "Lori" a da pritom izbegava da kazni one koji su za to odgovorni.
- Bajić je 1992. bio zamenik vojnog tužioca Hrvatske vojske i sve te ljude je uhapsio na osnovu svedočenja samo jednog svedoka, Petra Novakovića, za koga se posle ispostavilo da je pod batinama potpisao blanko papire optužujući 44 Srba - nekadašnjih komšija za oružanu pobunu, terorizam i ko zna šta još. U toj optužnici oni su navodno posedovali i čitav arsenal naoružanja, a pokazalo se da im nisu pronašli čak ni praznu čauru. Zbog toga su i tužili i dobili Hrvatsku koja sada svakome mora da isplati odštetu za pakao kroz koji su prošli - kaže Petričić.

On ističe da su narušeni srpsko-hrvatski odnosi rezultat Bajićevog delovanja, a dodatni problem, gledano iz ugla Hrvata, jeste i taj što građani moraju da plate 10 miliona kuna za tuđ neprofesionalizam.

Jedino što je i dalje potpuno nejasno jeste da li je Bajić to radio da bi se dodvorio Tuđmanovom režimu ili je zapravo samo sprovodio državnu politiku - kaže Petričić.
Do cifre od 1,5 miliona evra odštete za Srbe ovaj novinar je došao prostom matematikom. Sabrao je sume koje je svaki od bivših zatočenika "Lore" dobio, ali i naknada koje će tek biti isplaćene jer veći deo tih procesa još nije sudski okončan.

On je u više navrata pokretao inicijativu za utvrđivanje odgovornosti Mladena Bajića. Prvi put je to bilo početkom dvehiljaditih kada je hrvatskim poslanicima podelio knjižicu "Bajića umesto Gotovine u Hag", a zatim 2010. godine i prijavama Haškom tribunalu i Sudu za ljudska prava u Strazburu.
- U Hagu su mi rekli da su završili sa istragama, a u Strazburu da nisu nadležni i još su nas uputili da se obratimo državnom tužilaštvu kojim je Bajić tada upravljao - kaže Petričić.

I neki Srbi koji su prošli agoniju "Lore" svojevremeno su pokušali da istaknu ulogu Bajića u njihovom zatvaranju.

Najdalje je otišao Tomo Krivić, koji već više od dve decenije živi i radi u Australiji. On je 2013. godine protiv Bajića podneo krivičnu prijavu, u kojoj je tražio da mu ovaj vrati "21 godinu života u izbeglištvu"!
- S obzirom na to da vas za sada smatram najodgovornijom osobom za svoje stradanje, potom deportaciju put Republike Srbije dana 14. avgusta 1992. godine, odakle sam trbuhom za kruhom, primoran neimaštinom i vašim političkim progonom, prisiljen zatražio i dobio politički azil u predalekoj Australiji, odakle sam se kao "terorista-srbočetnik" i(ili) kao možda civil nedavno vratio, stoga primoran pitam i tražim odgovore od vas lično, ujedno od vas lično primerenu materijalnu odštetu za 21 godinu provedenu u egzilu koju ste vi lično skrivili na način da ste po vlastitoj potrebi nedužne civile pogrešne nacionalnosti i pogrešnih krvnih zrnaca, bez bilo kojeg i kakvog materijalnog dokaza proglašavali teroristima, srbočetnicima..."

Greška do greške

Ovaj zahtev je u ekspresnom roku odbijen, ali je Krivić na kraju ipak dobio odštetu od 140.000 kuna, odnosno oko 19.000 evra. Darko Petričić kaže da ne odustaje od zahteva da Bajić na kraju bude optužen i osuđen zbog svojih propusta u radu.

- Nedopustivo je da narod plaća greške državnih službenika a da se pritom odgovorni za to ne kazne. Bajić nije pravio propuste samo u istragama ratnih zločina, već i kada je reč o organizovanom kriminalu jer je svojim nečinjenjem i neprofesionalizmom pokazao da se kriminal i te kako isplativ. Neću se smiriti dok ovaj slučaj ne doživi svoj sudski epilog - kaže na kraju Petričić.

Isplaćeno pola miliona

Darko Petričić kaže da je Hrvatska na ime odšteta do sada isplatila blizu pola miliona evra.

- Oštećeni, odnosno protivzakonito privedeni i mučeni civili koje je Mladen Bajić proglasio teroristima i četnicima, iako kod njih nije pronađena ni prazna čaura, primili su ukupno 3,3 miliona kuna. Odštetu je među prvima dobila porodica Bulović. Oni su primili 1.062.000 kuna. Familija Knežević je dobila 766.000 kuna. Te isplate realizovane su nakon prvih pravosnažnih presuda iz 2007. godine - kaže Petričić.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2019. 10:16
"Ej Lora ej Lora ti znaš da nisam milioner,ej Lora ej Lora da poklonim ti čitav svet,Lora hej,Lora hej!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online