Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2019.
22:10
Tanjug, Vestionline A

"Ekonomska klima u Hrvatskoj osetno pogoršana"

Očekivanja u hrvatskoj privredi osetno su pogoršana u aprilu pod uticajem talasa pesimizma u maloprodajnom i građevinskom sektoru.

pixabay.com
 

Ovaj pesimizam je nađačao izuzetno dobro raspoloženje među potrošačima, pokazalo je najnovije mesečno istraživanje Evropske komisije, prenosi Hina.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u aprilu za 3,2 boda u odnosu na prethodni mesec, kliznuvši na 112,2 boda. Time je završeno dvomesečno razdoblje pojačanog optimizma, a vrednost indeksa spustila se nadomak januarskog nivoa, pokazuje izveštaj EK.

Najviše su pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 6,7 bodova, na 9,5 bodova. Nakon što je u martu dostigao najviše nivo otkada su u Komisiji počeli da prate podatke za Hrvatsku, snažno je pao i indeks koji meri raspoloženje u građevinskom sektoru, za 6,2 boda, na 15,1 bod.

Izrazito je splasnulo i raspoloženje u industriji, čiji je indeks pao za 5,9 bodova, na 5,8 bodova. Osetno su oslabila i očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 3,4 boda u odnosu na prethodni mesec, na 22,5 bodova.

Svetla tačka bio je indeks koji meri raspoloženje potrošača, a u aprilu je porastao za 2,8 bodova, dostignuvši najviši nivo otkada su u Komisiji počeli da prate te pokazatelje, od minus 3,4 boda. Ekonomska klima je u aprili pogoršana i na nivou Evropske unije, uz klizanje ESI-ja za 1,5 bodova u odnosu na prošli mesec, na 103,7 bodova.

Najviše je pogoršano raspoloženje u industriji i među potrošacima, iskazano u padu indeksa za 2,3 boda. Izrazitije pogoršanje pokazuje i pad indeksa koji meri očekivanja u građevinskom sektoru, za 1,2 boda.

Blaži su pesimizam iskazali potrošači i menadžeri u maloprodajnom sektoru, koji se ogledao u padu indeksa za 0,6 odnosno 0,4 boda. Neznatno su poboljšana samo očekivanja u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,4 boda.

Među vodećim privredama EU koje nisu u sistema evrozone izrazito su pogoršana očekivanja u poljskoj privredi, uz pad ESI-ja za 3,7 bodova, a osetno je pao i britanski ESI, za 1,5 bodova.

ESI za evrozonu takođe je primetno oslabio u aprilu, za 1,5 bodova u odnosu na mart, kliznuvši na 104 boda.

Najviše je pritom oslabio indeks u industriji, za 2,5 bodova, a izrazitije su pogoršana i očekivanja u maloprodaji, iskazana u padu indeksa za 1,4 boda.

Blaži je pesimizam zabeležen u građevinskom sektoru i među potrošačima, čiji su indeksi pali za 0,8 odnosno 0,7 bodova, dok je raspoloženje u uslužnom sektoru nepromenjeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online